U bent hier

Manager Steven - april 2015

Onlangs was ik uitgenodigd op een reünie van 10 mensen waarmee ik 30 jaar geleden afstudeerde. We hadden elkaar in die lange periode nooit meer teruggezien.

Toen we samen studeerden, waren we in onze prille twintigerjaren. We feesten vele nachten samen en maakten toekomstvoorspellingen over ons leven en onze professionele carrière. Nu, 30 jaar later, was ik erg benieuwd om te zien wat er van al die dromen in huis was gekomen.

Het was heel vreemd -zelfs choquerend- om vast te stellen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Blijkbaar verandert je karakter na je twintigste niet meer echt en is het erg dominant voor je latere levenswandel.

Ik merkte dat de mensen die als student al heel ambitieus waren, dat nog altijd in grote mate zijn. Dat de rustige Limburgers van toen, nog altijd in de purperen heide fluiten. Dat de zachtaardige mensen nog steeds hun hart van goud hebben. En dat de mensen die vroeger venijn in de staart hadden, jammerlijk genoeg nog altijd dat donkere kantje in hun kleurenpallet hebben.

Ook hun interesses, bleken niet echt veranderd in de loop der jaren. De ene was geobsedeerd door de bouwwereld en is dat 30 jaar later nog altijd. De andere was fanatiek alternatief en is nu nog steeds apetrots op zijn anders zijn. Hij is nog altijd volop bezig met de andere mensen te bekeren. En de flamboyante levensgenieter van toen is nu een succesvolle wijnhandelaar geworden.

Voor mij is dit het zoveelste bewijs dat de opleiding die je volgt, iets betekent, maar lang niet alles bepaalt. Externe factoren zoals het al dan niet behalen van het juiste diploma, moeten vaak het onderspit delven ten opzichte van de uiterlijke of innerlijke kenmerken van een persoon.

Zo ben ik er rotsvast van overtuigd dat een juiste smoel hebben meer waarde heeft dan het al of niet met onderscheiding afstuderen. De vrouw met de juiste aimabele look zal niet zelden bovenaan de pikorde staan. En een middelmatige man die vol zelfvertrouwen in zijn pak zit, zal meer bagage kunnen pretenderen dan de sjofele baardige intellectueel.

Ook het innerlijk is doorslaggevender dan het juiste diploma. Mensen met een ongetemperde innerlijke gedrevenheid, zullen met meer dan tien armlengtes voorsprong de finish halen in vergelijking met personen met een timide en gesloten filosofie. De hoeveelheid drive die mensen in zich hebben, bepaalt of ze achter het stuur zitten of niet.

Aangezien de aard van het beestje niet sterk verandert, vrees ik dat het al van in je studententijd in de sterren geschreven staat welk professioneel leven je later gaat hebben. Je kan je visitekaartje iets meer kleur geven maar de opgeslagen informatie op de datachip ligt al op jonge leeftijd vast. En het is vooral die chip die gelezen wordt door de werkgevers.

Jammer, maar de wet van de jungle is de wet van de werkvloer.

Gepost op 10 april 2015