U bent hier

Bedrijfsleider Tim - februari 2017

Elke keer als ik laat vallen dat ik een dienstenchequebedrijf run, volgen de verhalen en de vooroordelen. "Ik heb al eens horen zeggen dat een poetshulp in slaap was gevallen op de zetel.". "Hebben jullie niet vaak te maken met diefstallen?". "Allemaal buitenlanders zeker?". "Jullie doen toch allerlei louche zaken?". Om moe van te worden. Ik denk dat ik me volgende keer maar voorstel als belastingcontroleur, parenclubeigenaar of politicus!

Natuurlijk loopt het soms eens fout. Maar dat is niet alleen bij ons zo. In de frituur bestelde ik eens een curryworst, maar kreeg een viandel. Aan de supermarktkassa kreeg ik al eens te weinig wisselgeld. En die juffrouw van de helpdesk van Telenet, een tijdje terug, had duidelijk haar beste dag niet. Moeten we daarom iedereen aan de schandpaal nagelen? Nee toch. Het mag een beetje positiever!

In de dienstenchequesector werken ondertussen meer dan 130.000 dames en heren. Die leveren allemaal geweldig werk, echt waar. Zonder die toppers zou het aantal burn-outs en echtscheidingen in België ongetwijfeld nog hoger liggen. Het werk in de dienstensector vraagt een menselijke en persoonlijke aanpak. Ik ken medewerkers die al 10 jaar hetzelfde gezin helpen. Sommigen zijn zo thuis bij de klanten, dat ze koekjes voor de hond des huizes meenemen. En pas nog zag ik een overlijdensbericht waarin de trouwe huishulp vermeld stond. Dat wil toch iets zeggen. Langer thuis wonen? Dat kan. Zeker als je kan rekenen op geweldige hulp.

Het is best zwaar werk, huishoudelijke taken uitvoeren. Vooral poetsen. Als thuishulp ben je vaak alleen aan de slag, zonder steun van je collega's. En neen, rijk word je er niet van. Gelukkig tonen klanten dikwijls een enorme dankbaarheid, en leggen de dienstenchequebedrijven hun werknemers meer en meer in de watten. Dat is belangrijk. Ook in andere sectoren trouwens. Jobtevredenheid moet je koesteren.

Werken als thuishulp biedt heel wat voordelen. Je hebt geen last van files, bijvoorbeeld. En je kan de job perfect combineren met je gezinsleven. Quality time! Je hebt heel wat vrijheid, dat is ook niet verkeerd. En je zet een muziekje op tijdens het poetsen. Als alles blinkt, keer je tevreden terug naar huis. Top!

En het gepieker over je leeftijd of een goed gevuld cv? Niet nodig! Bij ons kan iedereen aan de slag. Mijn jongste werknemer komt met haar 18 lentes net van school en de oudste, een pracht van een man, telt 69 jaar. Sommige werknemers leerden bij ons Nederlands, maar we hebben evengoed gediplomeerden in onze rangen. Er zit zelfs een arts bij.

De jobs zijn er. De voordelen ook. Onze collega's gaven hun job recent nog een tevredenheidsscore van 8,7 op 10. Toch is de drempel nog steeds hoog. Het onjuiste imago van de stoffige poetsvrouw schrikt nog steeds af. Ten onrechte. En ja, er is veel meer nodig dan deze blog om het imago van mijn sector op te poetsen. Als we nu eens beginnen met het verspreiden van positieve verhalen over onze thuishulp, of over onze job in de dienstencheques? De hardwerkende thuishulpen verdienen het. Misschien geraken de jobs, jobs en jobs zo sneller ingevuld... Iedereen is welkom, we ontvangen je met open armen en fijn werk.

En voor alle duidelijkheid: ik zou voor geen geld in de wereld mijn job in de dienstenchequesector willen ruilen voor die van belastingcontroleur, parenclubeigenaar of politicus. Voilà!