Werken met een arbeidsbeperking: Wim getuigt

Wim werkte als schilder toen zijn rugklachten begonnen. Hij schakelde over naar de verkoop van schilder- en decoratiemateriaal, maar kon na een tijdje ook deze job niet meer aan. Toch gaf hij de moed niet op. Nu werkt Wim bij Media Markt. Zijn advies? "Sta open voor iets nieuws en zeg niet te snel: dit kan ik niet."

"Toen ik werkte als schilder ben ik beginnen last krijgen van m'n rug. Bleek dat m'n twee onderste wervels in elkaar waren gegroeid. Ik ben hier twee keer aan geopereerd met telkens een lange revalidatie. Spijtig genoeg zijn die twee wervels nadien in elkaar gezakt.

Toen is er een blijvende knelling ontstaan van de zenuwen naar het linkerbeen. Die veroorzaakt permanente uitstraling en pijn.

Momenteel valt er weinig aan te doen. Ik kan de pijn enkel te lijf gaan met medicatie.

Vruchteloos…

Het was al snel duidelijk dat blijven werken als schilder geen optie was. En ook het verkopen van schilder- en decoratiemateriaal lukte niet.

Zware voorwerpen tillen ging niet meer en onverwachtse bewegingen moest ik bekopen.

Maar, ik wilde niet bij de pakken blijven zitten en zette alles op alles om zo snel mogelijk aan een nieuwe job te geraken.

Simpel was dat niet. De zoektocht verliep traag en stroef. Toen ik er verschillende vruchteloze sollicitaties op had zitten, kwam ik via VDAB bij een GOB terecht.

Zij hielpen me terug op weg. Ze regelden de administratie en hielpen me bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Verder namen zij contact op met potentiële werkgevers en lichtten hen al in over mijn situatie. Zo hoefde ik niet telkens opnieuw met m'n verhaal naar buiten komen.

Een hele opluchting!

Of toch niet

Om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, ben ik toen ook met een verkoopopleiding gestart in avondschool. In het kader daarvan kon ik een opleiding op de werkvloer volgen bij Media Markt, en daar heb ik nadien ook een job gekregen. Een pak van mijn hart!

Ik werk er nu al meer dan twee jaar als toonzaalverkoper op de afdeling carhifi, gps, mp3 en dockstations. Een hele leuke, interessante baan.

Daarnaast heb ik ook geluk dat mijn werkgever heel begripvol omgaat met mijn beperking. Ik moet nooit zware dozen tillen of dingen doen die m'n rug belasten.

M'n beperking heeft ook positieve gevolgen. Ik kan tegenwoordig beter relativeren. Ik ben minder kritisch en smijt me minder snel op. Dat leeft een stuk makkelijker.

Mijn tips voor werkzoekenden in dezelfde situatie? Sta open voor iets nieuws en zeg niet te snel: dit kan ik niet.

Vind je niet meteen werk, volg dan een opleiding die je interesseert. Het werkt verrijkend en wie weet… vind je op die manier een nieuwe baan!"