U bent hier

Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) voor zelfstandigen

Werk je als zelfstandige en heb je een arbeidsbeperking die een impact heeft op het functioneren in je job? Dan krijg je een premie. We leggen uit wat deze maatregel precies inhoudt, wie in aanmerking komt en hoe je hem kan aanvragen.

Bekijk deze informatie in Vlaamse gebarentaal1. Wat houdt deze maatregel in?

 • Je krijgt gedurende 5 jaar om de 3 maanden een premie van het departement Werk en Sociale Economie (WSE) van de Vlaamse overheid. De hoogte van de premie wordt berekend op basis van het referteloon en neemt af gedurende die 5 jaar (zie tabel). Het referteloon is gelijk aan het gemiddeld gewaarborgd minimummaandinkomen (ggmmi), namelijk: 1.531,93 euro.
   

  1ste kwartaal (= 3 maanden) vanaf je eerste aanvraag tot en met 5de kwartaal

  40% van het referteloon

  6de kwartaal tot en met het 20ste kwartaal

  20% van het referteloon

   

 • Na die 5 jaar kan je de premie verlengen voor nog eens 5 jaar. 

2. Heb ik er recht op?

VDAB gaat voor je na of je een arbeidshandicap hebt en recht hebt op deze maatregel of niet. Meer info over de voorwaarden. 

3. Hoe vraag ik de maatregel aan als zelfstandige?

 • Laat je beperking erkennen door VDAB en vraag het recht aan op deze maatregel: volg het stappenplan.
 • Heb je het recht gekregen? Dan kan je de maatregel aanvragen bij het departement WSE. Op werk.be lees je hoe je de VOP kan aanvragen.
 • Wil je een verlenging aanvragen van de premie? Dit kan je doen bij het departement WSE. Op werk.be lees je hoe je een verlenging kan aanvragen. Het departement WSE bezorgt jouw gemotiveerde aanvraag aan de dienst arbeidsbeperking van VDAB. Een expert arbeidsbeperking maakt vervolgens een afspraak met je om je bedrijf te bezoeken en na te gaan of je aanvraag gegrond is.

4. Wie kan me meer info geven?

 • Heb je vragen over de aanvraag of uitbetaling van VOP? Stel ze aan het Departement WSE.

 • Heb je vragen over je recht op VOP? Contacteer een van onze experts arbeidsbeperking.