U bent hier

Vrienden

Al meer dan tien jaar waren we collega's tot iemand het ons 'out of the blue' voor de voeten wierp 'Zijn jullie vrienden?'.

Ik had er nog nooit over nagedacht. Ieders definitie van vriendschap is dan ook anders. Als vrienden zijn betekent dat je te allen tijde loyaal bent, dan zou het een ja zijn.

Als het betekent dat je bij elkaar de deur platloopt of alle feestjes samen afschuimt, dan toch wel een neen.

En er zijn nog zoveel andere facetten en criteria die een vriendschapsband definiëren.

Ik denk dat ik niet echt een duidelijk antwoord gegeven heb op de vraag.

Van relaties zeggen ze weleens dat je ze beter vermijdt op de werkvloer. Ook al leert zoveel procent van de koppels mekaar kennen op de werkvloer. Er zou gedoe van komen als het uitgaat enzovoort.

Maar hoe zit dat dan met vriendschappen? Want die kunnen toch ook 'uitgaan'?

Vriendschappen op de werkvloer kunnen bepaalde beslissingen moeilijker maken. Of vergaderingen sturen of beïnvloeden want het vergt heel wat maturiteit om de blinde vlek van vriendschap weg te poetsen als er een heikel onderwerp aan bod komt.

Maar vriendschapsbanden kunnen een team ook naar ongekende hoogtes brengen. Samen aan die kar trekken, samen moeilijke zaken aanpakken of samen met veel schwung en dynamiek elke dag weer blijgezind aan de dag starten. Absoluut een meerwaarde!

Wegen de pluspunten harder door dan de mogelijke risico's? En had iemand ooit niet eens gezegd dat je problemen moet oplossen als ze zich stellen?

Een bijzonder aandachtspunt van vriendschap blijft deze tussen collega's op verschillende niveaus. Is het aangewezen om een hechte band te creëren met leidinggevenden of ondergeschikten? Of is deze band bij voorbaat bestemd om ooit zwaar onder vuur te liggen?

In mijn professionele carrière maakte ik het al een aantal keren mee. Een verschil in visie over ondernemen zorgde voor een fikse ruzie inclusief wijzend vingertje en een definitief einde van een vriendschapsband.

Bij een ander ging het dan weer over de taakverdeling die zorgde voor het officieel ontvrienden op sociale media. Jammer, jammer, jammer! En alweer een ander, tja, een ontslag meedelen blijft altijd precair. Hoe onvermijdelijk het ook was, hoe sociaalvoelend we het ook aanpakten. Zelfs op het proficiat-berichtje na haar bevalling kwam geen antwoord meer.

En dat voelt heel erg jammer en ongelukkig aan. Want het maakt dat je als ondernemer soms voorzichtiger wordt in je keuzes. En het maakt ook dat het gezegde 'lonely at the top' vermoedelijk af en toe haar waarheid kent.

Los van bovenstaande gevallen mag ik echter op dit eigenste moment absoluut niet klagen. Ik denk niet na over hoe ik mijn relatie met mijn huidige compagnons of collega's benoem, maar het voelt heel erg respectvol, vertrouwd en relaxed aan.

In deze warme eindejaartijd vind ik dat alvast een geruststellende gedachte waar ik met plezier op ga klinken, samen met familie… en vrienden!