U bent hier

Een SMART-jaar!

cadeauEen blog schrijven met de kerstverlichting die op de achtergrond staat te flikkeren, de nieuwe sjaal aan de kapstok en een pak wenskaartjes op de kast. Het is in dit kader oppassen geblazen dat deze tekst niet teveel overhelt naar de kersttoespraak van de koning, of de eindejaarsconference van Geert Hoste.

Je kan van deze twee voorgaande zeggen of denken wat je wilt, ze maken wel werk van hun wensen. Dat is de meerderheid van de mensen niet gegeven. Vrienden en vriendinnen die je al jaren kent, komen niet verder dan dat ze je een gelukkig jaar wensen. Al dan niet in voorgedrukte tekst. Is dit erg? Totaal niet. Het is het kaartje 'an sich' -ludiek of cliché- dat telt. Wat een gelukkig jaar zoal inhoudt? Dat mag je zelf invullen. En dat is nog niet zo slecht! Want geluk is voor de ene misschien net het meisje van zijn dromen vinden. Voor de andere is het misschien net het afgeraken van zijn voormalige droommeisje? Of is deze zinsnede net iets te cynisch voor de tijd van het jaar?

Op deze joblog kan ik ongetwijfeld vele werkzoekende de job van hun leven wensen. Maar ook een groot deel van de lezers een andere job, of heel even geen job -gelet op de syndromen van burn-out, pestgedrag op de werkvloer en sociale conflicten allerlei.

Mijn bompa was een krak in wensen. Wat je hem met Nieuwjaar ook wenste, hij repliceerde steevast met ‘vansgelijke’. Hij hield van de eenvoud, schitterend! In die tijd is het nooit in me opgekomen om hem eens eerst aan het woord te laten op 1 januari.

In de grote managers-school zouden ze tijdens de lessen wellicht de tip geven om mijn wensen SMART te maken: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Het is de oefening waard.

Jaren terug wenste ik mezelf -en velen met me- tijdens de eindejaarsperiode in de buurt van Gasthuisberg een gezond lijf toe. Redelijk specifiek en meetbaar. Ook wel acceptabel en absoluut tijdsgebonden. Hoe sneller, hoe beter. Het realistische was het grote vraagteken. En die ene vriend of vriendin wens ik die nanoseconde van intens geluk. Dat ene superkorte moment dat er zoveel warmte door je lijf stroomt als dat ene onbereikbare meisje/jongen (schrappen wat niet past) je kus beantwoordt. Ook weer redelijk specifiek, maar het realistische is wederom iets minder zeker. Daarom dat het wensen zijn?

Iemand iets wensen impliceert wel wat betweterigheid. Want van hoeveel mensen weten we waar ze écht nood aan hebben of naar verlangen? Neen, wensen zijn maar wensen. Net zoals in het bedrijfsleven moet je dus af en toe niet teveel nadenken. Blijf gewoon bij je eigen stijl. Smart is een auto, en volg je buikgevoel. Zo zal je heel ver geraken. Kies of schrijf een kaartje, en plak er een zegel op. Voor de jonge lezers: een sms of mail mag ook!

We sluiten dus af zonder specifieke, meetbare, acceptabele wensen enzovoort, enzovoort.
Wens jezelf al het goede dat je nodig hebt, en heel slim antwoord ik ‘vansgelijke’.