U bent hier

Manager Steven

© Shutterstock

Het was 3 uur in de morgen toen mijn wekker ging. Met veel tegenzin kroop ik uit mijn bed want mijn suffe hersenen alarmeerden me dat ik een videoconferentie (VC) had met Japan.

VC hier, VC daar, VC overal en VC met iedereen. Van entertainment naar een nuttig hulpmiddel tot een vervelende pest.

Wat me opvalt is dat het van strategisch belang is wie de 'organizer' is of moet zijn.

Vooral bij belangrijke virtuele meetings is het een erezaak om de uitnodiging te sturen want dit lijkt het ultieme bewijs van leiderschap in deze coranaperiode.

De mindere goden moeten de dagdagelijkse videoconferenties in elkaar boksen en er de nodige energie in pompen om het gesprek in leven te houden.

Goeroe

MAAR mijn nachtelijkle VC van vorige week was ondanks het nachtbrakers-tijdstip een onvergetelijke ervaring.

Midden in de nacht een presentatie en discussie meemaken met 69 collega's verspreid en genesteld over de hele wereld. Het heeft iets intiems en creëert een verbindend gevoel op heel korte tijd.

Het had ook te maken met het onderwerp tijdens deze 2 uur durende discussie.

Ons bedrijf had een Amerikaans-Japanse marketinggoeroe ingehuurd voor een brainstormsessie met als uitgangspunt: 'Hoe kan je samen met een pandemie een nieuwe toekomst bouwen?'

Deze keer was het geen opgeblazen marketing 'pep-en-nep' talk maar een bron van inspiratie die voor velen bruikbaar is.

Het verhaal van de goeroe was gebaseerd op een jarenlange analyse van succesvolle vernieuwingen in verschillende industrieën als luchtvaart, automobiel en elektronica.

De beste strategie om nieuwe producten of ideeën tot een succesvolle blijver in de wereld te planten bestaat volgens hem uit drie stappen.

1. Inspiratie

Het begint met goed geïnformeerd te zijn en vooral geïnspireerd te worden door de mensen rondom je eigen persoontje.

Als je iets nieuws wilt in de wereld zetten moet je tijdens het ontwikkelen van je idee eerst en vooral weten wie je publiek is en hoe het eruit ziet.

Hiervoor heb je een aantal hulpmiddelen en basisregels.  Observatie van de buitenwereld waarin je leeft en waar je iets in wil veranderen, klinkt basic maar wordt dikwijls overgeslagen.

Hiervoor moet je voldoende empathie hebben maar vooral ook naar de extremen van je doelgroep kijken.

De meeste bedrijven, politieke partijen, ngo's, enz. focussen zich te veel op hun eigen beperkte groep van favoriete targets.

Dit is meestal te voorspellend. De grootste vernieuwingen vind je als je naar de uiterst negatieve of geobsedeerd positieve aanhangers luistert.

2. Prototyping

Denk je dat je een vernieuwend concept hebt? Dan is de volgende stap: een prototype uitwerken en het aan een beperkte groep voorleggen.

Je moet je eigen 'ei van Columbus' durven in vraag te stellen vanaf het begin.

Een godenkind wordt nooit zomaar geboren. Het is het resultaat van bouwen, verbouwen, afbreken en opnieuw tot een nieuwe bevruchting willen komen.

3. Storytelling

De finale derde stap is storytelling.

De kracht van het juiste verhaal dat nieuwe producten, ideeën en strategieën consequent, integer en duidelijk maakt of hun toekomst aborteert.

Gekraai

Ondertussen was het 5 uur in de morgen.

De zon begon aan haar dagtocht en mijn jonge haan van 3 maand oud begon aan zijn puberaal gekraai en ik… luisterde met open mond naar de laatste woorden van de goeroe .

CURIOSITY IS THE MOTHER OF CREATIVITY!

De nagel op de kop, ook al is die seksistisch.

Gepost op 4 augustus 2020
© Shutterstock

"Corona is bijna klinisch dood, medisch gezien toch. Maar het lijkt wel alsof de personen die het voor het zeggen hebben corona strategisch in leven houden. Dit om hun gelijk of ongelijk te verbloemen.

Puin ruimen

De economie moet nu het puin gaan ruimen. Ook hier gaan de slachtoffers alleen nog in de statistieken terug te vinden zijn over 10 jaar. 

Als ik praat met bedrijfsleiders, vrees ik dat veel mensen hun job zullen zien sterven in alle stilte zoals veel 80-plussers de afgelopen maanden voor de eeuwige stilte moesten gaan.

Corona-litteken

Wat zal corona veranderen in het bedrijfsleven? Ik vrees eerlijk gezegd: bitter weinig.

Een bedrijfscultuur die het resultaat is van decennia-lange trage veranderingen en een maatschappij de laatste 100 jaar gesmeed is, gooi je ,niet in een paar maanden overhoop.

Maar van een zaak hoop ik echt dat het een corona-litteken gaat blijven: het thuiswerken.

Thuiswerk heeft potentieel om een langdurige zittenblijver te worden omdat het op veel vlakken een win-winsituatie is.

De arbeidsvreugde bij de werknemers, de ecologie, de familie, een gezondere maatschappij...

Alleen is er een zwakke schakel: bedrijfsleiders die zich niet kunnen aanpassen aan thuiswerk.

Ik hoor vaak het excuus dat bazen hun mensen rond zich wil hebben. Net zoals het aantal werkpaarden vroeger de status van de boer bepaalde. 

De grote boosdoener is natuurlijk het gebrek aan vertrouwen tussen de betalende en betaalde persoon.

Thuiswerk is zoals 'moeten trouwen'

Een feit is zeker: managers gaan hun leidende en corrigerende rol moeten herzien door het veelvuldige telewerken.

Het recht op 'home office' is een gevecht dat ik al 12 jaar aanga. Maar het bleef een dovemansgesprek en was onbespreekbaar voor onze 50,000 medewerkers over de hele wereld.

Op 12 maart besliste het management in een halve dag beslist dat iedereen 100% thuis moest werken en de komende maanden minstens 50%.

Het is natuurlijk een huwelijk gebaseerd op de wankele fundamenten van 'moeten trouwen'.

