U bent hier

Zo zelfverzekerd als een roodborstje

Vorige week werd ik opgebeld door een headhunter. Ik krijg af en toe zo’n geheimzinnig telefoontje. Dat is aan de ene kant wat flatterend -het streelt mijn ego-, maar tegelijk geeft het me het gevoel dat ik koopwaar ben. Zo’n headhunter gaat met mijn profiel de baan op.  

Het ‘aanzoek’ van koppensnellers verloopt volgens een welbepaald stramien. Meestal bellen ze me tijdens de lunchpauze op en vragen ze: “Goedemiddag, met bureau x, kun je nu vrij spreken?” Dan weet ik hoe laat het is. Vervolgens vragen ze hoe het met me gaat, hoe het met mijn job en het bedrijf gaat en dan komt de kat op de koord: “Ben je bereid om van job te veranderen?”

Wat moet je daar verdomd op zeggen als je koudweg als een slapende haas in zijn veilig leger wordt gepakt? Meestal blijf ik vaag en verzoek ik hen om te schetsen wat ze in de aanbieding hebben. Vervolgens start er een kat-en-muissteekspel. Ik wil zo veel mogelijk te weten komen over de werkgever in kwestie, en zij willen zo weinig mogelijk onthullen. Meestal ontbloten ze enkel de ‘headliners’ van de jobinhoud en functie om te zien hoe hongerig ik ben. De naam van de werkgever verklappen ze zelden of nooit.

Af en toe laat ik een zekere interesse blijken wat dan aanleiding is voor een persoonlijk gesprek met het headhuntersbureau. Die bureaus zijn meestal op exclusieve locaties gevestigd: in prachtige art deco herenhuizen in de dure buurten van Brussel, in kleine kasteeltjes in de rand van Brussel of op idyllische boerderijen. En er hangt altijd een discrete, formele en luxueuze sfeer. Frappant is ook dat er alleen maar mooie, chique werknemers werken. Zo te zien is zo’n bureau niet enkel op zoek naar wijze en ijverige kandidaten voor hun klanten, maar ook naar schoonheid voor hun eigen omgeving.

Ik laat me niet intimideren door die luxesfeer en voer gewoon een gesprek. Ik moet toegeven dat dit meestal verrijkend is en soms zelfs aangenaam, ook al sta je in de focus van de discussie. Wat ik wel altijd moeilijk vind is praten over mijn eigen sterktes en zwaktes. Het klinkt snel hoogdravend of misplaatst bescheiden.

Om dit te omzeilen, probeer ik vooral over mijn streefdoelen te praten en over wat ik verwacht van een goede werkgever. Het is belangrijk dat mijn waarden gelijklopen met die van mijn werkgever. Voor minder verander ik niet van werk.

Zelf heb ik een 7-‘heilig’-tal eigenschappen die ik probeer terug te vinden in elke professionele en niet-professionele relatie. Ze zijn voor mij de sporen naar succes en ik herken die eigenschappen ook bij bepaalde dieren.

1. Heb zelfvertrouwen, zoals een roodborstje
Onderwaardeer jezelf nooit. Hoe kan je verwachten dat iemand anders in jou gelooft als je niet in jezelf gelooft? Je kan veel meer dan je zelf denkt. Geloof in jezelf en wees maar zeker dat je jezelf vaak in de positieve zin gaat verrassen. Begin eraan met het idee ‘ik kan het’.

2. Heb een klare visie, zoals een jachtluipaard
Het heeft geen enkele zin om als een kip zonder kop rond te lopen. Denk goed na over wat je wil bereiken met dat wat je het best kan. De mensen met die het verst geraken zijn meestal mensen met een visie.

3. Zet jezelf juiste streefdoelen, zoals een spin
De doelen die je afbakent moeten realistisch zijn, dus realiseerbaar maar toch ook uitdagend genoeg. Als een jager op een haas schiet en zijn schot mis, is het niet de fout van de haas. Neem je eigen verantwoordelijkheid op! Er is geen rechtstreekse sluiproute naar het grote ultieme succes.

4. Blijf gefocust, zoals een reisduif
Als de zon op een blad papier schijnt gaat het verkleuren en verouderen. Concentreer je de zonnestralen via een lens op het blad, dan zal het in brand schieten. Alles proberen is vaak: niets goed doen.

5. Neem risico’s, zoals een steenbok
Als je geen risico’s durft nemen, zal er geen vooruitgang zijn. Mensen die hun kans durven grijpen, maken evolutie in het leven. De anderen sterven met hun veiligheidsgordel aan op hun vertrouwde stoel. De veiligste manier om risico’s te verminderen, is risico’s nemen.

6. Neem initiatief, zoals een zwaluw
De beste manier om een ziekte te bestrijden is proberen niet ziek te worden. Wees proactief. Een goed lief ga je niet vinden door thuis in de zetel te zitten wachten tot ze aanbelt. Praat er niet over, doe het!

7. Aarzel niet om te wroeten, zoals een honingbij
Niemand geraakt op de top van een berg daar er naar te kijken. Geluk of succes wordt zelden in je schoot geworpen.

Het is natuurlijk een illusie dat je die 7 eigenschappen overal en tegelijkertijd kan terug vinden. Maar het is belangrijk om nooit op te geven en te blijven zoeken. Veel mensen die denken dat ze gefaald hebben, wisten niet dat ze op een strobreed van hun succes verwijderd waren. ‘Never give up, keep smiling.’