U bent hier

Gouden leidraad

kilimanjaroIk heb een gouden leidraad voor hoe ik door het leven wil gaan. Niet alleen op het werk, maar ook in mijn relaties met vrienden, in de sport en zelfs met mijn paarden. Het is een mantra die ik in een zwart boekje heb neergekriebeld, en die ik koester in een lade naast me op kantoor.

15 jaar geleden kreeg ik deze mantra van Manoj, een Afrikaanse gids waarmee ik in Tanzania de Kilimanjaro opklauterde. Vol bewondering klom ik onder zijn begeestering met een groep van 11 mensen gedurende vijf dagen naar de top van die magische berg. De zeven dragers, de kok, de hulpkok én de blanke toeristen droegen hem op handen als een magisch stamhoofd.

Toen ik hem daarover op de laatste avond complimentjes gaf, vroeg ik Manoj of zijn leiderstalent aangeboren of aangeleerd was. Hij lachte zijn tanden bloot en toverde een schriftje tevoorschijn. Het was een logboek van al de trektochten die hij al had geleid. Vooraan in dat schriftje zat een klein, verkreukeld kattebelletje. Hij toonde het mij alsof het zijn testament was.

Hij beweerde dat het een wijsheid uit Zimbawe was. Toen ik het las, vond ik dat er zoveel waarde inzat, dat ik het prompt overschreef. Die wijsheid -vertaald uit het Engels- klinkt als volgt:

Een baas drijft mensen
Een leider inspireert ze

Een baas hangt af van autoriteit
Een leider van goodwill

Een baas boezemt angst in
Een leider straalt liefde uit

Een baas zegt ‘ik’
Een leider zegt ‘wij’

Een baas zegt wie verkeerd is
Een leider toont wat verkeerd is

Een baas weet hoe het gedaan is
Een leider weet hoe je het moet doen

Een baas eist respect
Een leider dwingt respect af

Sinds die mantra probeer ik zoveel mogelijk ‘een leider’ te zijn, met een heilige oorlog om de bazige bazen ‘uit deze wereld te helpen’. Ik ben al dikwijls van mijn paard gestoten tijdens die steekspelen, maar na iedere nederlaag lees ik mijn mantra opnieuw. Dan krijg ik weer de juiste munitie om te blijven vechten. En ook al beweren de bazen dikwijls dat ik een guerrillastrijder ben, ikzelf beschouw me eerder als een vrijheidstrijder.