U bent hier

Manager Steven - juni 2007

Een paar jaar geleden zat ik mijzelf af te vragen wat mijn 'toegevoegde waarde' was in deze wereld. Ik kwam tot de conclusie dat ik constant met geld bezig was, en te weinig met mensen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een sociaal project in mijn leven. Dat heb ik gevonden in vrijwilligerswerk voor de zelfmoordlijn bij het Centrum ter preventie van zelfmoord. Voor mij was het een ware openbaring. Hallucinant, shockerend, maar soms ook zo hartverwarmend.

Het leerde me een totaal ander, verborgen gezicht van Vlaanderen kennen. Ik wist niet hoeveel ongekend verdriet er verdoken zit achter die 'lachende gezichten'-maatschappij. In Japan is zelfmoord dikwijls een erezaak, hier in Vlaanderen is het ieder jaar voor meer dan duizend mensen een ultieme verlossing van opgehoopte pijn, onmacht, onzekerheid. Door een luisterend oor te zijn aan de zelfmoordlijn werden er voor mij heel wat zaken duidelijker in dit bestaan. Bijvoorbeeld:

  • De schoonheid van je toekomst hangt af van je beleving van het verleden. Je kan pas verder op stap wanneer je de pijn uit het verleden een plaatsje hebt kunnen geven in je eigen leefwereld. Dingen die je niet kan vergeten of vergeven moet je kunnen opbergen. Voor jonge mensen is dat dikwijls een zware opgave.
  • De gelukkigste mensen hebben niet het beste van het beste, maar zij maken het beste van wat ze hebben. Dat is niet alleen in armere landen zo, ook hier waar we uiteindelijk 'stinkend rijk' zijn. Tevreden zijn met wat je hebt is een enorme luxe.
  • Wanneer een deur naar geluk zich sluit, gaat er heel dikwijls een andere open. Vaak staren we ons blind op die ene die gesloten is. Voor ieder probleem bestaat er een oplossing, anders is het geen probleem.

Deze inzichten probeer ik mezelf ook eigen te maken. Hoewel het natuurlijk voor een stuk ook in de aard van het beestje ligt of je positief of negatief bent, zeker of onzeker, enzovoort.

Maar hoe je ook in elkaar zit, volgens mij is er altijd één iets belangrijk: deel je ervaringen en verhalen met andere mensen! Daarom denk ik dat deze weblog een fantastisch idee is, ook al is het maar een kleine druppel in een onmetelijke oceaan.

Ik wens iedereen een fantastische verdere levensreis, met alle wind in de zeilen ...

Gepost op 1 juni 2007