U bent hier

Bedrijfsleider Tim - september 2015

Het cliché is bekend. Wat ziet een knappe, frisse en levenslustige jongedame toch in die vaak letterlijk en figuurlijk grijze oudere man? Het zoeken naar een antwoord zou ons te ver leiden, en een beetje mysterie moet er zijn.

Het verhaal begon me te dagen toen ik vorige week een doordeweekse meeting had over opleidingen op de werkvloer. Een belangrijke pijler van ons beleid waarmee we ons willen onderscheiden van de concurrentie op de markt van de dienstencheques. Verder helemaal geen speciaal thema.

Tijdens die meeting ontmoette ik een jongedame. Ze blies me op die heel gewone namiddag helemaal van de sokken. Ze had meer flair dan alle vrouwen samen die dat weekblad nog lezen. Ik zou haar op het eerste zicht niet associëren met opleidingen rond poetsen en ergonomie, maar vol vuur begon ze ideetjes te spuien, samenwerkingen voor te stellen, toekomstplannen uit te stippelen. Met gemeende interesse. Engagement in het kwadraat, goesting te over. Ze denkt, doet en geeft zich voor de volle 100% voor jawel, de dienstencheques. Onverwacht, maar… Waauw! Met diezelfde overgave zou ze, naar mijn bescheiden mening, zelfs in ‘K3 zoekt K3’ hoge ogen gooien. Maar nu dus dienstencheques. Top!

Later die week begaf ik me, eerlijk toegegeven met lichte tegenzin, naar Brussel voor een bijeenkomst rond sociaal ondernemen. Een van mijn stokpaardjes, maar in een drukke week een ganse dag op pad en de nodige verkeersproblemen zijn niet echt een prettig vooruitzicht. Ik werd voorgesteld aan ‘de oudere man’ van de organisatie van het evenement. Een beetje grijzend, net zoals zijn pak. Onopvallend. Niets blits of hip en trendy.

Tot hij het podium betrad. De voorbereiding uit de binnenzak, een glimlach op de lippen. En hij stak van wal. Hij straalde van oor tot oor. Zijn tekst kwam niet vanop het voorbereide A4’tje, maar recht uit zijn hart. Wat zeg ik, uit elke ader, uit elke vezel. Wat een geestdrift, wat een warm pleidooi. Zijn enthousiast betoog ondersteunde hij zelfs met een kunstwerk. Overtuigend communiceren doe je zo! De energie en de vurigheid voor die andere manier van ondernemen. Niet betweterig, maar realistisch. Top!

Zo werd die dag in Brussel toch nog fijner dan verwacht. De parkeergarage weigerde mijn ticket, maar verder verliep de terugrit vlekkeloos. Geen file en fijne muziek op de radio. Luidkeels meezingen en wat inspiratie in gedachten voor een blog als deze.

De ‘grijze oudere man’ en de ‘verrassende jongedame’ kennen mekaar niet dus stel u daar verder niets bij voor, maar dat ze bij mekaar passen lijkt me duidelijk.

Om het met de woorden van Chokri Mahassine -organisator Pukkelpop en dus een omzet van 20 miljoen Euro op jaarbasis- te zeggen: passie is belangrijker dan boekhouderskwaliteiten. En dan zeg ik amen, of we nu jong of oud zijn, grijs of met heel veel flair!