Zolang de bemoeizuchtige families mee het koppel sturen blijft het lopen, maar zodra de druk van schaamte of vrees wegebt komen de duivelsoren naar boven.

Japanse theeceremonie

Ik wil het Japanse management in ons kantoor overtuigen om ons blijvend enkele dagen per week te laten thuiswerken. 'k Ga dit proberen te doen door te verwijzen naar hun eigen oertradities.

Op een Japanse retraite in Kyoto werd ik -samen met mijn grote Japanse bazen in een Shinto-tempel- ingeweid in de vier uur durende Japanse theeceremonie.

Ik dacht dat ik iets over de Japanse kookkunsten ging bijleren, maar niets was minder waar. Het was een pure les filosofie. een intellectueel spel om de geest te bevrijden.

Honderden jaren geleden droegen zelfs de samoerai de basisprincipes van de groene thee een warm hart toe.

Voor de leidende figuren in de Japanse maatschapij waren die momenten een teken van trouw en broederschap.

Ze moesten hun zwaarden verwijderen om door de kleine deuropening van het theehuis te klauteren. Ze hingen hun machtswapen vrijwillig aan de haak en werden zo ontdaan van status.

De bedoeling van de theeceremonie was een gevoel van samenhorigheid creëren tijdens het theegebeuren maar vooral ook de weken erna.

Vier ZEN-waarden

De vier uitganspunten tijdens het ZEN-gebeuren zijn:

 • WA = harmonie
 • KEI = respect
 • SEI = zuiverheid
 • Jaku = kalmte 

Die waarden zijn een handig werkmiddel om een groep te leiden zonder dat je lijfelijk contact hebt met medewerkers, zoals bij thuiswerk. 

 • Streven naar 'harmonie' is de grootste uitdaging.
  Hoe kan het afdelingshoofd zijn mensen bijsturen als hij ze niet even apart kan nemen in een vergaderzaal? Wat als mensen niet meer willen communiceren via hun computer? Het zal nog belangrijker worden om de juiste mensen voor elk team te selecteren. Mensen die elkaar in balans willen houden. Deze harmonie kan leiden tot prettige relaties die ontvet zijn van schone schijn en schijnheiligheid .
 • Respect is ook belangrijk.
  Bij thuiswerk vervagen de rangen en standen. De baas blijft de baas, maar hij moet zijn rangorde opnieuw afdwingen omdat er geen lijfelijke aanwezigheid is. Hij is net zoals de anderen 'maar' een stem die uit de computer komt. Die rangorde afdwingen kan enkel op basis van respect. Door een goede leider te zijn, en een zekere nederigheid te combineren met vriendelijk attent zijn. Omgekeerd geldt hetzelfde: ook de medewerkers moeten het respect van hun baas zien te krijgen.
 • Zuiverheid zou ik in de context van thuiswerken willen invullen als oprechtheid.
  Onze baas eiste in het begin dat we hem mailden wanneer we 's morgens begonnen te werken en wanneer we 's avonds stopten. Ik heb daar tegen geprotesteerd. Dit was een duidelijk blijk van een gebrek aan vertrouwen en was gestoeld op kinderlijke naïviteit. Anderzijds heb ik ook duidelijk laten weten binnen ons team dat de rotte appels die misbruik maken van thuiswerken op geen mededogen moeten rekenen van mijn kant. Oprechtheid is een pijler voor de harmonie in elk team en zorgt voor vertrouwen tussen de teamleden.
 • Kalmte is de stressbestendigheid tijdens het thuiswerken.
  Vorige week zag ik een vlammende mail van onze president naar een van mijn vrouwelijke collega's verschijnen. Zonder kennis van zaken nagelde hij iemand publiekelijk aan de schandpaal omdat hij in vraag werd gesteld door een nog hogere piet. Hij moest binnen het uur door het stof kruipen en zijn verontschuldingen aanbieden. Kalmte kan alleen maar bereikt worden als de eerste drie waarden aanwezig zijn.

Ik zal dit kwartet al jonglerend proberen in de lucht te houden terwijl ik thuiswerk. 

Mijn doel is dat onze Japanners het vervloekte WFH (Work From Home ) als hun eigen COT (Cup Of Tea) gaan beschouwen.

Gepost op 6 juli 2020
© Shutterstock

Hoeveel nieuwjaarsspeeches kreeg jij de afgelopen weken door je strot geramd? Ik heb het niet over dat geleuter en gekleuter van alle politieke partijfeestjes deze maand, maar wel over die in je bedijf. Bedrijfsmensen uit de hogere regionen die normaal nooit tegen je praten, voelen in januari de behoefte om hun visionair ei te leggen in de aanwezigheid van al hun onderdanen.

Mijn lever is tot foie gras verpest door al die luchtledige gesnater-evenementen. Zeker niet door dat ene glaasje champagne dat we aangeboden kregen. Een heildronk moet dezer dagen politiek correct gebeuren en wordt gedomineerd door groene sapjes. De speeches zijn ofwel zo kort omdat de spreker niets te zeggen heeft ofwel zo lang omdat hij wil verdoezelen dat hij niets zinnigs te zeggen heeft.

De aanwezige mensen staan stilzwijgend te kijken (echt luisteren, doen ze meestal niet) en wachten tot het laatste woord valt. Dan is er even stilte en een beleefdheidsapplausje. Dit handgeklap is meestal het sein waarop de meute zich opsplitst in de eigen favorietenclubjes en de vlucht neemt naar betere oorden.

Dit doet me denken aan de jaarlijkse terugkerende hordes vriezeganzen die in januari mijn favoriete habitat komen bevolken in Damme en waar ik samenwoon met mijn paarden.

Tijdens het weekend trek ik met mijn paarden de wijde natuur in. Dit is altijd een heel intense ervaring. Zo was het ook vorige zondagochtend. Met Wiske -een trotse witte merrie- huppelde ik langs de Damse Vaart toen ik plots -midden in een stuk ongerepte natuur- opnieuw werd geconfronteerd met een bende migranten.

