U bent hier

Inspirerend ondernemen

Op de recente European Jobdays ontmoette ik Sabirul Islam. Deze twintigjarige jonge ondernemer heeft naar Belgische normen een ongewoon loopbaanparcours doorlopen. Hij groeide op in East London waar hij geconfronteerd werd met geweld, misdaad, drugs en sociale uitsluiting. Om hieraan te ontkomen richtte hij reeds op 14-jarige leeftijd een eigen bedrijfje “Veyron Technology” op en putte daaruit zoveel passie dat hij er een persoonlijke missie bijnam: jongeren inspireren tot ondernemerschap en ondernemingszin. Zijn boek “The World at your Feet” dat hij als 17 jarige op de markt bracht, vertolkte zijn missie. Hij gelooft dat in elkeen talent zit en dat je moet vechten om je droom waar te maken. Dit élan deed hem een jaar later samen met een aantal 13-15 jarigen een game “Teen-Trepreneur” ontwikkelen dat vandaag in bijna 500 scholen wordt gebruikt om jongeren te sensibiliseren rond ondernemerschap. Nu wil hij op één jaar tijd 1 miljoen jonge mensen in 20 landen inspireren rond dit thema. Het zal hem zeker lukken want ik heb zelden iemand met zoveel charisma en vista ontmoet.

Sabirul Islam doet me denken aan Omar Munie, een getalenteerde 25-jarige Nederlandse designer. Zijn tassen zijn inmiddels fel gegeerd in de internationale modewereld. Munie kwam naar Nederland als politiek vluchteling. Hij ontvluchtte op 9-jarige leeftijd zijn thuisland Somalië vanwege de burgeroorlog. Tijdens zijn studies richtte hij, net zoals Islam, een eigen modebedrijf “Omar Munie Clothing” op waarmee hij de prijs “Beste Leerling van het Jaar” won. Inmiddels werd hij ook al gekroond tot Beste Jonge Ondernemer van Nederland. Zijn mantra lijkt sterk op dat van Sabirul Islam: “Ik geloof dat je alles kan bereiken als je er maar voor vecht en er heilig in gelooft”. Zijn boek met levensverhaal heet dan ook “Leef je droom”.

Beide jonge ondernemers hebben veel gemeen met mijn vriend Abkader Chrifi, eveneens een ondernemer uit Nederland die het consultancy-bureau “le Succès” heeft opgericht dat werkt rond talent-, diversiteits- en loopbaanmanagement. Abkader immigreerde als 10-jarige van Marokko naar Nederland maar geraakte al vlug op een doolweg, kwam in aanraking met drugs en criminaliteit en belandde aan de zijkant van de samenleving. Maar hij vond uiteindelijk inspiratie in de boeken die hij tijdens zijn reïntegratie ontleende en leerde zijn eigen levenskracht ontdekken. Hij ging terug studeren, werkte als arbeidsbemiddelaar, ontdekte dat andere mensen zich konden optrekken aan zijn verhaal en goot zijn ervaring in een methodiek en handboek. Met zijn bedrijf organiseert hij cursussen en loopbaangesprekken die mensen moeten overtuigen dat ze zelf het heft van hun loopbaan in handen kunnen en moeten nemen. Chrifi heeft zijn verhalen en aanpak gebundeld in diverse boeken zoals “Het succes ligt op straat”, “Strijd van een vreemde” en “De Regisseur”

Deze drie getuigenissen overstijgen het louter discours van meer ondernemingszin én ondernemerschap. Het zijn drie echt inspirerende verhalen die méér zeggen dan al wat in de handboeken en eindtermen over deze items staat. Ik ben ervan overtuigd dat wij ook zo’n verhalen hebben. Haal ze dus vóór de klas!