VLAANDEREN.be

U bent hier

Wat je moet weten over onze opleidingen

In onze databank vind je opleidingen die VDAB organiseert, en opleidingen van andere opleidingsverstrekkers. We geven tekst en uitleg over wat we bedoelen met doelgroep, hoeveel een opleiding kost en voor welke premies je in aanmerking komt.

Doelgroep

  • Kies voor de doelgroep werkzoekende als je werkloos bent en ingeschreven bij VDAB als werkzoekende.
  • Kies voor de doelgroep werknemer als je aan het werk bent en op eigen initiatief je kennis en vaardigheden wil verruimen. Volg je op vraag van je werkgever een opleiding, dan moet hij je hiervoor inschrijven.

Prijs en premies

  • Behoor je tot de doelgroep werkzoekende?
    • Dan zijn de opleidingen die erkend worden door VDAB (herkenbaar aan het VDAB-logo) gratis. Bovendien behoud je tijdens de opleiding je stempelgeld en daalt het niet. Daarnaast komt je ook in aanmerking voor extra voordelen: verplaatsingsvergoeding, kinderopvang... Meer info over de financiële voordelen.
    • De opleidingen die niet erkend worden door VDAB zijn betalend. De prijs van elke opleiding vind je onder de tab 'Praktisch + inschrijven'. Opgelet: volg je zo'n opleiding overdag tijdens de week? Informeer dan bij je uitbetalingsinstelling (hulpkas of vakbond) of je een vrijstelling kan aanvragen bij RVA. Anders verlies je je stempelgeld. Als je een vrijstelling van RVA krijgt, behoud je tijdens je opleiding je stempelgeld, maar het is wel onderhevig aan 'degressiviteit'. Dit betekent dat het stapsgewijs daalt tijdens je opleiding. Op rva.be vind je meer info over deze vrijstelling voor studies met een volledig leerplanopleidingen voor zelfstandigen en andere studies of opleidingen.
  • Behoor je tot de doelgroep werknemer? Dan zijn de VDAB-opleidingen met leervorm 'webleren' gratis. Alle andere opleidingen zijn betalend. De prijs van elke opleiding vind je onder de tab 'Praktisch + inschrijven'. Ga ook zeker na of je in aanmerking voor opleidingscheques. Is dit het geval dan betaal je maar de helft van je opleiding.

Leervormen

VDAB-opleidingen zijn er in vijf leervormen: groepsleren, open leren, afstandsleren, webleren en flex-iTraining.

Ook interessant

  • Ben je huisvrouw, student, gepensioneerde...? School je gratis bij met onze webleercursussen. Zoek binnen het webleeraanbod voor werknemers de opleiding van je keuze.
  • Ben je tijdelijk economisch werkloos? Dan kan je gratis een VDAB-opleiding volgen om je kennis bij te schaven.