Het was een ochtend zoals in de film: een dichte mist dreef over het water, een dampend paard probeerde de nevel te vertrappelen en er heerste een doodse stilte waar een stadsmus gegarandeerd depri van zou worden. Ik voelde een speciale band met Wiske, op dat moment mijn enige toeverlaat. En ook zij voelde die band. Dat zag ik aan haar alerte constant draaiende oren.

Het waren diezelfde witte paardenoren die me duidelijk maakten dat er een decorverandering op komst was. Het begon met een vaag krijsend geluid dat aangroeide tot een monotoon gegalm en dan overging in een onsamenhangend gebulder. In muzikale termen zou je kunnen zeggen: van een wiegeliedje tot stevige hardrock van AC/DC. Dit gesnater kon gemakkelijk een man van zijn paard slaan!

De orkestleden? Een paar honderden vriezeganzen. Ze zijn afkomstig uit Siberië en Spitsbergen, en komen hier elk jaar tijdens de wintermaanden het groene gras van de Damse polders oppeuzelen. En dat zonder enige verblijfsvergunning. Het puurste profitariaat, dus. En toch hebben ze een enorme fanclub (een paar vloekende boeren niet te na gesproken). Elke keer bestuderen turende vogelaars hen met de meest vernuftige apparatuur.

Het vogelspektakel is hetzelfde als nieuwjaarsrecepties. De ganzen komen komen luid kwakend in kleine groepjes aangevlogen. Landen en groeperen zich tot een luidruchtig massa op een plekje met voedsel en drank. Dan wordt het even stil want iedereen is bezig met zijn primaire behoeftes. Plots begint een vreemde gans in de bijt luid te roepen uit angst of omdat hij er genoeg van heeft. De hele meute schakelt over op automatische piloot, schijt nog even op de feesttafel en vertrekt met een geluidscocktail van gefladder en gekrijs naar hun vertrouwde jachtvelden.

Mocht ik het voor het zeggen hebben, dan schaf ik alle nieuwjaarsrecepties af en organiseer op 21 maart een 'lente'-receptie in de open natuur. Dan pas is alles ontluikend, verfrissend, bruisend  en groen. En de ganzen leggen dan het ware ei vol jong leven en nieuw verkennend gefladder.

Gepost op 3 februari 2020
© Shutterstock

Ik heb een gouden leidraad voor hoe ik door het leven wil gaan. Niet alleen op het werk, maar ook in mijn relaties met vrienden, in de sport en zelfs met mijn paarden. 

Het is een mantra dat ik in een zwart boekje heb neergekriebeld, en dat ik koester in een lade naast me op kantoor.

Magische berg

25 jaar geleden kreeg ik het van Manoj, een Afrikaanse gids waarmee ik in Tanzania de Kilimanjaro opklauterde. 

Vol bewondering klom ik onder zijn begeestering met een groep van 11 mensen gedurende vijf dagen naar de top van die magische berg. 

De zeven dragers, de kok, de hulpkok én de blanke toeristen droegen hem op handen alsof hij een stamhoofd was.

Toen ik Manoj daarover op de laatste avond complimentjes gaf, vroeg ik hem of zijn leiderstalent aangeboren of aangeleerd was. 

Wijsheid uit Zimbabwe

Hij lachte zijn tanden bloot en toverde een schriftje tevoorschijn. Het was een logboek van al de trektochten die hij al had geleid. 

Vooraan in dat schriftje zat een klein, verkreukeld kattebelletje. Hij toonde het mij alsof het zijn testament was.

Hij beweerde dat het een wijsheid uit Zimbawe was. Toen ik het las, vond ik dat er zoveel waarde in zat, dat ik het prompt overschreef. 

De wijsheid klinkt als volgt:

Een baas drijft mensen
Een leider inspireert ze

Een baas hangt af van autoriteit
Een leider van goodwill

Een baas boezemt angst in
Een leider straalt liefde uit

Een baas zegt ‘ik’
Een leider zegt ‘wij’

Een baas zegt wie verkeerd is
Een leider toont wat verkeerd is

Een baas weet hoe het gedaan is
Een leider weet hoe je het moet doen

Een baas eist respect
Een leider dwingt respect af

Van mijn paard gestoten

Sinds ik dit mantra kreeg, probeer ik zoveel mogelijk ‘een leider’ te zijn, met een heilige oorlog om de bazige bazen ‘uit deze wereld te helpen’. 

Ik ben al dikwijls van mijn paard gestoten tijdens die steekspelen, maar na iedere nederlaag lees ik mijn mantra opnieuw. Dan krijg ik weer de juiste munitie om te blijven vechten. 

En ook al beweren de bazen dikwijls dat ik een guerrillastrijder ben, ikzelf beschouw me eerder als een vrijheidsstrijder.

Gepost op 2 december 2019
© Shutterstock

Een Japans zusterbedrijf was de afgelopen week in shock door de meest zuivere vorm van ontrouw. Een uiterst gewaardeerde jonge medewerker gaf zijn ontslag om bij een concurrent een gelijkaardige productie op te starten in China.

Moord en brand

De baas was furieus en klasseerde de braindrain naar een nieuwe concurrent en de verhuis van een superieur Japanse werkomgeving naar een slinkse Chinese werkomgeving met de hoogste verachting. Hij ging de emotionele toer op en riep: "Hoe kun je zo van bed wisselen?"

In een zakelijk partnership is het net zoals in een liefdesrelatie: diegene die verlaten wordt ziet vaak alleen het slechte van de tegenpartij. 

Klap op de vuurpijl: het goudhaantje waar ik het in een vorige tekst over had besloot in dezelfde week om naar een Duits nest te vliegen van een leverancier.

Er volgde een identieke pisnijdige reactie van ons management.

Nogal ironisch, want toevallig nam het Japans zusterbedrijf een jaar geleden zelf een scheikundige aan die een belangrijke functie had bij een grote Franse klant.

Zij kent perfect de positie van onze producten bij de klant en weet wie onze concurrenten zijn. De eigenaar van het Franse bedrijf voelde zich ontmaskerd en tot op de boezem ontbloot. Hij vreesde dat we hun bedrijfsgeheimen zouden rondstrooien op de markt.

