U bent hier

Tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap, -kleding en arbeidspostaanpassingen voor zelfstandigen

Ben je een zelfstandige en heb je arbeidsgereedschap of arbeidskleding nodig door je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking? Of moet je een aanpassing doen aan je werkplek? Dan betalen we je kosten terug. We leggen uit wie, wat en hoe.

'Tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap, -kleding en arbeidspostaanpassingen' is een ondersteunende maatregel voor wie een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking heeft.

Opgelet: ben je géén zelfstandige? Lees dan onze andere infopagina.  

Wat houdt deze ondersteunende maatregel in?

 • Gereedschap of kleding: we betalen je kosten terug als je gereedschap of kleding nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Bijvoorbeeld: een brailleleesregel, groot computerscherm, orthopedische veiligheidsschoenen, signalisatie... Je wordt eigenaar van dit materiaal zodat je het gedurende je hele loopbaan kan gebruiken. 
 • Arbeidspostaanpassing: we betalen je aankoop- en installatiekosten terug als je omwille van je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking aanpassingen doet aan je arbeidspost (= alles in het bedrijf dat niet verplaatst kan worden). Bijvoorbeeld: een lichtsignaal installeren op een machine die enkel geluidssignalen geeft, een verplaatsbaar hellend vlak voor een rolstoelgebruiker, aangepast sanitair, een traplift...
 • Koop je een aangepast model van materiaal dat je sowieso voorziet in je bedrijf, dan betalen we enkel het verschil in prijs tussen het aangepaste model en het standaardmodel. Enkele voorbeelden.
  • Schaf je je een groot computerscherm aan, dan betalen we het verschil terug tussen een groot computerscherm en een standaardscherm.
  • Moet je een deur automatiseren, dan betalen we enkel de kost van de automatisatie en niet de kost van de deur. 
 • We gaan na of je recht hebt op deze ondersteunende maatregel of niet. Meer info over de voorwaarden.
 • Opgelet:
  • Het gereedschap, de kledij of de arbeidspostaanpassing mag niet courant zijn in je beroepstak en moet noodzakelijk zijn om je werk beter uit te voeren.
  • Je mag er geen andere tegemoetkoming voor krijgen.
  • De noodzakelijkheid, gebruiksfrequentie, werkzaamheid en doelmatigheid van de aanpassing moet in verhouding staan met de kosten ervan.
  • Je mag de tegemoetkoming niet inbrengen als bedrijfslast bij de belastingaangifte.

Interesse? Vraag het recht aan op ondersteunende maatregelen bij VDAB.

Volg ons stappenplan om het recht aan te vragen

Heb je het recht gekregen? Bel naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur) om de tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap of -kleding te krijgen of regel het zelf.

Wil je meer info over deze ondersteunende maatregel?

Contacteer een expert arbeidsbeperking.