U bent hier

Bedrijfsleider Tim - oktober 2014

Vergeet de doodsaaie symposia en opgeblazen seminaries. Op het einde van de dag onthoud je maximaal twee spitsvondige oneliners uit de perfect gestileerde presentatie, en mogelijk hoe goed of slecht de broodjeslunch wel was.

Ik pleit voor het alternatief: een avondje in een gezellige bruine kroeg, met boeiend gezelschap! Op de gastenlijst kies ik voor Bart Peeters. Eigenlijk een muzikale blogger. Schitterend hoe hij zijn visie op de wereld van alledag én de grote wereldproblemen in een paar spitsvondige lijnen kernachtig kan vatten. De kritische noot zo verpakt dat zelfs de meest geviseerde de rijmpjes enthousiast meezingt. Hopelijk vindt Bart een gaatje in zijn agenda.

Wouter Torfs mag ook mee aanschuiven. Een warme mens die bewijst dat zaken doen en succes hebben ook op een menselijke, sociaalvoelende manier kan. Gezond verstand en een visie die pakt! Ik ken weinig van schoenen, maar vermoed dat Wouter het niet zo erg vindt om eens over andere dingen te praten.

Laatste stamgast van dit alternatief symposium: de minder evidente Louis van Gaal. Voetbaltrainer, Nederlander, een man met een visie, naar perceptie de vleesgeworden arrogantie, maar overal succesvol. Behalve in de twee maanden nadat ik hem als voorbeeld opvoerde in een directie-overleg, maar dat is een ander verhaal.

Vier mannen in gesprek. Soms serieus, dan weer dollend. Kritisch en enthousiast. Een cola-light (drukke week en dat vermaledijde dieet) of toch maar langzaam genieten van een donker abdijbiertje? De jongedame achter de toog -schalkse blik, rad van tong- bedient het kwartet met een fijne glimlach. Wat extra nootjes? Maya kan gedachten lezen. Ze steekt af bij het oubollige interieur. In deze kroeg verwacht je een waard van 70 met een grote snor, geen frisse verschijning met diploma die hier aan de slag gaat in afwachting van de creatieve job van haar leven.

Bierkaartjes bij de hand. De beste ideetjes moet je op dit kleinood kunnen samenvatten, tekenen of toelichten. Dat is algemeen bekend. Veel beter dan een powerpoint! Ik vermoed dat de andere drie mij van tijd tot tijd wat extra uitleg op een bierviltje moeten geven. Ik voel me klein. Hoe doen zij dat? Wat is hun geheim, hun recept om te komen waar ze nu staan? Is er een wonderformule? Of is het een aaneenschakeling van hard werken, de juiste plaats en het juiste moment? Deze blogger is nieuwsgierig.

De wereld van de muziek, dienstencheques, het voetbal en de schoenen komen samen. Tips over en weer, herkenning, samenwerking. De tijd vliegt, gezelligheid troef (ondanks het rookverbod), maar geen nutteloos gebrabbel. De ene opmerking brengt de andere mee. Domino-effect! Kruisbestuiving. Deze heren leren altijd, overal en van iedereen. Maya vult de glazen bij en geeft onversaagd haar ongezouten mening over het gesprek. De heren luisteren. Het is niet in een ivoren toren dat je levenswijsheid opdoet. Dat kan ook op een doordeweeks avond, in een meer dan doordeweeks café.

Volgende week zelfde tijd, zelfde plaats? Of gaan we allemaal samen met een kind of 5 naar een pretpark? Ook gezellig toch? Wouter vraagt Maya om haar cv door te sturen. Schrander en enthousiast volk kan hij altijd gebruiken.

Misschien moet ik echt eens een mailtje sturen naar die drie. Je weet maar nooit. En ik ken nog wel wat leuke cafés.
 

Gepost op 3 oktober 2014