Waarom springt VDAB mee in ‘blind gesprongen’?

Op 4 april startte op VTM ‘blind gesprongen’. In dat programma begeleidt VDAB vijf Vlamingen die hun werksituatie compleet willen veranderen. Door mee te werken aan ‘blind gesprongen’ vult VDAB zijn regisseursrol op de Vlaamse arbeidsmarkt heel letterlijk in.

Wat houdt het programma in?

Net zoals in de programma’s ‘blind getrouwd’ en ‘blind gekocht’ kiest een expertenpanel een nieuwe uitdaging voor de deelnemers.

Het expertenteam bestaat uit VDAB-jobcoaches Frederik Gulinck en Lize Gengler, econoom Stijn Baert en welzijnsexperte Ann De Bisschop.

Daarnaast is er ook nog een team van VDAB-experten achter de schermen actief.

Vlaanderen in beweging krijgen

VDAB wil Vlaanderen in beweging krijgen en zorgen dat je bewust nadenkt over je loopbaan. Want werk is een belangrijk deel van je leven. Het bepaalt je geluk, identiteit en omgeving.

We willen de mensen uitdagen: durf verder te kijken dan je vorige jobs.

We willen je laten zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. Maak de sprong naar een totaal andere job. En maak daarbij gebruik van opleidingen en werkplekleren. 

Heel wat werknemers denken wel aan veranderen, maar blijven vastzitten in hun oude job. Volgens onderzoek van Steunpunt Werk zet vandaag maar 5 tot 6 % daadwerkelijk de stap. Dat percentage blijft al jaren op hetzelfde niveau.

Beweging door verandering is nochtans nodig op onze vastgeroeste arbeidsmarkt. 

Een arbeidsmarkt in beweging betekent dat er kansen ontstaan voor mensen die op hun beurt naar ander werk zoeken. Bovendien zorgt een loopbaan in beweging voor meer weerbare profielen. Je bouwt nieuwe werkervaringen op, leert nieuwe competenties en toont aan dat je flexibel bent.

Veel mogelijk voor werkgevers

We willen werkgevers laten zien dat er veel mogelijk is: kijk als werkgever verder dan cv’s en diploma’s. De ideale werknemer maak je zelf, met opleiding en de juiste ondersteuning.

We willen laten zien dat je met een focus op competenties en potentieel, én met opleiding, wel een match kan maken.

VDAB top of mind

We hopen dat werkzoekenden en werknemers door 'blind gesprongen' automatisch aan VDAB gaan denken als het over werk, opleiding of oriëntatie gaat.

En dat werkgevers meer kansen geven aan gemotiveerde werkzoekenden met weinig ervaring.