VLAANDEREN.be

U bent hier

Wat je moet weten over onze opleidingen

vrouw aan computer

In onze databank vind je opleidingen die VDAB organiseert, en opleidingen van andere opleidingsverstrekkers. We geven tekst en uitleg over wat we bedoelen met doelgroep, hoeveel een opleiding kost en voor welke premies je in aanmerking komt.

Doelgroep

Als je een opleiding wil zoeken, moet je eerst een doelgroep kiezen: werkzoekende, werknemer of bedrijf.

 • Heb je geen werk en ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB? Kies voor de doelgroep werkzoekende.
 • Ben je aan het werk en wil je op eigen initiatief je kennis en vaardigheden verruimen? Kies voor de doelgroep werknemer. Je kan ook voor deze doelgroep kiezen als je student bent, gepensioneerd, huisvrouw...
 • Mag je van je werkgever op zijn kosten een opleiding volgen? Kies voor de doelgroep bedrijf om te zien welke opleidingen je kan volgen. Heb je een opleiding gevonden, dan is het aan je werkgever om je hiervoor in te schrijven.

Prijs en premies

 • Behoor je tot de doelgroep werkzoekende?
  • Volg je een opleiding die erkend wordt door VDAB (herkenbaar aan het VDAB-logo)?
   Dan is de opleiding gratis. Bovendien behoud je tijdens de opleiding je stempelgeld en daalt het niet. Daarnaast kom je ook in aanmerking voor extra voordelen: verplaatsingsvergoeding, kinderopvang... Lees meer.
  • Volg je een opleiding die niet erkend wordt door VDAB?
   Dan is de opleiding betalend. De prijs van elke opleiding vind je onder de tab 'Praktisch + inschrijven'. Opgelet: volg je zo'n opleiding overdag tijdens de week? Informeer dan bij je uitbetalingsinstelling (hulpkas of vakbond) of je een vrijstelling kan aanvragen bij RVA. Anders verlies je je stempelgeld. Als je een vrijstelling van RVA krijgt, behoud je tijdens je opleiding je stempelgeld, maar het is wel onderhevig aan 'degressiviteit'. Dit betekent dat het stapsgewijs daalt tijdens je opleiding. Op rva.be vind je meer info over deze vrijstelling voor studies met een volledig leerplanopleidingen voor zelfstandigen en andere studies of opleidingen.
  • Volg je een opleiding bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO)?

   • Dan kan je een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van inschrijvingsgeld aanvragen zodat je geen inschrijvingsgeld of maar een deel ervan moet betalen. De voorwaarden om in aanmerking te komen vind je op de website van jouw CVO.

   • Kom je in aanmerking? Vraag dan via het e-loket in Mijn loopbaan een VDAB-attest voor vermindering van inschrijvingsgeld aanvragen. Dit attest bezorg je aan het CVO waar je de opleiding volgt.

   • Lukt het niet om het attest af te drukken via het e-loket en denk je dat je toch in aanmerking komt? Neem dan contact op met je VDAB-consulent of bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). 

 • Behoor je tot de doelgroep werknemer?
  Dan zijn de VDAB-opleidingen met leervorm 'webleren' gratis. Alle andere opleidingen zijn betalend. De prijs van elke opleiding vind je onder de tab 'Praktisch + inschrijven'. Ga ook zeker na of je in aanmerking voor opleidingscheques. Is dit het geval dan betaal je maar de helft van je opleiding.

Leervormen

VDAB-opleidingen zijn er in vijf leervormen: groepsleren, open leren, afstandsleren, webleren en flex-iTraining.

Ook interessant

 • Ben je huisvrouw, student, gepensioneerde...? School je gratis bij met onze webleercursussen. Zoek binnen het webleeraanbod voor werknemers de opleiding van je keuze.
 • Ben je tijdelijk economisch werkloos? Dan kan je gratis een VDAB-opleiding volgen om je kennis bij te schaven.