U bent hier

Bedrijfsleider Tim - mei 2017

Wat wou jij later worden? Vraag het aan kleine meisjes en ze zeggen stewardess of verpleegster. En jongens voetballer of piloot. Beroepen met een speciaal imago én een bijhorend, speciaal uniform. Dat doet dromen. Weinig mensen dromen van een job in de schoonmaak. Jammer, maar niet onlogisch. Het imago zit niet mee. 

Oudere generaties zijn groot geworden met een gigantische kloof tussen rijk en arm, met bitter weinig respect voor het opknappen van het vuile werk. Mijn grootmoeder was huishoudster: ooit vertelde ze hoe ze samen met het andere werkvolk in de bijkeuken mocht aanschuiven voor de restjes van het eten. De iets jongere generatie heeft F.C. De Kampioenenfiguur Carmen Waterslaghers als 'voorbeeld': een luidruchtige, onbeschofte en eerder luie schoonmaakster. Weinig discreet en bovendien niet vies van de drank.

Nee, zo doe je niemand verlangen naar een schoonmaakjob.

Ik maakte dan ook een sprongetje van vreugde toen we met Dienstenthuis mochten meewerken aan een gloednieuwe campagne, de 'Dankbaarste job'. Een affiche vol dames én heren, vrank en vrolijk. Geen Carmen te bespeuren, maar wel Klaartje, een topper van ons eigen bedrijf. De affiche lijkt wel zo'n hippe foto om bloedgeven te promoten, of om de kandidaten van 'De Mol' voor te stellen, of om een nieuw immokantoor in de picture te zetten. Om maar te zeggen: eindelijk eens een positief en divers beeld over onze sector. Werken met dienstencheques, dat is mogelijk voor iedereen.

Zo'n job is natuurlijk meer dan zomaar wat doen. Dat is het trouwens altijd, ook voor een stewardess of voetballer. Als poetshulp moet je zelfstandig werken, de nodige product- en materiaalkennis hebben,  omgaan met tijdsdruk en rekening houden met ergonomie en veiligheid. Respect en waardering voor de job zijn dus zeker niet misplaatst. Poetsdames en -heren zijn professionals. Wie het niet gelooft mag altijd zelf eens komen proberen! 

De voordelen van de job? Je bepaalt zelf hoe je werkt, zonder files én je kan je job gemakkelijk combineren met je familie. Door je inzet zien klanten jou als een onmisbare schakel in hun gezin. Als jobtevredenheid kan dat tellen, niet? Een toffe job is een van de sleutelfactoren voor een stabiel en plezant leven. Er zijn al veel dienstenchequebedrijven. Veel zetten zwaar in op het welzijn en de tevredenheid van hun werknemers. Hopelijk vinden veel jonge mensen dankzij Klaartje en co op de affiche de weg naar dankbare jobs in de dienstenchequesector.

Qua imago zitten we op de goede weg. Nu dat uniform nog. Als we Jani eens voor onze kar spannen? Dan kan hij een prachtige poets-outfit ontwerpen en dromen mensen binnenkort van een job in zo'n uniform...

Gepost op 2 mei 2017