U bent hier

Beste trainer

fabian

Wie is er de beste trainer van de Rode Duivels: de Waalse Bulldog Wilmots die acteert als een grommende waakhond of de Spaanse mastiff Martinez, paraderend als een zelfverzekerde en zachtmoedige kuddehoeder?

Of het nu over een bevlogen voetbaltrainer, hondenfanaat, paardenfreak of bedrijfsleider gaat... Er is altijd een leider die met kop en schouder boven het tarweveld uitsteekt.

Hij heeft de aangeboren gave om mensen en dieren te beïnvloeden en ze in de juiste richting te laten wandelen. Ze moeten spontaan de paden betreden die je zelf als leider denkt te moeten betreden om de Sahara of bergcol te doorkruisen naar de groene malse weiden.

Zelf heb ik het zo dikwijls meegemaakt met mijn paarden. Als een van mijn jonge paarden angstig is om een straat over te steken moet ik als leider het vermogen hebben om de onervaren viervoeter weer op zijn gemak te krijgen zodat hij vol vertrouwen de toeterende auto’s kan pareren.

Of als mijn koppig en eerder nonchalant lievelingspaard Fabian weer eens tegendraads is, moet ik hem opnieuw kunnen motiveren om een uitdagende hindernis van anderhalve meter te nemen. De pure essentie is: het ware leiderschap!

Om een bevlogen leider te zijn -in om het even wat je goed wil doen- zijn er volgens mij een 4-tal basiskenmerken nodig. Bezit je deze karaktertrekken, dan kom je in een probleemsituatie niet met goedkope excuses aandraven maar met daadkrachtige oplossingen.

1)  Passie

Het begint met passie! Dit is de bezetenheid die ervoor zorgt dat je er blijft voor gaan, wat er ook -positief of negatief- gebeurt. Passie zorgt ervoor dat je blijft rechtstaan op de grond, ook al is die bezaaid met diepe putten of verleidelijke oases. Ik heb een innige band met mijn paarden en verlies die focus nooit uit het oog. 

2) Visie

Eenmaal de echte passie aanwezig is heb je als goede leider een visie nodig.

Je moet -met behulp van je passie- je visie op een authentieke manier en vol enthousiasme uitdragen. De voetbalploeg, medewerkers in een bedrijf of paarden moeten duidelijk weten wat je wil en hoe jij hun leven beter gaat maken. 

Je visie moet natuurlijk goed onderbouwd zijn met een deftig uitgestippeld stappenplan. Dit mankeert dikwijls bij een 'slogan-management'.

3) Jezelf in vraag stellen

Met passie en visie kan je je team de weg naar Rome laten ontdekken, maar dat betekent niet dat het een simpele loodrechte boulevard zal zijn. Als je als een koppige ezel je team stuurt zal je weerstand opwekken die zelfs tot een opstand kan leiden.

Je moet jezelf voortdurend durven in vraag te stellen om -indien nodig- de juiste wendbaarheid aan de dag te leggen.

Als ik mijn paarden te lang rechtlijnigheid vraag, komen ze in verzet. Geef ik ze even wat vrijheid door te teugels te lossen, dan worden ze rustiger.

Gun je teamleden even een zijweg om ze daarna weer op het rechte pad te sturen.

4) Empathie

Om te kunnen inschatten wanneer je wendbaar moet zijn, is empathie absoluut noodzakelijk. Je moet kunnen inschattten wat je team echt denkt en voelt.

Als ik op mijn paard zit, moet ik denken als een paard en zeker niet niet als een mens. Doe ik dit niet, dan heb ik gegarandeerd binnen de kortste keren zware problemen en lig ik gevloerd op de grond. Ik moet in de hoeven van een paard kunnen staan zoals een voetbaltrainer knellende voetbalschoenen moet kunnen ontknopen.

Wie is nu de beste trainer van de Rode Duivels? Ik denk de Spanjaard als leider van een kudde sublieme raspaarden, Wilmots als leider van een kudde losgeslagen zebra’s.