Toen ik de baas -die nu moord en brand schreeuwde- vroeg of dit deontologisch wel correct was en hoe ik dit tegenover de eigenaar kon rechtvaardigen, kreeg ik een cocktail van verzachtende omstandigheden.

Vijf basisprincipes

Omdat het management dreigde met allerlei sancties, besloot ik om mijn contract even na te lezen. Bleek dat er niets vermeld werd over een concurrentiebeding!

Ik kan dus mijn potentiële middelvinger opsteken mocht ik ooit mijn job ruilen voor een job bij een concurrent en mijn werkgever de Calimero zou gaan uithangen.

Overweeg je om bij een concurrent te gaan werken? Neem dan deze 5 basisprincipes in overweging.

1. Worden er appelen met peren vergeleken?

Je ex-werkgever heeft enkel een been om op te staan als het glashelder is dat je in je nieuwe werksituatie in gelijkaardige activiteiten gaat concurreren met je laatste werkgever. 

2. Niets is eeuwig

Een concurrentiebeding is beperkt in de tijd. Meestal kan je werkgever je maximum 1 jaar vleugelarm maken als je vertrekt. Logisch: informatie en knowhow hebben een beperkte houdbaarheid.

3. Voor wat, hoort wat

Als een werkgever je een jaar monddood wil maken, moet hij je 6 maand compensatie betalen gebaseerd op je brutoloon. Ons bedrijf verslikte zich tweemaal toen ze dit hoorden. Ze veranderden van een intimidatiestrategie naar een wortel voor de neus. Ze lieten de twee afvallige apostels een document ondertekenen waarin ze verklaarden dat ze geen bedrijfsgeheimen zouden verklappen. In ruil hiervoor kregen ze een deel van hun bonus uitbetaald. (Wie vertrekt, krijgt normaal gezien geen bonus meer).

4. De haan kraait alleen over zijn eigen mesthoop

Je werkgever is baas in eigen Belgische buik, maar als je vertrekt naar het buitenland heeft baasje Mr Jansen niet veel meer te piepen.

Het Japans bedrijf kan mijn collega die naar China vertrekt alleen maar vogelvrij verklaren mochten ze hem voor zijn ontslag een document hebben laten tekenen in het Chinees over een concurrentiebeding. 

5. Hoe minder loon, hoe vrijer

Eindelijk een voordeel als je onderbetaald wordt. Is je jaarloon minder dan 35.000 euro? Wees blij want je bent zo vrij als een flierefluiter! Je werkgever kan niks tegen je beginnen.

Is je jaarloon hoger dan 70.000 euro? Dan zing je beter een octaafje lager als je je ontslagbrief binnenbrengt want dan kan je ex-werkgever wel een concurrentiebeding inroepen. De wetgever gaat er dan van uit dat je tot het hoger management behoort en over gevoelige informatie beschikt.

Mijn conclusies

 • Wees niet te rap geïntimideerd als werknemer. De gouden regel lijkt mij dat de vrijheid van handel en arbeid de topprioriteit is voor de wetgever zolang er sprake is van eerlijke concurrentie.
 • Diegene die de ander in de zak zet, vindt zijn ontrouw minder erg dan de treurende of tierende bedrogene. Maar uiteindelijk doet het voor hem evenveel pijn.
 • Voor beide partijen is er een positieve emotionele wetmatigheid. Tijd heelt de meeste wonden en het vertrek van 1 persoon maakt de lente niet, maar maakt ook geen uitzichtloze winter. Zelfs al heet je madame Leroy. De realiteit is dat de telefoon blijft rinkelen zowel in België als bij de Hollanders. Alleen de beltoon is een ander deuntje! Niemand is onmisbaar.

Lijkenpikkers

En tot slot nog een advies: loop niet te vlug naar een advocaat als je werkgever dreigingen uitspreekt na je ontslag.

Mijn collega betaalde 300 euro voor 1 consultatie van 40 min. Hij moest betalen per neergeschreven blad. Ze noteerden tijdens zijn intake-gesprek alles in koeien van letters.  

Lijkenpikkers pur sang!

Ik walg ervan. Gelukkig toonde mijn collega zijn middenvinger naar een advocaat in spe.

Gepost op 15 oktober 2019
© Shutterstock

Ik was deze week op zakenreis in Saudi Arabië. Het was 4 jaar geleden dat ik er nog was. Ik was stomverbaasd om te zien dat er -buiten de 52°C waar je zelfs geen kameel zou doorsturen- enorm veel veranderd is.

Ik merkte het al toen ik aankwam op de luchthaven in Jeddah. De beruchte luchthavenpolitie die met de meest minachtende arrogantie je valies open en bloot door elkaar gooit op zoek naar westerse porno en alcohol was van het toneel verdwenen.

Vriendelijk lachende Saudische mannen en zwart gesluierde vrouwelijke beambten (kon niet zien of ze ook glimlachten naar mij...) deden de visa- en bagagecontrole naar behoren.

Ik kon het amper geloven. Zeker toen ik Aziatische immigrantenvrouwen in de luchthaven gezwind en zonder schroom zag rondlopen zonder enige sluier.

Gelukkiger en gezonder

Was ik in het verkeerde Midden-Oosten geland?????

Bij het zien van mijn Saudische collega Ahmoud vroeg ik hem onmiddellijk wat er aan de hand was.

In horten en stoten probeerde hij me de omwenteling die aan de gang is duidelijk te maken. 

Kort door de bocht kan je zeggen dat het koningshuis de Saudische bevolking gelukkiger en gezonder wil maken en tegelijk ook zoveel mogelijk buitenlandse toeristen en buitenlandse investeringen wil aantrekken.

De omwenteling kreeg zelfs een officiële naam: 'saudisering'. 

Bloemetjes buiten zetten

Is saudisering een barmhartige ingeving van de koning? Niet noodzakelijk. 

De Arabische heersers beseffen dat het zwarte manna uit de oliebronnen eindig is en op de zwarte ecologische lijst staat. 

Ze moeten het over een andere boeg gooien als ze de gemakkelijk verworven levensstandaard willen blijven garanderen aan de snelgroeiende lokale bevolking.

