U bent hier

Bedrijfsleider Tim - juni 2014

Jongetje als superman. Foto: ShutterstockDit topnummer van The Cure dateert al van 1980. Sindsdien zijn de tijden veranderd. Mannen mogen -of moeten, volgens sommige damesbladen- hun gevoelens laten zien. Maar hoe zit dat anno 2014 met de gevoelens van leidinggevenden (m/v)? Staat de ideale leidinggevende nu net dichtbij, of ver boven zijn personeel? Beide leiderschapsstijlen hebben voor- en nadelen.

Puur zakelijke beslissingen neem je beter zonder beïnvloeding van welke aard dan ook. Zonder emotie, cijfermatig, realistisch, nuchter. Geen inspraak noch wederwoord.

Maar misschien is het ontzag voor de functie leidinggevende met de jaren wel verminderd -net zoals bij pastoors, leerkrachten en dorpsdokters? En misschien moet de ideale leidinggevende in 2014 eerder tussen zijn mensen leven, in plaats van in zijn ivoren toren. Om te weten wat er leeft op de werkvloer, om zijn werknemers te doorgronden. Of om te tonen dat zelfs de allergrootste baas ook maar een mens is met de nodige kleine kantjes en gebreken.

Als leidinggevende beslissingen nemen op buikgevoel en tussen je mensen staan, lijken mij niet verkeerd. Maar of je dan ook altijd je emoties moet tonen is een ander verhaal. Er is ook nog zoiets als geloofwaardigheid, denken we maar aan Bert Anciaux. Het heeft geen meerwaarde om een ijskonijn te spelen. Maar mensen kijken ook graag op naar hun ‘leider’. Geef hen dan ook de nodige input om naar op te kijken. Emoties moeten vooral echt zijn. De eerste les in crisiscommunicatie. Het orkest bleef spelen op de Titanic. Optimisme is een troef, maar laat je geloofwaardigheid niet op een ijsberg knallen.

Emoties op de vloer. Aan relaties en liefde op de werkvloer zijn al duizenden blogs en boeken gewijd. Maar wat doe je als leidinggevende met medewerkers die je echt niet liggen, waarmee het echt niet klikt? Gevoelens aan de kant? Niet zo simpel als nu even neergepend.

De niet-leidinggevenden onder de lezers zullen zich misschien de vraag stellen of hun bazen überhaupt emoties kennen. Uiteraard! Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de Delhaize-topman een fijne dag had toen hij de boodschap over massale sluitingen en ontslagen de wereld in moest sturen. Maar bedrijfsresultaten lees je nu eenmaal koud, rationeel en cijfermatig.

Tips voor leidinggevenden? Daar is deze blog te kort voor. Maar in de traditie van miss-verkiezingen, topvoetballers en reality-programma’s zou ik bij de start van deze zomer alvast iedereen aanraden vooral zichzelf te blijven. Al dan niet met de nodige gevoelens en emoties…
 

Gepost op 26 juni 2014