U bent hier

Bedrijfsleider Tim - augustus 2016

In mijn vorige blogpost had ik het over de juiste mix tussen jong en oud op de werkvloer. De ene kan niet zonder de ander om samen resultaten te boeken. Daar moet ik nog aan toevoegen dat ook een goede mix van mannen en vrouwen absoluut een meerwaarde is voor een succesvol en plezant bedrijf.

Tijd voor een kleine bekentenis: in het vijfde leerjaar deed ik mee met een playback-wedstrijd op school. Welk nummer? ‘Kids in America’ van Kim Wilde. Waarom? Eerlijk: geen flauw idee. Omdat mijn zus dat een goed nummer vond? Omdat ik er zelf wel vrolijk van werd? Omdat Kim rijmde op Tim? De terechte winnaar was een klasgenoot die Urbanus nadeed. Jaren later, op een sportkamp, bracht ik iets van Silvy Melody. Voor alle duidelijkheid:  ik heb geen plannen om transgender of travestiet te worden. Maar genoeg over vroeger. Ter zake nu!

Een groep met mannen en vrouwen kan tot een geweldige synergie leiden. Een voorwaarde is wel dat iedereen gewoon zichzelf blijft. Op de toppen van je tenen te lopen om toch maar karaktereigenschappen van de andere sexe aan te nemen? Dat houdt geen mens vol. Het resultaat zou maar een flauw afkooksel zijn, en de kopie is zelden beter dan het origineel. Mijn korte playback-carrière is daarvan een mooi voorbeeld.

Dames mogen van tijd tot tijd dus wat emotioneler reageren. Heren mogen af en toe wat botter en zakelijker zijn. Of omgekeerd. Als iedereen zichzelf is, is iedereen gelukkig. En als je van beide kanten wat hebt, krijg je vanzelf een evenwicht. Doe daar een schijfje humor en wat eetlepels wederzijds begrip en respect bij en het komt helemaal goed met je smaken en resultaten. Even shaken en… ja, supercocktail!

Mijn credo is: blijf jezelf. Je meerwaarde zit daar waar je uniek en net iets anders bent. Slimme bedrijfsleiders zien  dat meer en meer in en handelen ernaar. Zij hebben geen quota of andere regeltjes nodig. Ze zetten de juiste man of vrouw of transgender op de juiste plaats.

Zoveel jaren na mijn playback-avontuur werk  ik elke dag in een ‘vrouwelijk’ bedrijf. De Kim en Sylvy in mij laat ik rustig zitten waar ze zijn. Ik leer elke dag bij over de vrouwelijke touch in werken, leiding geven en handelen. Geweldig boeiend. Maar wil ik de vrouwelijk handelswijze helemaal overnemen? Nope!