U bent hier

Bedrijfsleider Tim - mei 2013

Een of andere kleurenconsulente heeft ooit verteld dat deze jongen een herfsttype is. En gelijk heeft ze. Ik hou van de herfst, van de schitterende kleurenpracht, van wind en regen, het seizoen vol weemoed en melancholie. Ik hou ervan! Maar ook de maand mei kan mijn sympathie wegdragen. Het weer heeft dikwijls mooie dagen in petto (nou ja…) en met een resem feestdagen is ook de werkdruk lager en het amusementsgehalte hoger. Trouwens, dat regeringsvoorstel van een geschrapte feestdag komt er niet door? Voor mijn bedrijf een financiële opkikker, voor mijn privéleven net iets minder. Laat het maar zo heren politici. Ik vermoed dat velen het met me eens zijn.

Het Hemelvaartweekend bracht me naar Tsjechië. Geen 1000 km van hier en toch een wereld van verschil. De wereld draait er rond Kronen in plaats van rond Euro’s, en je mag er nog roken op café. Het gemiddelde maandloon ligt er bedroevend laag, de mode is er redelijk retro, de tv-series gedubd en het openbaar domein kan je niet direct proper noemen. Leerrijk, die blik op de wereld. Je leert er een heleboel mee relativeren. Want we hebben dan wel belachelijk veel regeringen en nog veel meer stakingsdagen in ons landje, het gras is op een ander niet altijd groener. Zelfs de Rode Duivels doen het weer goed! Of om het met wat toogpraat te declameren: het is overal wel iets. En dan is de volgende reis naar Madagascar of Zambia nog niet geboekt...

Daarmee wil ik niet zeggen dat je niets kan bijleren van een andere cultuur of van je buur. Beter goed gepikt, dan slecht bedacht. De schoolreisjes van jaren terug brachten me naar de Lilse Bergen en Bobbejaanland, maar echte cultuurverschillen kon je daar niet meepikken. Of toch geen bruikbare. Stel je voor dat we allemaal met een cowboyhoed naar ons werk zouden jodelen. Een pleidooi voor tripjes naar het buitenland dus! Hoewel ondergetekende wel beseft dat dit in besparingstijden niet evident is. Of is die ervaring letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar?

Vorige week vierde men in Nederland Bevrijdingsdag. De regering organiseert er in het ganse land muziekfestivals met de nodige achtergrond over het thema: vrijheid, samenkomen en strijden, leven en beleven. Een ideetje voor onze Wapenstilstand? Want wie weet nog precies waar dat overgaat?

Terug naar Tsjechië. Ik heb me laten vertellen dat ze er in goede verstandhouding samenleven met hun vroegere partners uit Slowakije. Toch wel een voorbeeld. De Tsjechische mannen vinden een Slowaaks accent zelfs supersexy. Die zienswijze op een taalgrens heb ik bij ons nog niet vaak belicht geweten op het journaal van zeven.

Nog een paar dagen het hoofd bij de cijfers en najaarsvooruitzichten houden, en dan op naar het volgende verlengde weekend. Dat brengt me deze keer niet naar het buitenland. Het Pinksterweekend heeft stadsparkfeesten, een rommelmarkt, een bbq en een lentebraderij in petto. Kan het Vlaamscher? Of ik dan wel of niet weet waar die feestdag voor staat: in de mensenmassa met sfeer, gezelligheid, een ijsjeskraam en een luchtkasteel maakt dat eigenlijk helemaal niet uit. Geniet ervan!

Gepost op 15 mei 2013