U bent hier

Kleuren

Elke dag begeleid ik mensen die op zoek zijn naar werk. Werkzoekenden vertellen me over hun sollicitatiegesprekken, en het valt me toch wel op dat daar soms eigenaardige vragen worden gesteld. Welk dier of welke superheld zou je zijn als je kon kiezen? Wat zou je aan jezelf willen veranderen?  Of stel dat je de Lotto wint, wat zou je dan doen?

Onlangs kreeg een klant van me een wel heel vreemde vraag voorgeschoteld: “Stel, je bent een krijtje. Welke kleur zou je dan hebben?” De klant vroeg me wat ik daarop zou zeggen. Wit, was mijn antwoord. Wit is toch de populairste kleur van krijt, nee? Ik vroeg wat zij had geantwoord. Kleurloos, zo bleek. Zodat niemand haar fouten zou zien.

Ik werd er even stil van. Is het niet jammer dat we in een omgeving leven waarin fouten niet meer kunnen? Het meisje dat tegenover mij zat was zo bang om fouten te maken dat ze haast niet durfde te solliciteren. Ik moedigde haar aan om te blijven proberen en niet bang te zijn.

Toen ik ’s avonds thuis kwam stelde ik de vraag aan mijn partner. Het leverde een leuk gesprek op. Ik begon te twijfelen aan de kleur van mijn krijtje. Waarom veilig wit als er zoveel interessantere kleuren zijn? Vuurrood, smaragdgroen, hemelsblauw… Welke kleur zou jij voor jezelf kiezen? 

Reageer

Reacties

Als ik een kleur moet kiezen, geel en waarom geel? Dat is een zonnige kleur, vrolijk en komt vaak in de lente en herfst voor, mijn twee lievelingsseizoenen.