U bent hier

Terugbetaling arbeidsgereedschap, -kleding en aanpassing werkplek voor zelfstandigen

Werk je als zelfstandige en heb je omwille van je arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem arbeidsgereedschap, -kleding of een aanpassing nodig aan je werkplek? Dan betalen we je kosten onder bepaalde voorwaarden terug.

Wat betalen we terug? 

  • We betalen je kosten terug als je arbeidsgereedschap of -kleding nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Bijvoorbeeld: een brailleleesregel, groot computerscherm, orthopedische veiligheidsschoenen, signalisatie... 
  • We betalen je aankoop- en installatiekosten terug als je omwille van je arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem een aanpassing doet aan je werkplek (= alles in het bedrijf dat niet verplaatst kan worden).
    • Je voorziet bijvoorbeeld een lichtsignaal op een machine met geluidsignalen, een verplaatsbaar hellend vlak, aangepast sanitair, een traplift...
    • Koop je een aangepast model van materiaal dat je al hebt in je bedrijf, dan betalen we het verschil terug tussen het aangepaste model en het standaardmodel. Als je bijvoorbeeld een gewone deur automatisch laat openen, betalen we de kost van de automatisatie terug en niet de kost van de deur. 

Hoe werkt het?

Om in aanmerking te komen, moet je als zelfstandige werken in hoofd- of bijberoep en het recht gekregen hebben van VDAB op deze tegemoetkoming. 

Heb je het recht gekregen, dan kan je de tegemoetkoming aanvragen.

Is je aanvraag voor de tegemoetkoming goedgekeurd? Koop het arbeidsgereedschap, de -kleding of het materiaal voor de aanpassing en installeer het. Je hebt hier een jaar de tijd voor. 

Heb je de aankopen gedaan? Bezorg ons binnen de 6 maanden de facturen en betaalbewijzen.

Meer weten

Overtuigd?

Vraag het recht aan

Heb je het recht gekregen? Vraag de tegemoetkoming aan