VLAANDEREN.be

U bent hier

Solliciteren bij de overheid

boot

In ons land werkt één vijfde van de beroepsbevolking bij een openbare dienst. De overheid is dus een zeer belangrijke werkgever.

 • Overheidsfuncties zijn statutair of contractueel:
  • Statutair wil zeggen dat je vastbenoemd bent (een zogenaamde 'ambtenaar'). Om voor zo'n statutaire functie in aanmerking te komen, moet je deelnemen aan een selectieprocedure en slagen voor de verschillende proeven.
  • Contractueel wil zeggen dat je een arbeidsovereenkomst krijgt van bepaalde of onbepaalde duur. Contractuele functies komen steeds vaker voor bij de overheid. Om in aanmerking te komen voor zo'n contractuele vacature doorloop je een selectieprocedure waarbij je competenties geëvalueerd worden.
 • Solliciteer je naar een job bij de overheid, dan is het je diploma die bepaalt of je mag deelnemen aan de selectieprocedure of niet.
 • Let wel: soms kan je ook deelnemen aan de selectieprocedure zonder het juiste diploma. Sommige vacatures bij de Vlaamse overheid vermelden dat ook kandidaten met een 'toegangsbewijs' mogen deelnemen. Je krijgt zo'n toegangsbewijs van VDAB als je kan aantonen dat je de nodige kennis en ervaring hebt voor de job. Op bestuurszaken.be vind je meer info over wat en hoe.

Waar vind je de vacatures?

 • De vacatures voor contractuele en statutaire functies bij de Vlaamse overheid vind je:

  Wil je een overzicht van de vacatures bij gemeenten, OCMW's, provincies en intercommunales, dan sla je er best het Belgisch Staatsblad op na.

 • De vacatures voor statutaire functies bij de federale overheid vind je op de site van Selor, het selectiebureau van de federale overheid. Bovendien kan je de nieuwe vacatures wekelijks gratis ontvangen via e-mail. Ook in de VDAB-jobdatabank vind je een overzicht van deze vacatures.
 • Sommige instellingen organiseren hun eigen selectieprocedures. Hun vacatures zijn opgenomen in de VDAB-jobdatabank en worden ook aangekondigd in de pers of via radio en tv. Het gaat om instellingen zoals De Post, de Politie, Belgacom, de NMBS of de Europese Gemeenschap.

Wil je graag aan de slag bij VDAB?

Dat kan! Bekijk onze vacatures en ontdek in een filmpje hoe het is om bij VDAB te werken.