U bent hier

Bedrijfsleider Tim - juli 2017

Vakantie! Daar zat ik, eindelijk goed geïnstalleerd. Voeten in het Spaanse zand. Cocktail en boek in de hand (de biografie van Luc De Vos). En dan… las ik toch nog net die ene mail. Goed fout, want ik hoefde die mailbox echt niet open te doen. Eigen schuld, dikke bult!

Ik las hoe een concullega zich denigrerend uitliet over ons bedrijf. Geen mooie woorden, en vooral niet waar! Negeren was geen optie. Het onbezorgde vakantiegevoel was eensklaps verdwenen. Mijn hartslag ging de hoogte in. Ik keek rond, op zoek naar iemand aan wie ik kon vertellen dat de beweringen in die mail niet klopten, dat het unfair was. Maar niemand op het Spaanse strand had interesse in vervelende woorden, in iets werkgerelateerd, laat staan in het werk van iemand anders. Dus nipte ik van die cocktail en kalmeerde ik mezelf. In de biografie van Luc De Vos stond dat er ook bij Gorki meer dan eens een haar in de boter zat. Niets aan de hand. Het komt voor in de beste families.

Maar toch, wat nu? De kwaadspreker uit de mail sito presto bellen om elk slecht woord vakkundig en uitgebreid te weerleggen? ‘Anger is an energy’, wist Johnny Rotten al. Dat telefoontje zou misschien wel opluchten, maar ook niet meer dan dat. Buiten wat halfslachtige excuses zou het me niets opleveren. Slecht idee dus.

Een uitgebreid weerwoord op papier dan maar? Veel werk, weinig resultaat. Laten voor wat het was? Dat had een optie kunnen zijn, maar niet voor mij. Zo zit dit beestje niet in elkaar. Revanche nemen en stiekem negatieve dingen over de kwaadspreker rondbazuinen? Twee seconden lang een optie, tot ik weer van m’n cocktail nipte. Ook zo zit ik niet in elkaar!

Opeens herinnerde ik weer hoe ik met m’n voetbalploegje in de kleedkamer stond, net voor een wedstrijd. Onze trainer hing een krantenartikel op: daarin stond dat we volgens onze tegenstanders de minst goede ploeg waren. Meer motivatie hadden we niet nodig. We vochten als leeuwen en wonnen met grote cijfers. Een paar maanden nadien rijfden we ook het kampioenschap binnen.

Zo kwam ik uit bij de positieve wijsheid van de slimste Nederlander ooit, de voetballegende Johan Cruijff: “Elk nadeel heb z’n voordeel” was zijn credo.

Ik stuurde de mail in kwestie naar mijn medewerkers. Nog meer dan anders gaan we keihard werken en bewijzen dat de mail onwaarheden bevat en dat we meer te bieden hebben dan de auteur ervan. Elk nadeel heeft een voordeel: van een trap op ons eergevoel naar positieve vibes!

En toen? Toen stond ik op voor de volgende cocktail. Mijn hartslag was weer teruggezakt naar vakantieniveau. Tijd voor een volgend hoofdstuk over Luc. Vakantiemodus aan, mailbox definitief uit!

Gepost op 31 juli 2017