U bent hier

Stef Bos

‘En de meesten zijn geworden wat ze toen niet wilden zijn’ Het is een tekstflard van Stef Bos, de sympathieke Nederbelg-Zuid-Afrikaan. Het nummer ‘Is dit nu later?’ is nostalgie en melancholie in het kwadraat, maar welgemikt de nagel op de kop. Profvoetballer, brandweerman, actrice of zangeres. Of ruimtevaarder, voor diegenen die met het oeuvre van Kommil Foo vertrouwd zijn. Dat is wat we wilden worden.

Slechts weinigen onder ons hebben hun dromen ten volle kunnen waarmaken. Dat is jammer, maar ook weer niet. Want het vervullen van dromen staat andere dingen in de weg. Vraag het maar aan de meisjes van K3. Hun sociale leven verdwijnt naar de achtergrond op bevel van hun agenda. En als er dan toch tijd voor is, dan moeten ze het delen met de ‘boekskes’. Neen, dan is de job van negen tot vijf zo slecht nog niet. Vroeger zou je het verwenst hebben, maar nu? Is er heel veel tijd voor andere dromen, sportieve plannen, uitgelaten acties en ja, kwaliteitstijd met hen die je lief zijn. Toch niet echt een reden tot klagen dus?

Werken moeten we allemaal. Langer en langer fluisteren ze ons zelfs in vanuit het verre Brussel. We kunnen het dus maar beter zo aangenaam mogelijk maken. Samen met onze bazen, collega’s, klanten of wie er ook ons pad kruist. Met een glimlach, met goesting én met respect voor de mensen rondom ons. Een statistiek invullen is lang niet zo intens als het winnende doelpunt maken in de Champions League-finale. Een aanvraag voor poetshulp afwerken is niet zo uitdagend als zelfs maar de kleinste rol in ‘Thuis’ spelen. Maar om daarvoor verzuurd te geraken? Te klagen en te zagen alsof het een nationale sport is? Om daarvoor andere mensen verbitterd en vervelend te behandelen omdat jij nu net niet in die geweldige droomjob terecht bent gekomen?

Een beetje positivisme mag. Neurie op het einde van deze werkweek vrolijk Oya Lélé, en bedenk dat er mensen zijn die dat liedje elke dag voor de kost moeten zingen, zelfs meer dan eens per dag. Jaren aan een stuk, tot je er werkelijk knettergek van wordt. Wedden dat je maandag met plezier aan je doordeweekse job begint?