U bent hier

Bedrijfsleider Tim - januari 2016

Op het moment dat deze blog je onder ogen komt, worden de laatste restjes van ambitieuze feestmaaltijden misschien nog verdeeld. Cadeautjes worden gretig gebruikt of gedragen… of te koop aangeboden op internet. De traditionele goede voornemens kraken al luttele dagen na het begin van het nieuwe jaar, onder het verlangen naar toch nog die éne sigaret. En de weerstand tegen de combinatie van miezerig weer en splinternieuwe blitse sportschoenen blijkt plots al ondraaglijk hoog.

Waarom zijn die goede voornemens toch zo moeilijk vol te houden? Vermoedelijk omdat ze over onze minder goede eigenschappen gaan, over onze zwakke kleine kantjes. Als je niet sportief bent, als je geen gezondheidsgoeroe bent, dan zijn sommige sportieve voornemens echt niet simpel. Nu ja, mocht het gemakkelijk zijn, dan waren het geen voornemens. Dan deed je het gewoon, toch?

Waarom baseren we onze goede voornemens eigenlijk niet op onze goede eigenschappen? Probeer de dingen waar je goed in bent nog iets beter te doen. Slaag je er toch niet in? Troost je dan met de gedachte dat, mocht ze al bestaan,  perfectie toch maar saai zou zijn. Of, om het met Leonard Cohen te zeggen: “There is a crack in everything, that’s how the light gets in.”

Mijn goede voornemens en plannen? Een fijn feestje voor die 40ste verjaardag, de queeste naar het top-lief, mijn thuis verder inrichten, een marathon lopen en heel veel fijne momenten beleven met vrienden en familie op terrassen, feestjes, optredens ten velde…

Ook in mijn dienstchequebedrijf is het zaak om het elk jaar weer wat beter te doen. We zijn nu tien jaar bezig. Elk jaar werden we een beetje groter, maar niet alleen dat: we werden telkens ook een beetje beter, innovatiever en professioneler. Stilstaan is achteruitgaan. Ook in ons jubileumjaar blijft dat een waarheid als een koe.

En wat met het voornemen om beter te doen in de dingen waar we al goed in zijn? Mensgericht ondernemen is al jaren ons paradepaardje. Ondernemen met een hart voor de mensen én voor de maatschappij. Ons extra ‘beter’ voornemen, naast een geweldig feestweekend voor al onze medewerkers? Geld inzamelen voor het daghospitaal oncologie van het plaatselijke ziekenhuis. Vijf jaar gelden mochten we een geweldig mooi bedrag overhandigen aan Make-A-Wish. Dit jaar gaan we voor beter, voor meer! Ik ben er nu al van overtuigd dat we gaan slagen in ons opzet. ‘Betere’ voornemens zijn niet zo moeilijk!

Gepost op 8 januari 2016