U bent hier

Anarchie in Zeebrugge

Ik open de enveloppe en bekijk de uitnodiging. Dan dwalen mijn gedachten af naar de jaren ’90.

Het Beach Festival in Zeebrugge bestond nog. Ook de hoofdsponsor van het evenement -Dexia- bestond nog. The Sex Pistols speelden er een reünieconcert. We spreken over de zomer van 1996, 20 juli om precies te zijn.

Op die bloedhete dag spatte de rebellie van ons af. In onze beste slechtste festivaloutfit, gooiden we met flesjes en zand naar de verzamelde vips die -gezeten in kostuum en veel te dure zomerjurk- het spektakel bijwoonden. Ze nipten van hun champagne, en van op het terras keken ze letterlijk en figuurlijk op ons neer. We werden nog net niet van het terrein geschopt. Onze woede en verontwaardiging waren echt, niet gespeeld, recht uit het hart. Dat Johnny Rotten zijn punkidealen op dit festival verkocht voor een zak vol geld, zover reikten onze gedachten toen nog niet. Diezelfde zomer scandeerde ik trouwens mee met nog andere helden die het niet begrepen hadden op de gevestigde waarden. Zoals Rage against the machine! En Subvert!

Anno 2013 word ik als sponsor vriendelijk uitgenodigd op het plaatselijke rockfestijn. Met een buffet en gratis drank. Er staat uitdrukkelijk bij vermeld dat ik ‘casual chic’ mag komen. Help! Niet dat ik de uitnodiging niet kan appreciëren, maar toch…raar en onwennig!

De rebel in mij is echter nog niet helemaal getemd. In tegenstelling tot de heer Rotten probeer ik mijn principes te vrijwaren van het gif dat winstbejag en volwassenheid noemt. Een beleefde intro bij het buffet en het (jaja) netwerken, worden dus gevolgd door een wel heel erg drukke ‘pogo’ tussen een zootje van allerlei allooi bij de hoofdact. De kerk in het midden houden heet dat dan. Niet makkelijk. Een mooi voorbeeld vind ik Michel Decoster. De voormalige nummer twee topman van Belgacom klust al 20 jaar bij als bassist bij De Mens (of is het andersom?). Van strak in het pak tot goed gek op een podium. Het kan! Schitterend toch?

20 jaar of 36? Jobstudent of directeur? Dichtbij de mensen, mijn principes en idealen blijven -los van welke functie en bijhorend protocol- daar ga ik voor. Een fijne en inspirerende maandag aan iedereen!