U bent hier

Bedrijfsleider Tim - maart 2013

Met elk sollicitatiegesprek dat ik afneem, groeit mijn begrip voor de grofheid waarmee juryleden in zangwedstrijden ten lande de kandidaten soms afkraken. Als je echt geen noot kan vasthouden, dan mag dat gezegd worden. En best klaar en duidelijk. Desnoods met een vergelijking met een kat of een krijtbord in. Zodat de boodschap aankomt. Zodat de persoon in kwestie zelfs onder de douche voortaan krampachtig zijn kaken op elkaar geklemd houdt. De wereld wordt niet slechter van een portie eerlijkheid. Het is niet persoonlijk! Het is een eerlijke mening van een mens die er door de band genomen toch wel een beetje verstand van heeft. Of toch zeker meer verstand dan de enthousiaste mama, of de toekomstige ex-vriendin van de superster in wording.

Uit commerciƫle overwegingen blijven wij binnen ons bedrijf bij sollicitatiegesprekken meestal wel iets meer beleefd en beschaafd. De firmanaam telkens verkeerd uitspreken? We nippen rustig van ons watertje. Een belachelijk hoog loonvoorstel doen? We glimlachen en pennen de wensen en verwachtingen neer. Schaamteloos vertellen dat de job slechts een tijdelijk opstapje is, want dat een vetbetaalde directiefunctie op korte termijn zijn doel is? We grinniken en prijzen zijn ambitie.

Sollicitatietraining? Het blijft een gat in de markt. Zucht!

Misschien moeten we eens een programmavoorstel insturen naar het verzamelde medialandschap in Vlaanderen. Solliciteren in primetime! Een doodeerlijke jury met pittige vragen, scherpe analyses en commentaar waar ze de uitdrukking recht voor de raap voor hebben uitgevonden. Snedig en snel! En een grote rode knop om keihard op te knallen dat je hand er soms pijn van doet. Onvoorbereid wordt afgestraft. Hoogmoed zelfs nog meer. Maar ook een hartelijke motivatie voor hen die er klaar voor zijn. De kijkcijfers pieken, gaan door het dak. Topstarter! Of is die titel ondertussen al bezet?

Het leven zoals het is: solliciteren! Deze auteur beveelt zich van harte aan en oefent alvast zijn eerlijke opinie, puur en onversneden.

Gepost op 28 maart 2013