U bent hier

Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) voor zelfstandigen

Werk je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep en heeft je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking een impact op het functioneren in je job? Dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). We leggen uit wie, wat en hoe.

'Vlaamse ondersteuningspremie' is een ondersteunende maatregel voor wie een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking heeft en in Vlaanderen woont. 

Opgelet: ben je géén zelfstandige? Lees dan onze andere infopagina

Wat houdt deze ondersteunende maatregel in? 

Om recht te hebben op een VOP moet je in Vlaanderen wonen en aan de nodige voorwaarden voldoen. Wij gaan na of je er recht op hebt en of je in aanmerking komt voor een VOP voor bepaalde of onbepaalde duur. Meer info over de voorwaarden

Je krijgt de premie van het departement Werk en Sociale Economie (WSE) van de Vlaamse overheid. Om de premie te krijgen, moet je kunnen bewijzen dat je voldoende bedrijfsactiviteit hebt als zelfstandige in hoofd- of bijberoep. 

 • VOP voor bepaalde duur: je krijgt gedurende 2 jaar een premie 
  • Je komt in aanmerking voor een VOP voor bepaalde duur als het niet duidelijk is welke impact je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking heeft op langere termijn of als de impact tijdelijk is.
  • De premie bedraagt 20% van het referteloon. Het referteloon is gelijk aan het gemiddeld gewaarborgd minimummaandinkomen (ggmmi).
 • VOP voor onbepaalde duur: je krijgt gedurende 5 jaar een premie
  • Je komt in aanmerking voor een VOP voor onbepaalde duur als je gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking langdurig en ernstig is.
  • De premie bedraagt: 
   • Jaar 1 (kwartaal 1 tot en met 5): 40% van het referteloon. 
   • Jaar 2 - 5 (kwartaal 6 tot en met 20): 20% van het referteloon

In zeer specifieke en uitzonderlijke gevallen kan je een verhoging aanvragen van de premie tot maximaal 60%. Namelijk als je:

 • Een ernstige ziekteproblematiek hebt. Contacteer een expert arbeidsbeperking om te weten te komen of dit bij jou het geval is. 

 • Of: het gevoel hebt dat de premie onvoldoende is. Bijvoorbeeld omdat je meer en langere rustpauzes nodig hebt, vaker afwezig bent, extra begeleiding nodig hebt, minder kwaliteitsvol werk aflevert...

Heb je na 2 jaar (VOP voor bepaalde duur) of 5 jaar (VOP voor onbepaalde duur) nog altijd extra ondersteuning nodig? Dan kan je een verlenging aanvragen van de premie.

Interesse? Vraag het recht aan op ondersteunende maatregelen bij VDAB.

Wil je meer info?