U bent hier

Ramadan is een droge vasten

moskee
© Shutterstock

Ik kreeg uit Dubai een romantisch ontworpen kaartje om me veel sterkte toe te wensen en om een gelukkige ramadan te beleven, samen met mijn familie. Het gaf me een kriebelend gevoel. Wellicht hetzelfde gevoel dat wij oproepen als we kerstkaartjes op de bus doen naar mensen die Kerstmis niet onder de kerstboom vieren.

Ik voel als niet-moslim meer en meer het belang van de ramadan in de internationale zakenwereld. Het hele bedrijfsleven draait in die periode al heel vlug op een veel lager pitje. De bedrijven waarmee we samenwerken draaien op heel beperkte capaciteit, beslissingen en projecten worden uitgesteld, meetings kunnen niet plaatsvinden en telkens komt het magische woord ‘ramadan’ als verklaring.

Tijdens de ramadan krijgen we ook van al onze bedrijfskantoren uit de Arabische wereld boodschappen om ons op de hoogte te brengen van de andere werkuren. De meeste van onze Arabische bedrijfsbroeders houden het rond 15 uur voor bekeken op het kantoor en gaan terug naar huis om het avondmaal bij zonsondergang af te wachten.

In landen als Turkije moet elke werknemer meedelen aan zijn baas of hij al dan niet meedoet aan de ramadan. In ons kantoor in Istanbul was ik getuige van een verhitte discussie onder een aantal collega's. Enkele werknemers die niet participeerden, wilden ook een uur vroeger naar huis omdat ze tijdens de lunchperiode doorwerkten. Maar dat mocht niet volgens de moslims die wel de vastenreiniging ondergaan. De flexibele uurregeling is enkel weggelegd voor de echte moslims, aldus de praktiserende.

Ik was verrast te zien dat slechts de helft van ons Turks kantoor meedoet aan de ramadan. Blijkbaar zijn het vooral de minder opgeleide mensen en vooral arbeiders met de zwaarste arbeidsomstandigheden die plichtsgetrouw de hele dag niet eten of drinken. Voor mij is het niet te begrijpen dat een godsdienst mensen die aan machines staan bij weersomstandigheden van 35 à 40 graden kan opleggen om geen glas water te drinken. Dit is geen reiniging van je lichaam maar een vergiftiging van je eigen bloed, en dat zal ieder medisch onderzoek kunnen bewijzen. Een mens is toch geen kameel die dagen lang zonder drinken kan gelukkig zijn! Een mens is maar een mens, ook in de moslimlanden.

Zelf haatte ik als kind ons katholiek vasten hartstochtelijk, want dan moesten we vanaf Aswoensdag al onze koekjes en ons snoep in een doos bewaren tot het paaszaterdag was. De enige boodschap die ik van deze ‘genots’-lastering heb meegedragen in mijn leven nadat ik iedere keer met slecht geworden koekjes werd geconfronteerd op die verdoemde zaterdag: geniet van de goede dingen wanneer ze zich aanbieden, want de eerste moet nog komen uitleggen dat het paradijs lekkere deegkoekjes zal aanbieden.