Ze beseffen dat een slapende vulkaan van nietsdoende luiwammesen tot een plotse rebellie kan ontploffen als er aan hun verworven rechten gesnoeid wordt. Het zijn vooral de immigranten die werken, terwijl de Saudis niksen en genieten van de olierijkdom.

Bovendien willen de heersers beletten dat de Saudische bevolking zijn oliegeld ergens anders over de balk gaat gooien. Nu is het zo dat heel wat inwoners naar omliggende staten trekken zoals Bahrein en Dubai om daar de bloemetjes buiten te zetten.

Ze ervaren er de vrijheid die ze in hun eigen land niet hebben. Ze kunnen er alcohol drinken, gokken, met vrouwen aanpappen...

Calorieën op het menu

De saudisering omvat heel wat maatregelen. De Arabische heersers richten bijvoorbeeld gigantische pretparken en ontspanningscentra op om toeristen aan te trekken en de lokale bevolking tevreden te maken. Ze organiseren nu ook gigantische openluchtconcerten en de cinema's openen terug hun deuren.

Wat me nog opviel: bij elk gerecht op de menukaart staat er nu uit welke ingrediënten het bestaat en hoeveel calorieën er in zitten. Zo willen de heersers obesitas en diabetes tegengaan. 

Volgens mij werkt dat heel goed. Ik zat op restaurant en had echt zin in gefrituurde calamares tot ik zag dat er 1.200 calorieën in zaten! Ik heb dan maar iets anders besteld.

Vrouwen aan het werk

De alleringrijpendste maatregel is dat ze niet alleen meer Saudiërs aan het werk willen, maar ook meer vrouwen.

In Saudi werkt amper 20% van de vrouwen. Mijn collega noemt dit logisch omdat meisjes tot 15 jaar geleden niet werden verondersteld om lang naar school te gaan.

Voor hem was daar niks mis mee... Hij beschouwt zichzelf als redelijk conservatief ook al is hij pas 30 jaar en heeft hij op kosten van de staat 4 jaar in Amerika gestudeerd. 

Dat vrouwen nu mogen autorijden, vindt hij bijvoorbeeld geen goed idee. Want wat gaan ze doen als ze autopech hebben? Ze weten niet hoe ze hun auto moeten repareren. 

Rode stickers met 'Mannen niet toegelaten'

De bedrijven zijn mentaal nog niet klaar om vrouwen aan het werk te zetten, maar worden nu gedwongen om vrouwen aan te werven. 

Dit stelt heel wat praktische problemen. De vrouwelijke medewerkers mogen bijvoorbeeld niet tussen mannelijke collega's zitten om te werken en managers mogen hen niet berispen (enkel hun man mag dat).

De meeste bedrijven hebben nu een afzonderlijke ruimte voor vrouwelijke medewerkers. Daar kunnen ze hun hoofddoek afdoen en ongestoord werken.

Wil de baas met een van de vrouwen spreken, dan moet hij eerst bellen om te zeggen dat hij gaat langskomen. Op die manier kunnen ze snel hun sluier aandoen. 

Op alle deuren die toegang geven tot de bedrijfs'harems' zijn grote rode verbodsstickers gekleefd: een man met een dikke rode streep erdoor!

Vreemd: de afgebeelde man is in westerse kledij en niet in de typische Arabische outfit.

Ik voelde me zwaar geviseerd toen ik langs die stickers passeerde.

Mannen in opstand

Wat mijn collega Ahmoud het ergst vindt is dat de vrouwen positief gediscrimineerd worden op de werkvloer.

De Arabische heersers werkten een puntensysteem uit waarbij bedrijven punten krijgen als ze Saudische mensen aanwerven. 

Raar maar waar: een vrouw is dubbel zoveel punten waard als een man.

Als je weet dat de lonen van Saudische vrouwen heel wat lager zijn dan die van de mannen, begrijp je dat heel wat ondernemers vrouwen willen aanwerven. Zo slaan ze 2 vliegen in een klap.

In het kruis gegegrepen

In de realiteit blijkt dat de Saudische vrouwen vooral de jobs innemen die vroeger door hogeropgeleide Aziatische immigranten werden gedaan. Bijvoorbeeld jobs als boekhouder of receptionist. Het is zelfs zo dat heel wat hotels tegenwoordig geen immigranten meer willen aanwerven om aan de receptie te werken.

Ons bedrijf heeft drie lokale vrouwen aangenomen. Twee van hen zijn na een jaar al vertrokken. 

Ahmoud beweerde -met een cynische glimlach en zijn hand in zijn ringbaard- dat de vrouwen de werkstress niet aankonden.

En hij had stress omdat zijn vrouwelijke collega’s iedere dag zo’n lekkere parfum op hadden.

Mijn conclusie: de saudisering veroorzaakt een schoktherapie waarvan ik niet weet waar die precies gaat eindigen. De mannelijke bevolking voelt zich -in zijn historische overheersende positie- in het kruis gegrepen.

Gepost op 5 augustus 2019
© Shutterstock

Carrière maken in het bedrijfsleven of in de politiek: ze hebben voor mij allebei een bepaald gehalte van mentale prostitutie en lichamelijke 'post-itutie'.

Mentale prostitutie heb je nodig om op te klimmen op de carrièreladder en eenmaal je op de hogere echelons zit moet je dat begeerlijk postje verdedigen met hand en tand.

Ik heb binnen mijn bedrijf gemerkt dat je een politieker moet worden als je wil doorstoten naar het hart van de organisatie. 

Een eigen opinie hebben -laat staan kritiek hebben op wat van boven komt- wordt niet meer geapprecieerd. Net zoals een volleerde politieker kan je het achterste van je tong niet meer tonen aan de buitenwereld. Niet aan de mensen boven je, maar ook niet aan de mensen onder je. 

Sois belle et tais-toi. Ik herken de doorgroeiende rebellen in ons bedrijf niet meer wanneer ze tegen de Japanese elite mogen aanschurken.

Als je boven het middelmanagement uitgroeit, verwacht onze Japanse bedrijfstop dat je een blindelingse gehoorzaamheid aan de dag legt. Je luistert naar wat zij hebben beslist en verkondigt daarna hun boodschap naar beneden toe.

Zonder verpinken en zonder veel empathie want als je empathie toont bent je niet efficiënt bezig op die positie.

