U bent hier

Koffie met de Toekomst: Industrie in de stad

Primaire tabs

Wat is het?

Lange tijd hebben we de industrie verbannen naar gebieden ver buiten de stad. Maar was dat wel een goed idee?

Industrie en productie stellen immers veel mensen te werk. Ook hebben de coronacrisis en de blokkade van het Suezkanaal ons op het belang van lokale productie gewezen. Kunnen we de industrie en bijbehorende jobs terughalen naar de stad, zonder de milieuvervuilende impact ervan? Wat zouden daar de voor- en nadelen van zijn? En hoe beginnen we eraan?

De eerste spreker in deze Koffie met de Toekomst is Sarah De Boeck, directeur bij perspective.brussels en voormalig onderzoeker bij VUB. Waarom volgens Sarah industrie terug naar stad moet komen? De economische meerwaarde, verminderde ecologische voetafdruk, werkgelegenheid en controle over arbeidsstatuten zijn enkele van de voordelen die ze frequent aanhaalt. Echter zien we momenteel dat er steeds minder ruimte is voor industrie in de stad. Met sterke systeem- én terreinkennis zal Sarah toelichten waarom die trend zich doorzet en hoe we de kar doen keren.

Daarna luisteren we naar Gerd De Wilde, projectmanager bij Ma’kettt. Gerd zet zich in om van lege plekken nuttige ruimtes te maken voor lokale en sociale economie. Met plaats voor industriële startups bijvoorbeeld. Daar is zijn project Circularium een mooi voorbeeld van: een ruimte van maar liefst 20.000 m2 industriële oppervlakte, midden in de stad. Het werd al snel een centrum voor innovatie en circulaire productie. Bovendien huizen verschillende startups hier samen, waardoor ze kennis én materiaal delen, minder huur betalen en in directe verbinding staan met het buurtleven.

Opnieuw plaats maken voor industrie in de stad biedt vele opportuniteiten voor de arbeidsmarkt. Het vraagt echter dat we met een nieuwe mindset naar economie durven kijken.

Benieuwd? Schrijf je in voor deze Koffie met de Toekomst.

Deelnemen kan door gebruik te maken van deze link

Kan je er niet bijzijn, maar wil je wel graag de opname? Die vind je een dag later via deze link

Deel dit event gerust met je netwerk. Iedereen met interesse in de arbeidsmarkt van de toekomst is welkom!  

Wie organiseert het?

VDAB - Work out room

Voor wie?

Alle geïnteresseerden

Waar en wanneer?

Online
  • 30 juni 2021 van 13u tot 14u

    Voeg dit evenement toe aan je agenda via ICal
Schrijf je in:
Voor meer info: