U bent hier

Bedrijfsleider Tim - april 2015

Niet op Chris Lomme, noch op Phaedra (voor jou Dimitri)… Maar twintig jaar geleden leerde ik in de hogeschool tijdens ‘Pers en Voorlichting’ wel al het belang van een titel die de nieuwsgierigheid prikkelt.

Maar ter zake, eigenlijk ben ik wel een heel klein beetje verliefd. Verliefd op… de dienstencheques. Ter verduidelijking moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik net als meer dan 100.000 andere mensen mijn dagelijks brood verdien in de sector. Maar dat maakt mijn verliefdheid niet minder oprecht, of minder rechtstreeks uit het hart. Het is niet omdat je bij Mc Donalds werkt, dat je die hamburgers echt lekker vindt.

Politici, u weet wel, die incompetente postjespakkers, ruziemakers en zakkenvullers. Die dienstencheques, dat hebben ze in 2004 toch maar netjes geregeld. Het is maar weinig mensen gegeven om zoveel jobs te creëren. Grote pluim! Echt waar!

Dat die jobs uitgebreid gesubsidieerd worden? Dat klopt, maar een werkloosheidsuitkering is toch echt geen beter alternatief? Bijkomend voordeel is de laagdrempeligheid. Onlangs kreeg de sector het hard te verduren in de pers op basis van vermeend racisme. Zonder er veel cijfers bij te halen, loont het de moeite om eens te kijken welke sectoren beter doen in het tewerkstellen van anderstaligen en andere kansengroepen.

Poetsen is niet te onderschatten zwaar werk, maar voor velen die moeilijk aan de bak komen op de steeds harder wordende arbeidsmarkt een unieke kans op een stabiele job. Op een mogelijke opstap naar iets anders, in een later stadium. Reken daar nog heel wat ‘job-trots’ en blije kindergezichtjes bij -omdat mama aan de schoolpoort kan staan om half vier en die koters niet weer in een opvang moet dumpen- en de eindbalans van de dienstencheques en bijhorende subsidiëring als tewerkstellingsinitiatief is behoorlijk positief.

En dan hebben we de andere kant van het verhaal nog niet belicht. De vergrijzing is een gegeven. Langer thuis en zelfstandig blijven wonen de boodschap. Maar hoe combineer je dat met kinderen en kleinkinderen die het steeds drukker hebben? Dienstencheques! Ook het jong gezin vaart er wel bij. Want aan 6.30 Euro per uur koop je ‘quality time’ om geweldig toffe dingen met de kinderen te doen. Plopsaland is leuker dan poetsen. Dus ook op dat economisch vlak weer een terugverdieneffect. Oya lélé!

En dan gewoon de liefde! De thuishulp neemt die vervelende strijk en de tijdrovende poets over. Daardoor hebben meneer en mevrouw iets meer tijd voor elkaar in hun hectisch gejakker tussen job, vrienden en familie, sportverplichtingen en sociale media. De dienstencheques als beste relatiebureau ever!

En daarom… ben ik dus een beetje verliefd op de dienstencheques. Het is lente, iedereen verliefd, hoppa!

Gepost op 17 april 2015