U bent hier

Goede voornemens

Deze blog vloeit op een kwartier uit de losse pols. Net zoals de teksten op mijn eindejaarskaartjes. De woorden komen recht uit het hart, dus kost het weinig moeite om ze te schrijven. Mijn blad met goede voornemens voor dit nieuwe jaar blijft echter langer maagdelijk wit. Een verklaring? Moeilijk!

Stoppen met roken of drinken is niet aan de orde. Meer sporten evenmin. Minder chocolade eten kan een optie zijn, maar enig genot is toch wel toegelaten? Dat katholieke juk van zo weinig mogelijk plezier beleven, heb ik al enige tijd overboord gesmeten. Zelfkastijding is niet meer van de tijd. Het is 2015 weet je!

Op werkvlak heten goede voornemens dan weer doelstellingen. Gelukkig rollen die iets vlotter uit mijn brein en uit mijn pen. Doelstellingen, op korte en middellange termijn, moet je zorgzaam definiëren. Realistisch vooral. Dat heeft de ervaring me geleerd. Alhoewel die andere SMART-theorieën ook niet misplaatst zijn. Maar doelstellingen zijn nodig. Ambitie! Het mag vooruit gaan. Beloon jezelf en je medewerkers met een uitdaging. Mensen gaan zich er nuttiger door voelen.

Je kan dat trouwens ook indirect doen, las ik in het boek van Wouter Torfs. De doelstelling is om je medewerkers een geweldig fijne werkplek te bieden. Het logische gevolg zijn betere prestaties, en de uiteindelijke groei die je voor ogen hebt. Dat ga ik zeker onthouden. Mooi gevonden, en eigenlijk heel logisch. Dat daar niet meer mensen op zijn gekomen. Raar toch?

Terug naar mijn persoonlijk wit blad. Tandje bijsteken op het werk? Of net minder of anders gaan werken? Ongeveer 50% van de werkende medemens zou vatbaar zijn voor een burn-out. Het is een aandachtspunt. Je goed laten omringen door familie, vrienden en lief blijkt een goede remedie. Misschien moet ik eindelijk aan die ene speciale vlam vertellen hoe ongelooflijk geweldig ik haar vind? Het is een optie, maar… geen voornemen om een gans jaar mee aan de slag te gaan. Of het goede voornemen moet zijn om meer lef te tonen in zulke situaties.

Meer of minder sociale media? Ach, word je daar een beter of slechter mens van? Milieu-gewijs vaker de fiets dan de auto kiezen? Meer op stap gaan met vrienden? Een Plan-kindje nemen? Een ander goed doel steunen? Mijn bureau ordelijker houden? Meer fruit eten? Meer feestjes afschuimen?

En zo zit ik hier, met een zo goed als wit blad op een moment dat velen dat van hen -barstensvol goede voornemens- al in de papiermand hebben gekeild. Het is wat het is. We proberen er een mooi jaar van te maken. Misschien kan ik al starten met mijn goede voornemens voor 2016 op te lijsten. Kwestie van zeker op tijd klaar te zijn. Als dat geen machtig voornemen is!