U bent hier

Manager Steven - juni 2019

Carrière maken in het bedrijfsleven of in de politiek: ze hebben voor mij allebei een bepaald gehalte van mentale prostitutie en lichamelijke 'post-itutie'.

Mentale prostitutie heb je nodig om op te klimmen op de carrièreladder en eenmaal je op de hogere echelons zit moet je dat begeerlijk postje verdedigen met hand en tand.

Ik heb binnen mijn bedrijf gemerkt dat je een politieker moet worden als je wil doorstoten naar het hart van de organisatie. 

Een eigen opinie hebben -laat staan kritiek hebben op wat van boven komt- wordt niet meer geapprecieerd. Net zoals een volleerde politieker kan je het achterste van je tong niet meer tonen aan de buitenwereld. Niet aan de mensen boven je, maar ook niet aan de mensen onder je. 

Sois belle et tais-toi. Ik herken de doorgroeiende rebellen in ons bedrijf niet meer wanneer ze tegen de Japanese elite mogen aanschurken.

Als je boven het middelmanagement uitgroeit, verwacht onze Japanse bedrijfstop dat je een blindelingse gehoorzaamheid aan de dag legt. Je luistert naar wat zij hebben beslist en verkondigt daarna hun boodschap naar beneden toe.

Zonder verpinken en zonder veel empathie want als je empathie toont bent je niet efficiënt bezig op die positie.

Er is geen ruimte om je eigen versie te geven of om er een eigen interpretatie aan te geven.

De bedrijfsbeslissingen of strategie moeten als een waterval over de lagere regionen vloeien en zo vlug mogelijk geabsorbeerd worden.

De 'foie gras'-methode ligt de bedrijfstop beter beter dan de tijd nemende 'fusion'-techniek.

Ben je desondanks dit alles toch belust op een carrière naar boven? Dan zou ik deze vijf basisregels hanteren om je eigen geloofwaardigheid te onderbouwen.

1. Doe meer dan wat van je verwacht wordt

Alleen doen wat je verwacht wordt te doen, zal je niet vooraan het peloton brengen.

Je moet niet alleen meer uren kloppen en meer dossiers onder je vleugels nemen, maar moet constant proberen een klasse hoger te spelen dan waar je toe behoort.

Pas dan steek je boven het veld uit en denken je bazen dat je klaar bent voor promotie.

Het komt er op neer je businesskaartje zoveel mogelijk kleur te geven zodat je kop boven het maaiveld uitsteekt als er moet geselecteerd worden.

2. Zoek een kopman die je de weg toont naar de bergtop

Het is zoveel makkelijker om carrière te maken als je een kopman hebt die jou ook eens uit de wind zet of zegt wanneer je een demarrage moet plaatsen op het juiste moment.

Een mentor of promoter die je meetrekt in zijn zog, maakt een hemelsbreed verschil.

Hij is een voorbeeld voor je, maar vooral ook een spiegel die je zegt wanneer je verkeerd bezig bent.

3. Geloof in jezelf 

Als je niet in jezelf kan of durft geloven, waarom zou een ander dan wel in je talenten geloven? 

Dat stralend zelfvertrouwen moet een aureool zijn binnen en buiten het bedrijf. Probeer een persoonlijkheid te zijn die gehouwen is uit een stuk graniet maar die ook nog een aantal zachte kanten heeft.

Ik ken een collega die na zijn promotie plots pakken van Armani begon te dragen en op een andere manier wou aangesproken worden. Niet meer met zijn voornaam, maar met zijn titel.

En wat ik hem nooit ga vergeven: vanaf zijn grote promotie was de deur van zijn kantoor dicht en moest je kloppen om hem een goede morgen te wensen.

4. Wees mee met je tijd

Hiermee bedoel ik niet enkel op technologisch vlak. Ook je visie moet mee zijn met de tijd.

Als je echt succesvol wil zijn, kan je niet blijven teren op je eigen historische succesverhalen. Je kan mensen alleen maar overtuigen als je vernieuwende strategieën hebt en een geloofwaardige langetermijnvisie.

5. Help de mensen rondom jou 

Wees in je zoektocht naar de top een donateur in plaats van een egoïstische ‘meepakker'. Door mensen te helpen bouw je goodwill op bij je directe omgeving. Dit is een vorm van indirect leiderschap.

Geef je iets aan de juiste mensen, dan krijg je het meestal dubbel en dik terug. Diegene die van je profiteren als je hen helpt, moet je zo snel mogelijk dumpen.

De anderen moet je vertroetelen want die gaan je kandidatuur ondersteunen wanneer dit moet. Zij worden je fans tijdens je promotietocht.

En misschien nog het allerbelangrijkste: hoge bomen vangen veel wind. Daarom maak je beter zelf niet veel wind als je naar de top van de hoge boom wil kruipen.

Gepost op 17 juni 2019