U bent hier

Brussel, het lelijke eendje

eendje
© Shutterstock

Na de terroristische aanvallen, vroegen al mijn collega’s van over heel de wereld -van Nieuw-Zeeland tot Saudi-Arabië-  of mijn familie, collega’s en ikzelf oké waren. Ze waren in shock en konden niet begrijpen dat ik in Brussel wil blijven wonen.

In de internationale zakenwereld wordt Brussel stilaan het échte lelijke eendje. Vroeger was het vooral een lelijk hebbeding omdat het vuil en slordig is, onbegrijpbaar en moeilijk bereikbaar. Maar je kon er toch een bepaalde sympathie voor koesteren als je er een poosje mee samenleefde en het wat beter begon te begrijpen.

Maar het het imago van een sluikse underdog die liefde opwekt, is nu veranderd in een gevaarlijke bijtende bulldog. Een gedaantewisseling die een negatievere impact heeft en van langere duur kan zijn dan vele politiekers laten uitschijnen.

Ik spreek op basis van mijn dagdagelijks ervaring met Japanse en Amerikaanse multinationals. Door de aanslagen geldt er in veel buitenlandse bedrijven nog steeds een totaal reisverbod naar België. België zit in dezelfde risico-categorie als Israël. Dat is een blaam voor Israël: ik denk dat het in Tel Aviv veiliger is dan in Brussel omdat er daar al jaar en dag een strikte controle plaatsvindt.

En geloof het of niet: door ons verminkte ‘Maalbeek’ mogen wij van ons bedrijf niet eens meer het openbaar vervoer gebruiken om binnen België op zakenreis te gaan. Te gevaarlijk!

Vroeger ontmoette ik af en toe buitenlanders die het metrostation ‘Maalbeek’ verwarden met de Libanese streek ‘Malbec’. Een vreemde maar rake vergelijking. Er is op beide plaatsen een clash van verschillende culturen, overgoten met een religieuze saus die ze vervolgens flamberen. Misschien is dit de reden waarom de islamitische fundamentalisten net dit metrostation uitkozen.

Niet alleen de fysieke terreur, maar ook de mentale terreur van onveiligheid heeft zware gevolgen. Ons kantoor in Brussel heeft een negatieve stempel gekregen en dit zet een domper op onze activiteiten. Wij mogen bijvoorbeeld geen internationale conferenties meer organiseren. De conferentie die bij ons gepland was is nu verplaatst naar Düsseldorf. En we kunnen geen projectvoorstellen meer maken voor Belgische investeringen omdat we ‘te risicovol’ zijn. Dit leidt ertoe dat ons kantoor een stuk macht verliest.

Kunnen we die Japanse en Amerikaanse multinationals laten behandelen voor paranoia? Ik vrees dat dit weinig zal uithalen. Zij beschouwen ‘dokter Brussel’ net als de zieke patiënt die behandeld moet worden.

Een van onze zusterbedrijven heeft de koe reeds bij de horens gevat. Hun kantoor in Brussel wordt gesloten en verhuist naar Vlaanderen. Ook wij zijn al een tijd van plan om te verhuizen. Vroeger was het centrum van Brussel een optie, maar nu is er hier meer dan een beetje twijfel over.

Ik ben al 30 jaar een Vlaamse Brusselaar, maar nu voelt Brussel voor mij als een ex-lief aan. Ik voel er wel nog iets voor maar steeds minder en minder na een hele reeks ruzies en bedriegerij. Er is nog iets, maar meer en meer niets.

 

Reacties

Tegenwoordig gebeurt het overal... hoor ik overal... Dit was voor mij wel de druppel geweest om te gaan werken in het buitenland waar het wat "rustiger" is, zoals in Japan.
Of een stad netjes is of niet hangt ook een groot deel af van de bewoners. Draag je steentje bij door zwerfvuilactie of hou een oogje in het zeil wanneer sommige de grenzen overschrijden. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. (je kan al poetsgerief kopen voor 3€.) Anderzijds: elke dag worden we geconfronteerd met de harde feiten en de impact van wat 3 terroristen kunnen aanrichten. Het is niet meer wat het geweest is en of het ooit nog zal worden wat het was zal afwachten zijn........en we'll never forget .
ik ben zoals Fil ook meer verliefd op Sydney dan op Brussel, maar die stad heeft ook zijn deel van verloedering en zoals Brussel ook moslim ghetto's. Laten we er ook even bij stilstaan dat als je verder gaat dan Darling Harbour, Manly of Bondi, je ook minder mooie kanten ziet. King's Cross is niet voor niets opgeruimd met lock-out laws, Elisabeth Street aan het Central Station en heel de buurt rond het station is ook niet zo fraai en Wentworth Park in Glebe is, zoals Donald Trump het zou omschrijven, een hell hole voor daklozen. Laten we ook eerlijk zijn dat de onderbuik van Australiers even racistisch is als die van Vlamingen.... maar het gras is altijd groener aan de andere kant.
"Er is op beide plaatsen een clash van verschillende culturen, overgoten met een religieuze saus die ze vervolgens flamberen. Misschien is dit de reden waarom de islamitische fundamentalisten net dit metrostation uitkozen." Ik werk al jaar en dag op letterlijk 15m van metro Maalbeek en herken me thans totààl niet in bovenstaande omschrijving, ik vraag me af waar die vandaan komt. Schuman als afzetting tegen de EU, akkoord, dat was logisch geweest. De Brouckère zou kunnen voldoen aan bovenstaande beschrijving. Maar Maalbeek, een clash van culturen? Neen, dat heb ik hier in al die jaren nog niet gezien. Au contraire zelfs!
Brussel heeft meerdere gezichten. Ik kan volgen wanneer men spreekt over "vies", er zijn inderdaad heel wat vieze straten waar ze weleens met de bezem doorheen mogen. Echter, Brussel is aan de andere kant ook "gezellig", "ongedwongen", "dorps". Kijk maar naar de gezellige straatjes in Ukkel (Fil is daar nog niet geweest denk ik), Elsene, de talrijke parken waar heerlijk wordt gewandeld. Als ik het een cijfer mag geven, dan krijgt Brussel nog steeds een 8 op 10. Ik woon zelf in de Schuman wijk en geniet elk weekend van de mogelijkheden die Brussel te bieden heeft. Zo erg is het dus niet gesteld met onze hoofdstad. Lang leve Brussel!
Buiten een aantal straten in en rond de toeristische centra, en het zakencentrum en de overheidsgebouwen in Brussel Noord is Brussel vuil, vies, onvriendelijk, druk, gejaagd en nog andere minder flaterende omschrijvingen. Beter een voorbeeld nemen aan de andere kant van de wereld, Sydney, een miljoenenstad die ongelofelijk proper is voor een grootstad met nauwelijks verval en afbraak, graffiti of hondenuitwerpselen op elke stoep.