U bent hier

Op tijd!

De juiste timing. Het gaat soms om fracties van een seconde. Vraag het aan de dirigent van het orkest. Vraag het aan de man die net te lang aarzelde toen zijn vrouw vroeg of hij haar nog graag zag.

Ook in je professioneel leven is timing van cruciaal belang. Net als kennis van de dt-regels, straalt het op tijd komen voor afspraken, vergaderingen en feestjes een vorm van professionaliteit en respect uit. Tien minuten te laat op een vergadering waar tien mensen zitten te wachten? Dat is 10 x 10 minuten niets doen. Tel uit je winst. Je personeel toespreken? Timing! En áls je spreekt, weet dan wanneer welk woord op het andere volgt, of wanneer een stilte past.

Timing is ook van cruciaal belang als je het toneel wil verlaten. Dit is niet de plaats om een euthanasie-debat te voeren, maar ook daar, timing.

Neen, wanneer stop je met je job? In de huidige economische context is het niet makkelijk om zomaar een nieuwe uitdaging te zoeken. Maar toch. Kijk even rond je! Hoeveel collega’s heb jij die jaren geleden hun arbeidsvreugde, uitdagingen en energie met de papiermand aan het poetspersoneel meegaven? Geen greintje goesting meer! Is het dan niet beter de eer aan jezelf te houden in plaats van bij de eerstvolgende reorganisatie zelf bij dat huisvuil gezet te worden?

Dezelfde redenering is trouwens van toepassing op heel wat liefdeskoppels. ‘En als ik dan onszelf bezie, enkel nog dansend op het ritme van de sleur, dan denk ik, hé, soms is 1 plus 1 zelfs geen twee.’ Om er even wat poëzie tussen te smijten. Ook in de liefde is de eerste kus, het samenwonen, kinderen, maar ook het elkaar loslaten een kwestie van de juiste timing. Niet te vroeg, niet te laat. Het bespaart je veel negatieve energie en verloren tijd.

Als ambitieuze leidinggevende kan het verhaal ook een andere wending krijgen. Je zit op een sneltrein naar succes. Alles gaat goed, de cijfers door het dak. Kan het steeds beter? Of stop je op het juiste moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Niets is zo vergankelijk als succes. Want de winnaar van straks, is wie gisteren verloor, want er komen andere tijden. Boudewijn De Groot! De eisen voor de succesvolle medewerker liggen steeds hoger. Gisteren bleek super, vandaag is het allemaal vanzelfsprekend. En de valkuil van het jaar of het project teveel. In de ratrace is er geen tijd om te wachten op hen die ouder, trager of even minder goed zijn. Ook al heb je een palmares om u tegen te zeggen. Een topschutter mag toch niet eindigen op de reservebank? Het lef hebben om te stoppen, over te stappen of jezelf heruit te vinden, het is een kwaliteit.

Stoppen voor er vriendelijk gevraagd wordt of het geen tijd is om de jeugd kansen te geven? Van die periode ben ik hopelijk nog enkele jaren verwijderd. Maar dit alles is ook relatief. Rimpelige rockers van 70 op een podium, het kan iets schrijnend, grappig en zielig hebben. Maar The Rolling Stones bewijzen nog steeds dat het kan. Ieder kiest in eer en geweten zijn of haar moment.

Voor deze blog bij deze, STOP!