U bent hier

Manager Steven - mei 2013

Ik was met een superrijke Saudische klant op stap in België. Iemand die met een Rolls Royce in de Sahara rondrijdt en Arabische volbloeden heeft van 100.000 USD het stuk. Ik was zwaar geïmponeerd en van mijn sokkel geblazen toen ik dit hoorde.

Maar toen ik hem oppikte in het hotel duurde het een eeuwigheid voor hij zijn bagage naar beneden bracht.Toen we in Brussel rondliepen was ik de hoek al om vooraleer hij vijf voorwaartse stappen had gezet. Toen hij zijn laptop opgestart had om zijn presentatie te geven, had ik al mijn conclusies getrokken uit de meeting. Toen ik zijn valies uit mijn autokoffer haalde was hij nog zijn neus aan het snuiten in de passagiersstoel.

Ik kreeg het op mijn heupen en volgde allesbehalve vol ontzag zijn doen en laten. Hij zag het blijkbaar aan mijn snoet en zei laconiek tussen twee snuitlawines door: “You are always in a hurry, sorry I take my time. Or do you have objections?” Ik stond met mijn billen bloot en wist niets gezegd.

Hij had gelijk: ik kan niets traag doen en erger me niet zelden aan trage mensen. Thuis, op het voetbalveld, aan de kassa, in het verkeer… Waarom lopen er zoveel slakken rond op deze wereld? Voor mij persoonlijk is snelheid een sterkte: dit geeft me energie en maakt me tevreden. Maar als ik bij tragere mensen ben, wordt het een zwakte: ik steek dan teveel energie in mijn ergernis.

Op het werk heb ik vaak het gevoel dat het Japanse systeem een trein der traagheid is. Snelheid is zeker geen Oosters“unique selling point”. Japanners gaan inderdaad niet zo vaak vliegend uit de bocht als de trein in Wetteren maar hoe dikwijls missen ze de trein niet?

Als ik naar mezelf en mijn Vlaamse collega’s kijk, merk ik dat snel of traag werken in het karakter ingebakken zit. Als je in een tragere of snellere versnelling moet gaan dan wat in je aard ligt, krijg je stresstoestanden. De rappe loopt zich vast, de trage geraakt in overdrive en blaast zijn motor op.

Gaat de haas gemakkelijker carrière maken dan de schildpad? Moet het snelle racepaard meer haver krijgen dan het slome boerenpaard? Is traag werken een recht? Dit zijn moeilijke kwesties tijdens evaluatiegesprekken.

Hoe dan ook: laat ons de tijd nemen om bij de tragere werknemers een mooie wortel voor de neus te hangen. De liefde voor snelheid gaat door de maag. En laat de rappe met een volle wortelmaag aan de start beginnen. Dan gaat het bloed naar z’n maag in plaats van z’n spieren, en zal hij minder snel lopen.

Gepost op 10 mei 2013