U bent hier

Stilte na de tsunami

Japans meisjeHet is soms hallucinant om vast te stellen hoe een nieuwsfeit opgeblazen wordt. De media kijken er naar als naar een exploderende blauwe vuurpijl van het zomervuurwerk, proberen nog eventjes de vallende sterren te volgen en turen dan de donkere nacht in op zoek naar een nieuwe, hopelijk nog meer dramatische rode vuurpijl. Ik krijg er soms buikpijn van.

Een mooi voorbeeld hiervan is wat er in Japan gebeurde tijdens en na de aardbeving in maart. De eerste dagen was er maar één onderwerp in de media: Japan en Fukushima. Iedereen was op slag een would be Japanoloog. Nu spreekt er bijna geen kat meer over. Japan kan intussen zijn plan wel trekken, zo wordt gedacht. Maar is dat wel zo?  

Een Japanse vriend schreef me net onderstaande vertwijfelde boodschap. Zijn kleinere leed legt de nadruk op het grotere leed van anderen en het land.

++++++++++++ 

27 juni, nu bijna 3 maanden na de aardbeving in het noordoostelijke deel van Japan.
 
Ons bedrijf gaat stilletjes aan de dieperik in. De onderneming waarvoor ik werk, maakt onderdelen voor de Japanse automobielindustrie. Ten gevolge van de aardbeving produceren de automobielbedrijven minder auto’s, waardoor ze ook minder onderdelen nodig hebben. Onze omzet is met 40% gedaald ten opzichte van vorig jaar in dezelfde maand. Hierdoor moeten we onze fabriek geregeld een dag sluiten, en is ons salaris verminderd.

Ons toekomstperspectief lijkt op korte termijn echt donker en triest. Veel mensen verwachten dat wij langer dan een jaar zullen lijden onder deze plotselinge economische crisis. Het grootste vraagteken is of ons land er daarna beter zal uitkomen of niet? Velen twijfelen. Een ding staat vast: onze lonen zullen naar alle verwachting nog meer dalen.

Het is een verwoestende situatie. Door de explosie in de kerncentrale heeft Tokyo Elektriciteit (Tepco) besloten om de prijs voor elektriciteit te verhogen. De Japanse overheid dwingt de de industrie nu om 15% minder elektriciteit te gebruiken in vergelijking met vorig jaar. Hierdoor werken we op zaterdag en zondag. Dan is er meer elektriciteit voor handen omdat veel bedrijven stil liggen. Ons weekend valt nu op donderdag en vrijdag.

De meeste mensen overleefden de aardbeving, maar hoe erg de mensen na de aardbeving lijden, weten we niet. Er wordt hier niet over geschreven of openlijk over gepraat. Alleen stilte.

Sommige mensen hadden geen ‘aardbeving-verzekering’, zoals dat hier in Japan bestaat. Hun huis is verwoest maar toch moeten ze nog hun peperdure lening voor hun huis verder afbetalen. Ze kunnen een voorlopig huis krijgen voor de komende twee jaar, maar moeten dat huis daarna verder huren. Dat wil dus zeggen dat ze een groot deel van hun leven tegelijk huur moeten betalen en een lening moeten afbetalen. 

Er is een familie in mijn stad die hun huis verloor terwijl ze aan het verhuizen waren. Ocharme, ze hebben niet één nacht kunnen doorbrengen in hun splinternieuwe huis. 

De nucleaire explosie maakt de zaken nog veel erger. Omwille van deze ramp, weigeren meer en meer landen om nog Japanse goederen aan te kopen. Bovendien is het te gevaarlijk om vis te eten in het gebied rond de kerncentrale omdat er aanzienlijke hoeveelheden radioactief afval in de oceaan zijn geloosd. Sinds kort, moeten we ons zelfs zorgen maken over de plaatselijke groenten en het vlees. 

Veel mensen raakten ook hun job kwijt na de tsunami en vonden geen nieuw werk.

Ik persoonlijk heb nog mijn werk en mijn huis, maar mijn twee zonen gaan vanaf dit jaar naar de kleuterschool. Het wordt echt heel moeilijk om te overleven, nu ik minder verdien en alles duurder geworden is. In vergelijking met de vele slachtoffers van de aardbeving of de radioactiviteit, stelt mijn situatie echter niets voor. Dus zal ik verder hard werken en de huidige situatie tolereren in de ijdele hoop dat er vroeg of laat goed nieuws naar ons toekomt.