U bent hier

Dora

Deze manager zit niet strak in het pak. Dat is een kwestie van stijl… of een gebrek daaraan, zoals één van mijn aandeelhouders wel eens placht te beweren. Maar daar wil ik het vandaag niet over hebben. Deze stropdas-loze wil graag een tip geven aan zijn overwerkte collega-managers die hollen voor de deadline, paniekerig reageren op tegenvallende kwartaalcijfers en bij gebrek aan échte verwezenlijkingen de mond vol hebben van projecten, ‘opportunities’ en meerjarenplanningen.

Doe jezelf een plezier. Ruil die Ipad in voor een nieuwe beste vriend! Mijn beste vriend heet Dora. Vooraleer u denkt dat dit een pleidooi wordt voor buitenechtelijke liefde: stop! Dora is de liefste hond van de hele wereld! Maar voor al die andere managers zijn er dus zeker nog geweldige exemplaren, die zeker de tweede liefste kunnen zijn. Dora is een grote loebas, want natuurlijk kiezen managers een exemplaar dat bij hun ego past. Niets belet u echter om voor een schattige Cocker Spaniel of een Chinese naakthond te gaan.

Dora is dus de liefste, en ze is altijd enthousiast en oprecht blij als ze me ziet. Of als het haar niet aanstaat, zal ze dat ook eerlijk laten blijken. Wat een verademing met de job van alledag. Het geslijm van de collega’s of concurrenten, subtiel of direct. Of de harde ‘survival of the fittest’, want in het zakenleven moet je toch vlotjes over lijken gaan? Of gewoon de ‘ratrace’: lanterfanten is slecht, altijd maar bezig zijn en zeggen dat je het keidruk hebt. Het staat wel mooi, maar echt geloofwaardig is het niet. Deze jongeman heeft zelfs tijd voor een blog op vdab.be.

Dora is de verademing. Eerlijk, speels, onstuimig en af en toe gewoon lui! Wat zeg ik, lui zijn is een hobby van haar. Stress? Dat staat niet in haar hondendagboek.

En het baasje geniet mee met volle teugen. Na de werkuren een fikse wandeling door bos en hei. Een vriendelijk praatje met collega-wandelaars. De frisse neus door weer en wind en de zorgen, stress en werkdruk glijden zo van je af. Beter nog, de bloeddruk en de cholesterol verminderen elke dag. Veel belangrijker dan die kwartaalcijfers. En na de wandeling samen neervlijen in zetel en mand. Samen luieren na gedane arbeid. Welke cijfers? Welke drukke agenda?

Misschien moet het ziekenfonds de kosten terugbetalen van mijn Dora. Goed voor de gezondheid toch? Of mag ik de kosten inbrengen in mijn vennootschap? Dora is mijn compagnon, of mijn voordeel alle aard? Het zijn nog geen slechte ideetjes. Leest de boekhouding mee?

Draai of keer het zoals je wil, managers blijven aan de centen denken, met of zonder Dora.