Werken met een arbeidsbeperking: Peter getuigt

Peter, gegradueerde in de elektronica: "Toen ik 38 was kreeg ik een virale infectie die bleef aanslepen en waardoor ik moest stoppen met werken. Doordat er geen duidelijke oorzaak was voor die infectie, concludeerde de specialist dat ik CVS had: het chronisch vermoeidheidssyndroom."

"Toen ik hoorde dat ik CVS had, kreeg ik een zware klap. Niet alleen omwille van de ziekte zelf, maar ook omdat ik wist dat er heel wat vooroordelen over bestaan. Als persoon met CVS word je in een vakje gestopt. Mensen begrijpen het niet en denken dat je komedie speelt.

Ze zouden eens moeten hoe het werkelijk voelt… Kort gezegd komt het erop neer dat mijn lichaam maar heel weinig inspanning aankan. Als ik bijvoorbeeld 4 uur na elkaar werk, voelt dit aan alsof ik 10 of 12 uur fors doorgewerkt heb en moet ik een dag uitrusten.

Als ik me iets te veel inspan of te veel stress heb, betaal ik dit erna dubbel en dik terug. Verder heb ik ook spierpijn en een beperkte weerstand tegen infecties: ik word vaker en erger ziek dan vroeger.

Aperitiefdrankje met vlierbloesems

Geleidelijk aan ging het wat beter met me en leerde ik mijn inspanningen te doseren.

Toen mijn specialist zei dat ik sterk genoeg was om deeltijds te werken, begon ik te solliciteren in het gewone arbeidscircuit. Als technicus elektronica is het moeilijk om een deeltijdse job te vinden, maar uiteindelijk kreeg ik een aanbieding om halftijds informatica te geven aan volwassenen.

Dat was leuk om te doen, maar ik merkte dat het -door mijn arbeidsbeperking- niet evident was om in het gewone arbeidscircuit te werken. Toen ik van VDAB hoorde dat ik begeleiding kon volgen bij een GOB greep ik mijn kans.

Via het GOB vond ik werk bij Roomer bvba, een kleine brouwerij. Misschien heb je al gehoord van Roomer? Het is de naam van het drankje dat we brouwen: een alcoholisch artisanaal aperitiefdrankje op basis van vlierbloesems.

Het werd bedacht door de broers Jeroen en Maarten Michels. Als tieners experimenteerden ze in het huis van hun grootmoeder met het brouwen van drankjes, en nu hebben ze er hun beroep van gemaakt. Ik werk er als administratief bediende, maar doe ook meer inhoudelijk werk.

Zo zette ik een systeem op voor klantenbeheer en hou ik de website up-to-date.

Niet betuttelend of minderwaardig

Roomer bvba is een bedrijf uit de 'sociale economie': het vindt maatschappelijke en sociale aspecten belangrijker dan puur winst maken.

Mijn overstap naar de sociale economie was een ware openbaring. In het gewone arbeidscircuit werden mijn prestaties steevast vergeleken met die van 'normale' collega's.

Ik werd gezien als de werknemer die speciale voorwaarden stelde: mijn uurrooster moest aangepast worden, na een dag werken nam ik een rustdag…

Ik viel altijd in negatieve zin op. Nu is dit totaal niet meer zo: mijn werkgever bekijkt de balans tussen mijn mogelijkheden en beperkingen anders.

Hij begrijpt dat ik bepaalde zaken niet aankan en ik moet dit niet telkens uitleggen of rechtvaardigen. Dat is zo'n geruststellend en fijn gevoel.

Bovendien helpt hij me om mijn inspanningen te doseren waardoor ik me niet overdoe.

Mijn tip voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking? Overweeg ook eens een job in de sociale economie. Dit kan erg goed meevallen.

Sociale tewerkstelling is niet noodzakelijk betuttelend of minderwaardig, zoals nogal wat mensen denken!"