U bent hier

Wat als?

ijs met aardbeienIn zonnige vakantietijden, op een terras, met uitzicht op een landschap of een opwaaiende zomerjurk, durft een mens al eens weg te dromen. Over verleden en toekomst. Over hoe het zover is kunnen komen. Over wat als… Om het onderwerp te voeden, raadt deze blogger de filmprent ‘Sliding doors’ aan. Een parallel verhaal over een protagoniste die de ene keer net wel, en de andere keer net niet haar trein haalt. En over hoe deze gebeurtenis de rest van haar leven ingrijpend verandert. Intrigerend!

19 jaar geleden werd mijn leven plotsklaps, maar definitief, overhoop gehaald. Er werd gehuild, gescholden en met boeken gesmeten. Een wanhoopspoging, het nodige doorzettingsvermogen, wat menselijkheid vanuit de school en een portie geluk later slaagde ik dan toch voor mijn examens. Tegen alle verwachtingen in. Wat volgde was een fijne startjob, het ontmoeten van geweldige mensen en ondertussen een bloeiend bedrijf. Om maar even 19 jaar in 1 zin samen te vatten.

Maar wat als ik die boeken 19 jaar geleden door het raam had gekeild in plaats van tegen de muur? Mijn leven had er totaal anders uit gezien. Beter? Slechter? Wie zal het zeggen? In elk geval wel anders. Wat niet wegneemt dat ik uitermate tevreden ben met de richting die het is uitgegaan. Enkel als koningskind ligt je toekomst zo ongeveer vast. Voor alle andere gelukkigen is de toekomst het resultaat van bewuste en onbewuste keuzes. Dat zijn ineens zware denkpistes, zo op dat zonnige terras met een gin tonic -ja, ook bloggers doen af en toe mee met een hype.

Op café al dan niet dat laatste pintje afslaan? Wat als je in dat laatste kwartier aan de toog de vrouw of man van je leven ontmoet? Of wat als je de ochtend nadien daardoor niet op tijd wakker bent, te laat komt op het werk en vervolgens ontslagen wordt? Of nog fatalistischer: dat ene extra pintje brengt je misschien wel op het verkeerde moment op een verkeerde plaats, zodat je betrokken raakt in een verkeersongeval?

Tot zover de onbewuste keuzes. Vaak heb je de sleutel natuurlijk wel zelf in handen. Ook op werkvlak. Niet tevreden met je huidige collega’s of baas? Ga op zoek naar een andere job. Jaloers op het onderwijzend personeel die een ganse zomer tijd hebben om te verbeteren en hun lessen voor te bereiden? Volg een opleiding en ga ervoor! Je loon niet hoog genoeg? Laat zien dat je meer waard bent.

Maar nu is het dus even zomertijd. De temperaturen net iets hoger, het ritme net iets trager. Mijn eerstvolgende keuze -onbenullig tot en met- gaat over een coupe aardbeien: met of zonder slagroom? Met uiteraard! Kiezen voor meer is altijd fijner dan voor minder. Dus nog een gin-tonic graag…