U bent hier

We spelen een spel vanavond

Lisa Del Bo heeft het ooit geprobeerd met ‘Liefde is een kaartspel’ op het songfestival. Als inwoner van de kaartenstad is dit parate muziekkennis, maar persoonlijk hou ik meer van ‘Ace of Spades’ van Motörhead. Dit volledig terzijde.

Ondernemers worden wel eens geroemd om hun strategisch inzicht: de stappen van hun concurrenten voorspellen, een aanvalsstrategie en visie uitdokteren, een pion of afdeling opofferen om nadien dubbel zo hard te kunnen toeslaan… De associatie met het schaakspel is sneller gelegd dan met het kaartspel, maar dat is onterecht.

In ondernemen speelt de factor geluk een veel belangrijkere rol dan men durft toegeven. Net zoals in het kaartspel en niet zoals bij schaken, me dunkt. Gert Verhulst vond het aanvankelijk ongetwijfeld vooral leuk om de kost te verdienen door met een pluchen, verkouden en dyslectische hond te babbelen. Ik vermoed dat er toen nog geen uitgekiende strategie achter zat. Nu wel. Merchandising! Pretparken! Muziek! Voor het geluk van hun koters doet de werkmens veel. Kindjes gelukkig met de nieuwste van K3. Ouders tevreden met hun blije kroost. Gertje tevreden met de nieuwste van K3 -of neen, ondertussen enkel met de centjes van K3. Iedereen gelukkig!

Het is mij opgevallen in gesprekken met bedrijfsleiders, ondernemers en succesvolle zakenlui dat de meesten niet opmerkelijk intelligent of visionair zijn. Natuurlijk hebben ze kwaliteiten, dat staat buiten kijf. Ze zijn gepassioneerd en hebben vaak een grote portie charisma. Maar of ze zoveel meer inhoud hebben? Zoveel meer zakelijk inzicht? Een pak meer IQ? Dit is geen verwijt of misprijzen. Eerder een voorzichtige vaststelling.

Wat ze wel allemaal gemeen hebben, is dat ze ooit de stap hebben gezet. De stap om iets te starten. Het lef, de durf om iets te creëren. Als ze dan daarna de nodige portie goede kaarten in handen kregen, dan waren ze al een heel eind. Zeker als ze zich omringden met bekwame en gemotiveerde mensen. Deelnemen geeft kans op winnen. Het is zoals met de lotto. Maar net zoals met de lotto moet je niet verwachten dat je direct de miljoenenpot zal winnen en morgen kan rentenieren.

Tegenwoordig is het trouwens niet makkelijk om te ondernemen. De afgunst omwille van de grote auto en de resem aftrekposten op de belastingaangifte is groot. En natuurlijk hoort gesjoemel er altijd bij. Een mens zou voor minder rustig in loondienst blijven. Of is ondernemen door de administratieve rompslomp, onzekere loonkosten en een ijverige staatssecretaris voor fraudebestrijding eerder mens-erger-je-niet?

Een zijstapje brengt ons bij de m/v-statistieken. Er zijn een pak meer mannelijke ondernemers. Ook in andere topfuncties of in raden van bestuur. Quota of niet? Ligt het aan het glazen plafond? Of aan de combinatie werk en kinderen? Of toch gewoon aan het feit dat mannen iets competitiever zijn als het om spelletjes gaat?

Misschien is dit een onderwerp voor een volgende blog.

Nu even het werken en de monopoly aan de kant schuiven. De vrienden kiezen vanavond voor de Kolonisten van Catan en Carcassonne. Een hapje, drankje en veel leute. Ontspannend, maar we gaan wel om te winnen, altijd en overal.