U bent hier

De Afrikaanse savanne op de werkvloer

zebra
© Shutterstock

Het zou een goed onderzoeksproject zijn voor een tandarts in spe om na te gaan of de hoektanden van bazen groter zijn dan die van de gemiddelde medewerkers op de werkvloer. Het is mijn ervaring dat bazen te vaak jagende roofdieren zijn en medewerkers te vaak vluchtende en onderduikende prooidieren…

Een goed luipaard wordt gekenmerkt door sluipend, gefocust, onmeedogenloos en snel handelen. Welk profiel hebben heel wat gelauwerde bazen? Juist, dat van een bloed likkend luipaard! Verbazend? Neen, want iemand met zo’n profiel komt snel tot de vooropgestelde resultaten die de bedrijfstop of de aandeelhouders pleziert. Dit geeft hem een aureool van ontzag en macht, ook al is het gebaseerd op de beginsels van agressief gedrag. En ook al werkt dit alleen maar op korte termijn.

Medewerkers acteren dan weer vaak als een kudde gezellig grazende zebra’s waar de zorg voor morgen nog moet ontdekt worden. Hun oren bewegen pas alert als de kudde zich in beweging zet op aangeven van de zonnestand die altijd op dezelfde manier roteert. Ze reageren vooral op signalen die ze ontvangen van hun directe omgeving en hun soortgenoten. En wat als het luipaard op het toneel verschijnt? Vluchten natuurlijk. Want waarom zou je als groep het gevaar trotseren? Ze hebben dit niet geleerd omdat het niet van hen verwacht wordt.

Is dit een karikatuur van de werkvloer? Nee, ik ben er van overtuigd dat er veel Afrikaanse savannes sluimeren in Vlaanderen.

De vraag is: kan je een natuurlijke, goed werkende band smeden tussen een roofdier en prooidier? Mijn ervaring met paarden leert me van wel. Ik ben bijvoorbeeld altijd met verstomming geslagen als ik zie hoe sommige amazones -als menselijk roofdier- op de rug zitten van hun prooidierpaardje en dingen doen die ze zonder elkaar nooit zouden kunnen bereiken. Een paard zou van nature bijvoorbeeld nooit over 1 m 70 kunnen springen, want hij heeft dat geloof in zichzelf niet. En welke paardenliefhebber kan met zijn ‘lui gat’ over 1 m 70 springen? Maar er zijn heel wat paard-ruitercombinaties die dat samen wel kunnen.

Wat heeft een paard nodig om in een menselijk roofdier te geloven en het te vertrouwen? Het heeft nood aan een zelfverzekerde leider die consistent handelt en de teugels in de handen houdt: niet om er aan te trekken en hem pijn te doen in de mond, maar om hem te leiden. Het moet zich veilig voelen bij z'n leider en het gevoel hebben dat het elk moment op hem kan rekenen. Als er gevaar komt, verwacht hij bescherming van z'n leider. In die sfeer transformeert z'n instinctief gedrag van angst en vluchten naar een aangeleerd gedrag van loyale en betrouwbare mede-atleet.

Eens het paard en de ruiter die eenheid als een evidentie aanvoelen, komen hun lichaam, denken en ziel in balans. En kunnen ze met veel plezier en moed op jacht gaan naar een hogere limiet. Het paard zal door de intelligentie van zijn leider dingen doen die het zelf niet voor mogelijk achtte. En de amazone kan door de kracht en het uithoudingsvermogen van het paard prestaties neerzetten die ze zelfs in haar stoutste dromen niet kon fantaseren.

Mijn conclusie? Baas: hinnik wat meer als een gestreepte zebra, en werknemer: brul je gevlekte luipaardtanden bloot. Zo zal het gras altijd groener blijven aan de eigen kant van de heuvel.

Reacties

@Vic, er bestaan bazen die weten dat er weerwerk kan komen. Maar beter weerwerk dan een concurrent naast hun deur. Laat die tanden zien, het toont wie je bent. Een mens met een sterke ruggengraat. Iemand die respect afdwingt zonder het te verdienen. Moet ook kunnen.
toen ik mijn tanden liet zien kon ik gaan, tot tweemaal toe; de derde keer kon ik gaan om economische redenen;
nog erger bedoel beschuldigtheel weinig geslapen
beschuldigdt (was de t vergeten)
Beste K,Ik ben het met je eens dat de kleine zelfstandige hard moet werken om aan het einde van de maand nog iets over te houden.Je lijkt mij een geschikte vrouw of man om voor te werken, maar geloof mij, mensen zoals u zijn een uitzondering. Da's toch mijn ervaring alleszins. Maar ergens heb je gelijk. Hou zou IK omspringen met mijn personeel. Ik weet daar maar één ding over. Alles zou gaan zoals IK het beslis en wie niet volgt kan gaan, maar ik zou de andere kant indien mogelijk wel aanhoren en eventueel zeggen waarom ik uiteindelijk niet inga op een bepaald voorstel van een werknemer. Veel bazen vinden dat niet nodig ... uit gebrek aan respect of simpelweg door onkunde of onwetendheid. Eigenlijk laten bazen zich wel degelijk vangen aan hetzelfde hokjesdenken als dat waarvan u S. beschuldigd.Het grappige is dat het lijkt of uw bedrijf een liefdadigheidsinstelling is. Dat is het dus niet. Jij hebt jouw werknemers even hard nodig als zij jou (of even hard helemaal niet). En dikwijls kijken zij ook niet op de klok wanneer het op werken aankomt. En als jij geen vakantie wil nemen omwille van het bedrijf is dat uw zaak. Wie werken belangrijker vind dan ontspannen heeft daar een persoonlijke keuze gemaakt die anderen niet willen maken. En terecht! Als er geen ontspanning of luxe gewenst was, zou een groot deel van de economie niet eens bestaan.
Een beetje vakjes denken? Ooit al gehoord van bazen die enorm met hun personeel begaan zijn? Bazen die hun bedrijf proberen redden door zelf geen loon meer uit te betalen om toch maar niemand te hoeven ontslaan. Bazen die minder verdienen dan hun personeel voor het dubbel aantal uren werk ? En niet te vergeten dat zij een risico lopen als het mis gaat, dat zij betalen voor jouw fouten...Bazen die ook in hun verlof werken terwijl het personeel 3 weken all-in in Turkije in de zon ligt?De kleine zelfstandige betaalt jouw loon maal 3 en dat elke maand! Winst wordt hem niet gegund. Koopt ie toch eens een nieuwe auto of een fiets voor de zoon, dan komt daar onmiddellijk reactie op. Bazen zijn ook verplicht verlof te geven voor studies die niks met het werk te maken hebben. Wil jij graag een risicovolle hobby? Dan betaalt de baas daar vroeg of laat een prijs voor.Luipaarden? Als het gras groener is aan de andere kant, moet je het misschien eens proberen.
Ooit al menselijke psychologie geprobeerd. Ik zou dat luipaard van jou afschieten!
En wat zou jij als werkgever schrikken als de poetsvrouw dan een leeuwin zou zijn. Lachen