Reacties

Wat heeft dit met werk, want daar staat de VDAB toch voor, te maken ?!
Is dit werkelijk een website van de vdab? Na het woord 'ramadan' gegoogled te hebben kwam ik op deze website uit. Ik ben het absoluut niet eens met deze meneer Steven. Dit is toch geen verhaal dat op dit soort website gepubliceerd moet worden. Wat is nu de uiteindelijke conclusie of les uit dit verhaal? Nihil! Kan VDAB dit soort onzin verwijderen? Wil je dan toch iets over de ramadan schrijven? Laat dit dan doen door iemand die enkel de feiten aanhaalt
Wat me vooral opvalt meneer Steven is dat u de raarste vergelijkingen maakt. Het is alsof uw wiskunde nooit goed was, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Waar ik me vooral aan erger is dat u ontzettend sarcastisch bent en helemaal geen respect hebt voor andermans geloofsovertuiging. Ik ben zelf psycholoog en voel deze zaken meteen. Ik ben er van overtuigd dat uw intentie was om de islam gewoonweg in het duisterlicht te laten verschijnen. "In ons kantoor in Istanbul was ik getuige van een verhitte discussie onder een aantal collega's. Enkele werknemers die niet participeerden, wilden ook een uur vroeger naar huis omdat ze tijdens de lunchperiode doorwerkten. Maar dat mocht niet volgens de moslims die wel de vastenreiniging ondergaan. De flexibele uurregeling is enkel weggelegd voor de echte moslims, aldus de praktiserende." Ja, komaan zeg, wat u nu zegt moet ik met een korreltje zout nemen, want dat is namelijk onjuist. Een geboren moslim, ook al bid die niet of neemt niet deel aan de ramadan (zonder medische reden) blijft een moslim, en mogen ze hem niet discrimineren (zelfs niet op de werkvloer), omdat hij niet praktiseert. "Ik was verrast te zien dat slechts de helft van ons Turks kantoor meedoet aan de ramadan. Blijkbaar zijn het vooral de minder opgeleide mensen en vooral arbeiders met de zwaarste arbeidsomstandigheden die plichtsgetrouw de hele dag niet eten of drinken." Mijn samenvatting over deze context van de heer Steven: domme mensen (minder opgeleide) doen mee aan de maand ramadan. Misschien vind u mij wat (te) genuanceerd denken, dat kan, maar jezelf voordoen als medisch specialist en de arme werkende mensen die zich rot werken voor een klein bedragje met kamelen vergelijken is de druppel die de emmer doet vollopen. "Dit is geen reiniging van je lichaam maar een vergiftiging van je eigen bloed. Een mens is maar een mens, ook in de moslimlanden." U spreekt alweer uit onwetendheid. Men reinigt de geest en niet het lichaam. We zijn solidair tegenover arme mensen. Die in erbarmelijke omstandigheden leven en zich zelfs geen glas water kunnen permitteren. In plaats van de islam te bekritiseren en de 'gelovigen' over één kam te scheren zou ik eerst voldoende kennis opdoen over de islam, zodat u met betere argumenten kan afkomen. "Zelf haatte ik als kind ons katholiek vasten hartstochtelijk, want dan moesten we vanaf Aswoensdag al onze koekjes en ons snoep in een doos bewaren tot het paaszaterdag was." Neem me niet kwalijk, maar ziet u dan zelf niet hoe arrogant en ongeduldig u was van klein af aan? "Geniet van de goede dingen wanneer ze zich aanbieden, want de eerste moet nog komen uitleggen dat het paradijs lekkere deegkoekjes zal aanbieden." Wat een quote, zegt genoeg over je persoonlijkheid. Wie weet komt dat nog hé Steven, wie zal het zeggen... Morgen is een mysterie vandaag een geschenk. Veel succes in de zakenwereld! -3301
VDAB geeft manager Steven het woord, en jullie natuurlijk ook!
Beste meneer Steven, Een belangrijk punt: Ik snap de bedoeling niet van je tekst. Als het om geld, olie en zaken gaat dan zijn de moslims wel goed genoeg voor je. Maar als zij hun religie willen belijden zoals het hen wordt opgedragen als moslim zijnde dan is het een probleem voor u. Dient één ding te beseffen, de wereld draait niet om Manager Steven en neen ook niet in de zakenwereld. Het feit dat je zaken niet begrijpt omtrent de islam en meer bepaald de vastenperiode, zegt genoeg. Namelijk gebrek aan kennis. U spreekt hier over vergiftiging en vergelijkt een vastende met een kameel. Van een overheidsdienst als de VDAB kan ik ook niet begrijpen dat men zulke teksten laat publiceren door middel wat 1 manager vindt van de maand Ramadan. Het verhaal van vrijheid van meningsuiting zal hier zonder twijfel terugkomen. Goed, groot gelijk, maar, tegelijkertijd zijn er ook fatsoenregels en zeker ook niet te vergeten de godsdienstvrijheid. Meneer steven, iedereen is vrij om al dan niet te vasten zoals iedereen vrij is om zijn/haar bedrijf te sluiten of de openingsuren te wijzigen tijdens de ramadan. Vervolgens wens ik u nog veel succes in de zakenwereld toe met uiteraard het nodige begrip naar uw zakenpartners toe met een islamitisch achtergrond.
Wat me het meest verrast in het verhaal, zijn de vooroordelen die Steven heeft over Islam en moslims in het algemeen. Het zinnetje "Blijkbaar zijn het vooral de minder opgeleide mensen en vooral arbeiders met de zwaarste arbeidsomstandigheden die plichtsgetrouw de hele dag niet eten of drinken." - spreekt al voor zich. Terwijl Steven aangeeft, dat hij voor zijn werk nauw samenwerkt met moslims in moslimlanden, voel ik door het heel relaas heen zoveel arrogantie en antipathie, dat ik me afvraag of het geld dat Steven in moslimlanden verdient, niet stinkt naar" vergiftigde moslimbloed". Dat VDAB -site zo een laag verhaaltje publiceert is trouwens ook verbazingwekkend. Het enigste wat ik aan Steven zou willen meedelen is dat er veel mensen leven in Belgie (en overal op Aarde) die moslim zijn en toch goede opgeleid hebben genoten, die zeker en vast aan de Ramadan deelnemen en nooit last hebben van bloedvergiftiging. Ik woon in Belgie negen jaar, heb Nederlands geleerd op het niveau dat u nu kunt beoordelen, werk bij De VoorZorg als administratief bediende, doe elk jaar mee aan Ramadan, zelfs de dagen als hier wat warmpjes aanvoelt en nooit last gehad van bloedvergiftiging of welk ziekte dan ook.