U bent hier

Egyptische schoondochter van 9 jaar

sneeuwklokje
© Shutterstock

Dit jaar is het precies 20 jaar dat ik voor mijn job in het Midden Oosten rondtrek en me als een Westerse karavaannomade voel op een Japanse brommende mobylette. Vorige week ging ik vijf dagen op een Egyptische zakenreis. Deze ervaring maakte me triest. Het gevoel dat deze plaats op de wereldbol de verkeerde kant opdraait, maakt me allesbehalve hoopvol.

Toen ik in de beginjaren '90 voor de eerste keer mijn woestijnervaringen begon op te stapelen was Dubai nog een vissersdorp. Saudi Arabia was de eerste grote stappen in de petrochemie aan het zetten. En landen als Jordanië en Syrië waren sympathieke en hoopvolle gebieden waar ze met de grote glimlach de trage Arabische evolutieleer probeerden te mixen met Westerse nieuwigheden. Wat er nu aan de hand is in dit zonovergoten woestijngebied stemt mij schrikachtig voor de komende jaren. Het vuur is aan de lont en het kruitvat is niet zo veraf, vrees ik.

Waarom ik tijdens mijn Egyptische zakenreis zo sip keek als een uitgedroogde kameel? Een paar voorbeelden.

Mijn vrouwelijke collega Mona vertelde dat hun nieuwe moslimleiders er in de toekomst geen graten in zien dat haar 9-jarig dochtertje uitgehuwelijkt kan worden. Ze willen de leeftijd van negen jaar als minimumleeftijd invoeren. De gelijkheid tussen vrouw en man wordt gestoeld op de principes van de Nijl-bron in plaats van op die van de mediterrane Nijl-delta.

Toen ik een taxi tegenhield om naar een Koptische wijk te gaan voor een vriendenbezoek vroeg de chauffeur me naar mijn nationaliteit en religie. Reden? Een van de religieuze leiders heeft publiekelijk de Egyptische taxichauffeurs opgeroepen om geen christelijke priesters te vervoeren want dat is ‘HARAM’ (verboden).

Bij het lezen van de plaatselijke kranten werd het me al vlug duidelijk dat de vroegere Amerikaans ondersteunde Mubarakpropagandamachine enkel van naam vervangen is door de Turks ondersteunde Mursi. Zelfde tactiek: gooi de niet ‘meemuilende’ journalisten de vreselijke gevangenissen van Caïro in als je geen mannen met baarden lust.

Het ergste vond ik de verhalen van verschillende bedrijfsleiders in verband met de straffeloosheid die er nu heerst in en rond de werkplaatsen. De bedrijfsleiders moeten hun fabrieken dag en nacht bewaken omdat ze overvallen worden door bendes. Die bendes plunderen alles en verplichten de arbeiders om ‘beschermingsgeld’ te betalen. De arbeiders moeten geld neerleggen omdat ze zogezegd de jobs afgenomen hebben van de bendeleden.

De lokale politie doet niets: de politiemensen zijn te bang geworden of worden beter betaald door de dievenbendes dan door de staat.Oplossing van een bedrijfsleider van een middelgroot bedrijf in Kaliobia: zet je eigen gewapende fabrieksmilitie op, arresteer de overvallers en brengt ze zelf -geketend in een goederencamion- naar een ander politiekantoor buiten het territorium van de bende. 

Door die wantoestanden zal Egypte niet vlug nieuwe internationale investeringen aantrekken, terwijl dit hoogstwaarschijnlijk de enige oplossing is om de constant groeiende werkloosheid en maatschappelijke ongelijkheid te tackelen.

De Arabische eerste lentedagen hebben naar mijn gevoel amper een paar sneeuwklokjes doen ontluiken. Ze zijn nu al lang verwelkt. Laat ons hopen dat de ‘knollekes’ niet verdroogd zijn anders wordt dit een kleurloze spot op de wereldbol. Er is een grommende Arabische vulkaan aan het borrelen die wel eens het ontstaan van een Arabische ijstijd zou kunnen inluiden. Jammerlijk genoeg heb ik de indruk dat alleen de personen in het Midden Oosten die niets te verliezen hebben hoopvol de toekomst inzien. Vele anderen zien vooral dat ‘verdommende’ zwart gat!

Reacties

Beste, ik heb dit niet gelezen zoals u aangeeft. Ik ben zelf afkomstig uit het Midden-Oosten dus ik weet als geen ander hoe het er aan toe gaat. Ik heb nooit aangegeven dat er geen corruptie is.Gebrek aan diesel? Klopt en is niet logisch daar ze zelf olie bezitten maar de staat het liever zelf wil houden.(en uiteraard delen met het Westen) Mijn punt was enkel dat de mensen moeten rekening houden dat er altijd negatieve klanken zijn maar men deze niet zomaar mag rondvertellen. En zeker niet van die verhalen dat hij meisjes van 9 jaar toestemming zal geven geven om te trouwen. Dit is tegen alle wetten en godsdiensten. Men moet Morsi een kans geven. Trouwens , Egypte is niet het Midden-Oosten.Zoals er in België veel mensen zijn die niet tervreden zijn met het huidige systeem , zal je dat over heel de wereld vinden.....
ben je wel zeker dat je in egypte was? of heeft de media een islamofobie in je hoofd gestopt? uithuwelijking van meisjes van 9jaar is niet normaal in een land als egypte maar in de arabische maatschappy was dat normaal. als het meisje vroeg trouwt, weet de familie tenminste dat ze veilig is en dat ze iemand heeft die haar beschermd. hier in europa hebben we ook tienermoeders en ze hebben geen idee wie de vader is van de baby. ze blijven meestal alleen achter met een kind. wie is dan beter af? hier in europa mensen drinken alcohol zonder grenzen, mensen sterven omdat hun lever verwoest is door dit vergif. islamische leiders laten dit niet toe met deze reden. we redden levens. hoeveel mensen sterven hier niet omdat een dronken chauffeur onschuldige mensen van de baan rijdt? misschien moeten we eerst eens hier de problemen oplossen voor we de problemen in een ander land aanklagen. ik denk dat we nog lang zoet zullen zijn... we have a saying in egypt: clean your shoes and then talk about my shoes;
neen niet van horen zeggen maar wat ik met mijn eigen ogen gezien en meegemaakt hebt vorige week .Iedere dag ben ik met het midden oosten bezig en geloof dat dit meer inzicht schenkt dan partij programma's te lezen.Als je de moeite zal nemen om er nu naar toe te gaan dan zul je de corruptie van de politie meemaken die de auto's op straat tegen houden en geld vragen , mijn collega die s'nachts moet waken voor zijn deur met een geweer omdat er straffeloosheid is , grote files aan de benzine pompen omdat er gebrek is aan diesel , etc ..Papier is gewillig , de realiteit is onwillig . Dit zijn niet mijn woorden maar de woorden van de meeste egyptenaren die ik ontmoet heb (gaat van taxi chauffeur tot bedrijfsleider )
Deze argumenten zijn allemaal "van horen zeggen". Het is zo dat er veel verkeerde zaken de ronde doen. De partij die tegen de moslimpartij is heeft er enkel voordeel bij. Moest men eens het programma van de huidige partij van dichtbij bekijken , zou men zien dat deze vol goede ideeën zit waarvan we zelf nog kunnen leren.