U bent hier

De hoofdzonden

Over geen enkel onderwerp wordt meer gelogen dan over seks en geld. Hoeveel onderzoeken en enquêtes er ook over worden gehouden. Opmerkelijk! Het onderwerp seks zullen we veiligheidshalve overlaten aan de gespecialiseerde pers en aan die ex-miss uit Begijnendijk.

Over naar het geld dan dat volgens Van Dale niet echt gelukkig maakt. Die dikke maakt er, even tussendoor, geen gewag van dat ook te weinig geld meestal niet gelukkig maakt. Amper aan regel 5 van deze blog gekomen, moet ik al toegeven dat ik niet al mijn bevindingen over geld zal kunnen meegeven. Of www.vdab.be zou mijn blog-contract moeten verlengen. Altijd mogelijk natuurlijk. Uiteraard tegen de juiste prijs, knipoog!

Geld is relatief. Als kind sprongen we een gat in de lucht met een briefje van twintig frank, daar kon je uren snoep van kiezen, terwijl nu heel wat mensen zich niet meer zouden bukken om een stuk van 50 cent op te rapen. Op andere continenten dan het onze is 50 cent trouwens een mens met wel heel erg veel geld, in andere omstandigheden is het dan weer een weekloon (!) van een hardwerkende medemens. Misschien dus niet gepast om over een crisis te spreken als je dat doet vanuit een luie zetel in een Vlaamse verkaveling met twee wagens voor de deur en I-speelgoedjes voor elke huisgenoot?

Kan een mens teveel geld verdienen? Als je naar jezelf kijkt, uiteraard niet, bij al die anderen daarentegen? De hypocrisie omtrent het onderwerp kan een mens nogal eens ergeren. De ‘Captains of Industry’ verdienen schandalig veel en worden publiekelijk beschimpt en uitgejouwd omwille van hun buitensporige salarissen en bonussen. Op elk dorpsplein een schandpaal! Wat een verschil met onze nationale helden die we langs de kant van de weg of in het stadion massaal naar top-prestaties schreeuwen…

Aan geld en bij uitbreiding alles wat je ermee kan kopen zitten, hechten zich twee van de zeven hoofdzonden vast. Hebzucht en jaloezie!

Het feit dat iemand zoveel mogelijk wil verdienen en de toekomst van zichzelf en zijn naasten wil vrijwaren, is absoluut verdedigbaar. De grens ten koste waarvan je dat wil doen, ligt voor iedereen anders. Volgens mij verdient Hot Marijke trouwens wel heel erg goed het dagelijks brood voor man en kind. Als dat al een hoofdzonde is…

Het is, naar mijn bescheiden mening, vooral de jaloezie die het geld-thema zo felbesproken maakt. Vaak koppelt men rijkdom aan een succesvol leven. Terecht? Ik wil de top-zakenlui die verlaten door vrouw en kind aan de drank zitten en wegkwijnen in eenzaamheid en een drukke agenda de kost anders niet geven. Geld maakt niet altijd gelukkig om er even een welbekend cliché tussen te smijten.

En in onze verkaveling kijken we ook al snel over de haag. Welke auto, welke vakantiebestemming? En stiekem willen we toch ook allemaal wel weten wat onze collega’s en buren zoal verdienen?

We willen allemaal meer loon, maar die meerkost gaan we ook voelen in onze dagelijkse aankopen, waardoor we dus allemaal weer om opslag gaan vragen. Vicieus hoor ik iemand aanvullen? Dan maar hamer en sikkel bovenhalen? De geschiedenis leert ons dat ook dat weer niet direct een top-formule blijkt te zijn.

En zo blijven de hoofdzondes onverminderd doorsluimeren in ons dagdagelijks leven.

Een kant-en-klare oplossing? Niet vandaag en al zeker niet van deze schrijver. Iemand een suggestie? Een allesomvattende verklaring? Je zou er wereldberoemd en schatrijk mee kunnen worden. Misschien een volgende blog toch maar gewoon over seks schrijven?