Er is geen ruimte om je eigen versie te geven of om er een eigen interpretatie aan te geven.

De bedrijfsbeslissingen of strategie moeten als een waterval over de lagere regionen vloeien en zo vlug mogelijk geabsorbeerd worden.

De 'foie gras'-methode ligt de bedrijfstop beter beter dan de tijd nemende 'fusion'-techniek.

Ben je desondanks dit alles toch belust op een carrière naar boven? Dan zou ik deze vijf basisregels hanteren om je eigen geloofwaardigheid te onderbouwen.

1. Doe meer dan wat van je verwacht wordt

Alleen doen wat je verwacht wordt te doen, zal je niet vooraan het peloton brengen.

Je moet niet alleen meer uren kloppen en meer dossiers onder je vleugels nemen, maar moet constant proberen een klasse hoger te spelen dan waar je toe behoort.

Pas dan steek je boven het veld uit en denken je bazen dat je klaar bent voor promotie.

Het komt er op neer je businesskaartje zoveel mogelijk kleur te geven zodat je kop boven het maaiveld uitsteekt als er moet geselecteerd worden.

2. Zoek een kopman die je de weg toont naar de bergtop

Het is zoveel makkelijker om carrière te maken als je een kopman hebt die jou ook eens uit de wind zet of zegt wanneer je een demarrage moet plaatsen op het juiste moment.

Een mentor of promoter die je meetrekt in zijn zog, maakt een hemelsbreed verschil.

Hij is een voorbeeld voor je, maar vooral ook een spiegel die je zegt wanneer je verkeerd bezig bent.

3. Geloof in jezelf 

Als je niet in jezelf kan of durft geloven, waarom zou een ander dan wel in je talenten geloven? 

Dat stralend zelfvertrouwen moet een aureool zijn binnen en buiten het bedrijf. Probeer een persoonlijkheid te zijn die gehouwen is uit een stuk graniet maar die ook nog een aantal zachte kanten heeft.

Ik ken een collega die na zijn promotie plots pakken van Armani begon te dragen en op een andere manier wou aangesproken worden. Niet meer met zijn voornaam, maar met zijn titel.

En wat ik hem nooit ga vergeven: vanaf zijn grote promotie was de deur van zijn kantoor dicht en moest je kloppen om hem een goede morgen te wensen.

4. Wees mee met je tijd

Hiermee bedoel ik niet enkel op technologisch vlak. Ook je visie moet mee zijn met de tijd.

Als je echt succesvol wil zijn, kan je niet blijven teren op je eigen historische succesverhalen. Je kan mensen alleen maar overtuigen als je vernieuwende strategieën hebt en een geloofwaardige langetermijnvisie.

5. Help de mensen rondom jou 

Wees in je zoektocht naar de top een donateur in plaats van een egoïstische ‘meepakker'. Door mensen te helpen bouw je goodwill op bij je directe omgeving. Dit is een vorm van indirect leiderschap.

Geef je iets aan de juiste mensen, dan krijg je het meestal dubbel en dik terug. Diegene die van je profiteren als je hen helpt, moet je zo snel mogelijk dumpen.

De anderen moet je vertroetelen want die gaan je kandidatuur ondersteunen wanneer dit moet. Zij worden je fans tijdens je promotietocht.

En misschien nog het allerbelangrijkste: hoge bomen vangen veel wind. Daarom maak je beter zelf niet veel wind als je naar de top van de hoge boom wil kruipen.

Gepost op 17 juni 2019
Tokyo
© Shutterstock

In ons bedrijf is het als een reflex van Pavlov: tijdens elke zakelijke ontmoeting met nieuwe mensen worden er businesskaartjes uitgedeeld. 

Heb je er geen bij, dan wordt dit al snel als verdacht beschouwd en moet je je op zijn minst uitgebreid verontschuldigen.

Een kaartje is belangrijk omdat het een soort identiteitsbewijs is. Je onthult je naam (heb ik met buitenlanders te doen, dan is de eerste reactie: 'Hoe spreek je die naam uit?') en vooral: je positie in het bedrijf.

Met je kaartje in de hand...

Businesskaartjes worden niet overal op dezelfde manier gebruikt worden. In Europa en de VS bijvoorbeeld zijn zakenmensen vrij nonchalant in het overhandigen ervan.

In landen zoals Turkije, Iran, Israël en Saudi-Arabië worden businesskaartjes dan weer niet enkel gebruikt om je voor te stellen, maar ook om respect te tonen.

Als ik daar mensen ontmoet, willen ze telkens opnieuw mijn kaartje, ook al hebben ze me al twintig keer gezien!

Ze leggen het netjes voor zich uit tijdens de meeting, maar volgens mij gebruiken ze het erna om er hun barbecue mee aan te steken. 

Ongeval op straat

In Japan is het nog een ander verhaal. Daar zijn bedrijfskaartjes zo essentieel dat ze ook in het dagdagelijkse leven gebruikt worden.

Ga je naar de bank, de politie, het ziekenhuis… dan willen de Japanners eerst je kaartje zien om te weten welke onderneming achter je staat. Het bedrijf waar je werkt is belangrijker dan jij als persoon.

Ik had ooit eens een ongeval op straat. Mijn snijwonden waren ernstig en er werd een ziekenwagen bijgehaald. Wel, ik mocht pas mee nadat ik met bebloede hand mijn businesskaartje had bovengehaald!''

Collector's items

Er hangt ook een hele cultus rond het uitwisselen van kaartjes in Japan. Krijg je er eentje? Houd het met beide handen vast, bestudeer het minstens 30 seconden en maak allerlei bewonderende geluiden.

Japanners beschouwen businesskaartjes ook echt als collector's items. Ze hebben een mooie map waarin ze al de gekregen exemplaren jarenlang bewaren.

De kaartjes worden trouwens opzettelijk uit flinterdun papier gemaakt omdat ze zo makkelijker bij te houden zijn. Efficiëntie boven alles.

Verdwaald in Tokyo

Ik bewaar de kaartjes die ik krijg in Japan ook, maar vooral uit praktische overweging. Ik toon ze aan de chauffeur als ik een taxi neem.

