U bent hier

Werken met een arbeidsbeperking: Crien getuigt

verdrietig meisje
© Shutterstock

Crien had een hersenbloeding bij de geboorte, wat resulteerde in linkszijdige spasticiteit. Hierdoor is ze afhankelijk van een rolstoel en krukken. Nadat ze 25 jaar voor de overheid werkte, startte ze een praktijk als zelfstandig therapeute. Bedoeling: mensen helpen om een ernstig verlies te verwerken.

"Ik heb 25 jaar bij de overheid gewerkt tot ik, omwille van mijn beperking, vroegtijdig op pensioen werd geplaatst. Ik heb verschillende functies uitgeoefend: loketbediende, secretariaatsmedewerker en hr-medewerker.

In het begin werkte ik er nog wel graag, maar de laatste jaren kreeg ik steeds vaker met onbegrip te kampen.

Zo werd de aanvraag voor een klein fotokopie-toestel -wat me het heenenweergeloop naar de andere kant van het gebouw zou besparen- niet toegestaan. Zelfs al kreeg m’n werkgever er een premie voor. Van assistentie op het werk was al helemaal geen sprake.

En mijn voorbehouden parkeerplaats werd altijd ingenomen door kaderpersoneel. Op de duur ondermijnde de werksfeer me fysiek.

Verlies

Mijn vervroegd pensioen gaf me de kans om het over een heel andere boeg te gooien. Het was een verademing om een eigen praktijk te starten.

Ik werk nu als lichaamsgerichte therapeute en help mensen met een rouw- of verlieservaring. Je moet dit ruimer zien dan het verlies van een dierbare. Niet meer kunnen stappen, zien of horen is ook een verlies.

Cvs-patiënten die met voortdurende vermoeidheid kampen, mensen die hun job kwijtgeraken of uit hun huis of land moeten, allemaal moeten ze door een rouwproces.

Het feit dat ik zelf ook een 'functieverlies' heb moeten verwerken, is voor sommige clienten drempelverlagend... En mijn jarenlange engagement als vrijwilliger bij verenigingen voor mensen met beperkingen geeft me extra bagage om deze mensen vandaag te begeleiden.

 Komt daar nog een heel praktisch feit bij: mijn praktijk is een van de weinige die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Niet naar een ziekenhuis moeten en gewoon als individu op gesprek kunnen, is een meerwaarde voor mensen die een fysieke beperking hebben.

Zinvol

Werk is zeker belangrijk voor me. Ik zie het alseen zinvol invullen van mijn behoefte om aan deze maatschappij deel te nemen. Het geeft me een plek tussen de anderen, een grotere eigenwaarde en het versterkt mijn zelfbeeld. Financieel is het een welkome ondersteuning.

Of ik nog tips heb voor werkzoekenden en werkgevers? Werkzoekenden met een arbeidsbeperking raad ik aan de moed niet op te geven. Blijf zoeken naar een job waar je je echt kan in vinden. Een baan waarin je je deskundigheid met passie kan uitleven.

Werkgevers wil ik het volgende zeggen: informeer je, neem contact op met andere werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Doe een grondige screening. Daarmee bedoel ik: staar je niet blind op iemands beperking, maar zorg dat je een juist beeld krijgt van zijn capaciteiten.

Als iemand met de juiste capaciteiten supergemotiveerd is, dan is hij minder vaak ziek en meer flexibel en tevreden."