U bent hier

Gekunsteld

Ik ben net terug van mijn zoveelste zakenreis naar Dubai. Iedere keer als ik vertrek, krijg ik jaloerse blikken van collega’s die denken dat ik weer naar ‘het paradijs’ ga. Zelf heb ik het moeilijk met dat droombeeld dat Dubai van zichzelf ophangt. Want het is eenzijdig en gekunsteld.

Oké. In deze periode van het jaar geniet je er van heerlijke zonneschijn. Maar in de zomer is het er wel méér dan 50 graden. En ja, Dubai is een shoppingparadijs. Maar alleen als je stinkend rijk bent, want het is er stukken duurder dan bij ons. Een ander cliché is dat buitenlanders er welkom zijn. Dat klopt. Je bent in een Arabisch land maar je ziet in 10 dagen amper een paar Arabieren. Maar, ook al woon en werk je 50 jaar in Dubai, je blijft een immigrant. Je kan er nooit staatsburger worden. Verder zou je er poen met hopen scheppen en na drie jaar werken op pensioen kunnen. Dat gebeurt soms, maar enkel bij de ‘happy few’.

Toen ik onlangs met een Aziatische stewardess praatte die er voor een lokale vliegtuigmaatschappij werkt, brak mijn klomp. Ze vertelde me dat ze nooit een arbeidscontract zal krijgen. Iedere werkdag kan haar laatste zijn. Dat is extra erg als je weet dat ze zonder job direct terug naar haar land van herkomst ‘vliegt’. En wanneer werknemers tegen zulke praktijken durven te protesteren -zoals onlangs het geval was- worden ze meteen ontslagen en het land uitgezet.

België mag dan geen rozig droombeeld ophangen van zichzelf, zelf weet ik wel waar ík liefst woon en werk…

Reacties

Beste,Ik vind je blog zeer interessant en aangezien ik ook van aziatische afkomst ben,ben ik zeer benieuwd in wat voor bedrijf u nu werkt.Het klinkt alleszins boeiend met al die business-trips,internationale omgevingen,cultuur,...Ik zou er ook graag willen werken!Mvg,Choi Kit Man
Een zwarte man het 20u journaal lezen... en waarom dan wel. Gelukkig worden in Vlaanderen de jobs nog meestal bepaald op basis van kennis en vaardigheden en niet op basis van willekeur.
Wanneer een zwarte man of vrouw het 20u00 nieuws op de VRT mag voorlezen dan zal ik het begrijpen. Van dat paspoort moet ik u gelijk geven, dat is een feit. Maar wat is belangrijker een paspoort of het gevoel welkom te zijn ? Ik dacht dat wanneer een land als bvb. Zimbabwe aan nepotisme doet of een Arabisch land dat je dat ergens kunt plaatsen. Hier in Vlaanderen moet je eerst de zoon of dochter zijn vooraleer je aan politiek kunt doen. Legio voorbeelden... Soit we hebben ons punt gemaakt en ja ik "begrijp"... Groeten
Als je in Vlaanderen 50 jaar werkt, belastingen betaalt en Nederlands spreekt, kun je zeker Vlaming worden. In Dubai kun je dit wel vergeten. Je zal nooit een Dubai-paspoort kunnen bekomen. Hopelijk is dit "begrijpelijk" voor U.
Dat klopt helemaal. Zelf ben ik net een dagje terug van Microsoft Tech-Ed de voorbije week in Dubai en er is inderdaad rijkdom maar de overgrote meerderheid moet nog steeds hard aan de slag. Ook kan je je daar als voetganger enorm ergeren aan de wegen, want Dubai is eigenlijk één grote werf waar je niet gauw wil wandelen.
Beste Steven,Ook al woon je 50 jaar in Vlaanderen je blijft een immigrant. Dergelijke uitspraken voor een manager zijn onbegrijpelijk. Het zijn juist die managers die selectief aanwerven. Incompetentie troef!Er zijn twee dingen die voor een implosie gaan zorgen in Vlaanderen : Het nepotisme en het racisme. Twee eigenschappen die rijkelijk aanwezig zijn; Je hoeft maar even rond u te kijken.Groeten