Aangezien de chauffeurs geen Westers geschrift begrijpen, is dit de enige manier om het wanhopige hoofdschudden te stoppen en geen tijd te verliezen aan een verkeerde deur aan de andere kant van Tokyo.

Over taxi's gesproken: m'n Japanse collega's geven soms hun businesskaartje af aan de chauffeur in plaats van te betalen. De taximaatschappij stuurt achteraf de factuur op naar het bedrijf.

Handig, alleen gebeurt het af en toe dat een slimme snoodaard het kaartje van pakweg 'Mr Kimura' vindt en het begint te gebruiken.

Ontmaagd waar je bij staat

Sommige mensen gebruiken de achterkant van het bedrijfskaartje dat je hen gegeven hebt om korte notities te maken tijdens de meeting.

Japanners beschouwen dit als heel onbeschoft, maar zelfs ik ben daar gevoelig voor. Raar maar waar: het heeft je het gevoel dat je ontmaagd wordt terwijl je er op staat te kijken. 

Tegenwoordig bestaat er nu ook een app die een foto neemt van je kaartje en alle gegevens opslaat. Tot mijn verbazing krijg ik het dan op het einde van de meeting terug. Ook dat is een vreemd gevoel. 

Op die manier lijkt het businesskaartje meer een introductieprentje dan een bewaarprentje om in je album te plakken.

Gepost op 27 maart 2019
kinderen in zee
© Shutterstock

'Ik zie al mijn kinderen even graag', zeggen de meeste ouders zonder te verpinken.
'Miliciens, iedereen is hier gelijk voor de wet!' Dit hoorde ik zeker 100 keer tijdens mijn legerdienst brullen!
'Iedere speler heeft voor mij steeds dezelfde kansen', zeiden de trainers tijdens mijn voetbalcarrière.
'Ik heb met alle leerlingen dezelfde goede bedoelingen' , fleemde elke leraar bij het begin van het schooljaar.

Je mag geen favorieten hebben in je directe leefwereld. Voor mij is dit een van de grootste leugens in ons leven.

Van kindsbeen af wordt het erin gedramd dat iedereen gelijk is. Dit is in de Westerse wereld een cultureel feit en onderdeel van het heilige politiek correct denken.

Geen voorkeur, geen positieve vooroordelen, geen spontane verwantschap: het leven is een erwtensoep -van pure democratie en onbevlekt communisme- die in de maagdelijke Mariagrot moet opgeslurpt worden.

Een dwanggedachte die je tot op je sterfbed moet blijven aanbidden en een die je zelf te pas en te onpas gebruikt om je eigen instinctmatige voorkeur niet te moeten erkennen.

We denken dat we onze dagdagelijkse beslissingen op een neutrale en uitgebalanceerde basis nemen. Ons rationeel gedeelte van ons brein weegt zogezegd zwaarder door dan het primitieve en instinctieve gedeelte in onze hersenpan.

Favoriete clan

In veel andere culturen is het totaal geen probleem om een uitgesproken voorkeur te hebben als het over mensen gaat. In Japanse bedrijven bijvoorbeeld is dit een onderdeel van de dagdagelijkse beleidsvoering.

Iedere Japanse baas heeft zijn favoriete clan waar hij blindelings op vertrouwt en waarvan hij eist dat ze als een blindenhond constant naast hem lopen en de juiste richting aangeven.

De medewerkers onderaan de pikorde weten perfect wie die elite medewerkers zijn.

Zij zijn het immers die alle publieke en persoonlijke aandacht krijgen, die de mooie projecten in handen krijgen en vooral: die als eerste hogerop klimmen op de promotie-ladder.

De baas trekt zijn favoriete gevolg in zijn zog mee naar de top.

De 'achter-komertjes' zwijgen. Luidop zeggen dat een collega van exclusieve privileges geniet en jij niet, wordt als een motie van wantrouwen gezien naar de baas toe en de totale groep.

Hoe de Japanse bazen hun Japans voorkeurskorps selecteren is me nog steeds niet helemaal duidelijk.

Ik denk dat het dikwijls gebaseerd is op een mix van gemeenschappelijke ervaringen zoals: aan dezelfde universiteit gestudeerd hebben, op hetzelfde moment een aantal jaar in het buitenland gewerkt hebben...

Luchtballonnen versus zeepbellen

Het probleem in ons bedrijf is dat Japanese bazen ook onder de 'niet'-Japanse medewerkers hun favorieten gaan ronselen.

Dit is vooral een veelgebruikte strategie van Japanse bazen die maar een paar jaar in ons departement in Brussel blijven en op korte termijn hun stempel willen drukken.

Ik zag dit onlangs nog bij mijn nieuwe collega Jasper. Hij luchtte zijn groeiende frustratie na een paar glazen champagne tijdens onze nieuwjaarsreceptie.

'Ik ben het beu dat mijn baas Yamamoto mij overal als zijn godenkind tentoonstelt', fluisterde hij me toe.

Yamamoto heeft Jasper aangenomen van zodra hij uit Japan naar België werd getransfereerd. Terwijl hij de dynamiek van zijn departement nog niet door had en niet eens over een juiste jobomschrijving beschikte.

Toch plaatste hij zijn nieuwe Jasper als de 'high potential' in de etalage.

Doordat Jasper een joviaal karakter heeft, werd dit door de gevestigde waarden in het team getolereerd en mocht het jonge veulen mee in hun grasweide rondsnuffelen.

Maar dat bleef niet duren. 

Luchtbalonnen en zeepbellen

De talenten van Jasper werden door Yamamoto telkens gebombardeerd tot hete luchtballonnen, terwijl hij de talenten van de oudere garde als zeepbellen beschouwde.

Een kleine verwezenlijking van Jasper bazuinde hij rond vanop de kerktoren. Hetzelfde deed hij met de kleine fouten die de andere groepsleden soms maakten. 

Dit zette kwaad bloed. Doordat Jasper zoveel macht kreeg, ging zijn betrouwbaarheid omlaag in de ogen van de anderen. De mindere goden begonnen over hem te roddelen omdat ze medestanders zochten. 

Uiteindelijk begonnen ze hem buiten te sluiten als de melaatse van de afdeling. Hij werd in quarantaine geplaatst. Het godenkind Jasper raakte meer en meer geïsoleerd in de gouden kooi van zijn baas. 

Nu, amper een jaar later, is de hechte homogene groep die het team ooit was in een wij-zij-fractie gefileerd.

Het gevoel van veiligheid en vertrouwen dat vroeger in het team heerste onderging een metamorfose. Nu heerst er alleen nog onzekerheid en vijandigheid. 

Wees eerlijk

Mijn conclusie: het idee van een uitzonderingspositie is voor niemand echt prettig, maar het maakt nu eenmaal deel uit van het leven.

Heb je als baas een favoriet en voel je dat dit een probleem is binnen de groep? Praat erover om het niet te laten escaleren. 

Transparantie levert altijd begrip op. Leg uit als baas waarom je iemand 'voortrekt'. Enkel zo kan je hopen dat de anderen de witte merel gaan tolereren als voortrekker van de volière.

Gepost op 7 maart 2019
lucifer
© Shutterstock

Burn-out: een egoïstisch strovuurbrandje of een smeulende verwoestende brand?

De laatste maanden ben ik geconfronteerd met de twee uitersten van deze onderkende maar ook vaak misbruikte beroepsziekte.

Onlangs stelden enkele HR-medewerkers van ons Japans management voor om een sensibiliseringscampagne en training te organiseren binnen ons bedrijf over het al dan niet uitgeblust zijn binnen je job. Het burn-outsyndroom!

De hoogste Japanse baas had maar 5 seconden nodig om het voorstel prompt van de tafel te duwen. “Burn-outproblemen zijn alleen maar mogelijk bij zwakke mensen. Hier is dit niet van nut, ander onderwerp!“ Dit was zijn epilerende evaluatie, als een volleerde oosterse psychiater.

Ik kon mijn oren niet geloven. Zijn empathiegehalte was even hoog als het watergehalte in het zand van de Sahel.

Wat een arrogantie, wetende dat mijn directe Japanse baas zopas naar Japan werd teruggestuurd omdat hij een burn-out had. 

Mijn baas kon zijn leidinggevende job totaal geen meester. Zijn functie werd zijn dwingende en nooit loslatende baas. Na 2 jaar aanmodderen en alle problemen op zijn beloop te laten gaan, moest hij zijn meerdere erkennen en de handdoek in de ring gooien.

Hij brak toen ik hem in de kantine eenzaam zijn broodje zag eten. Hij vroeg met tranen in de ogen of ik even naast hem kon zitten om over zijn probleem te praten. Hij vertelde me dat hij niet meer kon slapen. Een beginnende depressie maakte van hem een verdorde kamerplant in ons team.

Het slaapgebrek was natuurlijk maar het tipje van de ijsberg. Hij verdween niet alleen van het toneel in ons Belgisch kantoor maar werd in Japan ook binnen de kortste keren op een zijspoor gezet. Hij kreeg een simpele functie die paste bij zijn 'zwakheid'!

In veel Japanse bedrijven betekent het erkennen van depressieve gevoelens, als gevolg van je job, een zelf gekozenen guillotine-moment in je carrière. Dit is ook waarom karroshi (= werken en overuren maken tot je er letterlijk bij doodvalt) nog steeds een ronddwalend spook is in de Japanse maatschappij.

Het meest schokkende was nog dat mijn depressieve baas een nieuwe Franse collega Thomas moest ontslaan wegens... een burn-out.

Het mocht het bedrijf kosten wat het wilde maar Thomas moest eruit. In dit geval had het management gedeeltelijk gelijk want mijn Franse collega gebruikte zijn ziekte -toen hij nog maar 6 maand in dienst was- om zijn looneisen kracht bij te zetten.

Hij claimde tegen ons dat hij de juiste bedrijfswagen moest hebben en de beloofde loonaanpassing er direct moest zijn, anders zou hij de bazen een lesje leren.

De dag erna kwam zijn doktersbriefje binnen voor de eerste maand ziekteverlof omwille van een burn-out. Niet alleen de Japanse bazen werden geblackmaild, ook ik, want ik moest zijn job overnemen. 

Toen hij vervolgens nog drie doktersbriefjes binnenbracht en in totaal vier maanden was thuisgeweest, betekende dit het einde van zijn carrière. De rechtbank en advocaten werden er zelfs bij betrokken. 

Ik maakte een gelijkaardig geval mee in ons Pools kantoor. Een heel gewaardeerde, maar uiterst veeleisende collega kreeg plots 6 maand ziekteverlof door een burn-out. Dit kwam voor iedereen als een donderslag bij heldere hemel. Zijn collega's hadden veel sympathie voor hem en steunden hem in zijn pijnlijke situatie.

Toen ik 3 weken geleden met hem in Warsaw gezellig een pintje aan het drinken was, biechtte hij op dat zijn ziekte volledig gefabriceerd was om zijn gemiste promotie te wreken.

Toen ik dit hoorde, voelde ik me emotioneel misbruikt. Ik had hem zelfs nog chocolade gestuurd tijdens zijn ziekteverlof...

Die twee gevallen zijn de andere kant van de medaille in het debat. Gewiekste werknemers -zowel jong als oud- kapen de ongrijpbare ziekte om zo hun eisen of hun eigenbelang kracht bij te zetten.

Meestal weten de meeste collega's wie de echte slachtoffers zijn. Over de denkbeeldige gevallen wordt er niet openlijk gesproken. Er heerst een soort omerta.

Als ik in mijn persoonlijk leven en mijn werkomgeving rondkijk, merk ik dat het misbruik veel meer voorkomt dan wat de belangenorganisaties willen toegeven.

Het is een taboe dat moet doorbroken worden want uiteindelijk zijn er hierdoor alleen maar verliezers: de echte slachtoffers, de collega’s en de werkgevers, maar ook de misbruikers want die verdienen geen greintje begrip.

Bedrijven moeten uiterst waakzaam zijn om hun waardevolle mensen niet in hun eigen kookpotten plat te garen maar anderzijds moeten de profiteurs ook stoppen met andere collega’s te kannibaliseren.

Gepost op 17 januari 2019