U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt

Helpt jouw vrijwilligerswerk je om je vaardigheden en competenties te versterken? En speelt dat in je voordeel tijdens je zoektocht naar werk? Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en VDAB willen het graag weten, en organiseren een gesprek met een 15-tal vrijwilligers over competenties in het vrijwilligerswerk:

 • je kan je ervaringen met competenties in het vrijwilligerswerk delen met anderen
 • je leert van andere vrijwilligers hoe zij daar naar kijken
 • je gaat mee op zoek naar de voordelen van competenties in het vrijwilligerswerk

Het gesprek vindt plaats op maandag 21 augustus van 10:00 tot 12:30 bij VDAB, Keizerlaan 11, 1000 Brussel.
Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar jan@vsvw.be.

Wil je leren hoe andere Europese organisaties binnen jouw domein een bepaald probleem aanpakken? Voel je je geroepen om samen met het Europees Sociaal Fonds de Vlaamse arbeidsmarkt te verbeteren of te versterken? Dan ben jij de persoon of organisatie waarnaar wij op zoek zijn.

Het Europees Sociaal Fonds lanceert een oproep rond ‘Transnationaliteit’, waarmee we je verder op weg willen helpen! Benieuwd naar wat deze oproep in petto heeft? Neem de info door en schrijf je in voor de infosessie op donderdag 7 september.

 

Een Belg op de drie heeft last van chronische pijn. Deze pijn beïnvloedt en bemoeilijkt onvermijdelijk het leven op verschillende vlakken, ook de zoektocht naar werk.
Het is de taak van VDAB om te bekijken welke stappen naar werk haalbaar zijn, ondanks de pijn, op maat van de werkzoekende. 

Daarom startten we 'ergo @ work' op, een project om de dienstverlening van VDAB te verbeteren.
Samen met onze partners (KUL, ZNA, UZG, IDEWE en Act Désiron) ontwikkelen we nieuwe methodieken. Deze zijn gericht op werkzoekenden met chronische pijnen en op hun professioneel netwerk. 

Heb je last van chronische pijn en wil je meedenken over het thema werk zoeken met chronische pijn? We willen graag weten hoe je huidige zoektocht naar werk verloopt, en wat je verwachtingen zijn naar ondersteuning toe. Kom op 7 september naar onze focusgroep in Brussel. Dankzij jouw inbreng kunnen we ons aanbod zo nauw mogelijk laten aansluiten op jouw reële noden

Wil je deelnemen aan onze focusgroep?

- Wanneer? Donderdag 07/09 van 14 tot 16 uur.

- Waar? VDAB in Brussel, gemakkelijk bereikbaar via station Brussel Centraal.

- Inschrijven? Via deze link. We contacteren je nadien om verdere afspraken te maken.

 

Meer info nodig? Contacteer Astrid Hoens via 0470 46 84 69 of stuur een mail naar astrid.hoens@zna.be

 

Pizza Hut opent een nieuw restaurant in Kortrijk. Daarvoor zijn ze op zoek naar straffe keuken- en zaalmedewerkers. Je kan zowel met een vast als met een flexibel contract aan de slag. Studenten die nog op zoek zijn naar een bijverdienste zijn zeker ook welkom. De opening van het nieuwe restaurant is voorzien voor 1 oktober, maar je start al begin september.

Naar wie is Pizza Hut op zoek?

Hoe solliciteer je?

Stap 1: Stuur je cv naar jobs@topbrands.be.

Stap 2: Als Pizza Hut je cv eruit pikt, nodigen ze je uit. Je legt dan een kleine test af en je krijgt meer uitleg over de vacature en de arbeidsvoorwaarden.

Stap 3: Als die test positief is, nodigt Pizza Hut je uit voor een persoonlijk gesprek met de regiomanager. Op dat gesprek krijg je meteen te horen of je mag starten.

Succes!

De afgelopen maanden hebben de Dinobusters, Elke Wambacq en Nancy De Vogelaere, samen met VDABESF en RiseSmart werkzoekenden gecoacht naar een nieuwe, gedroomde job. Werkzoekenden die even het noorden kwijt zijn, kunnen via de VDAB een traject volgen waarbij ze terug de moed en energie vinden om een positieve wending te geven aan hun leven én loopbaan. In deze blogpost doen Elke en Nancy het traject uit de doeken en vertellen ze waarom ze zo fier zijn op dit project.

Samen op een kruispunt

We staan allemaal samen op een kruispunt. We hebben ondertussen al wat levenservaring opgedaan en diep vanbinnen twijfelen we. Hebben we wel de juiste keuzes gemaakt? Een leerkracht komt elke dag doodmoe thuis. Een taxichauffeur stelt vast dat hij zichzelf niet meer is. Een vluchteling wil een nieuw leven starten in België. Een boekhoudster werd ziek van een reorganisatie. Een alleenstaande moeder van vijf wil zorgen voor haar gezin… Levensverhalen van bij jou in de straat. Even lijkt het alsof we allemaal ooit het vliegtuig namen naar een fijne reisbestemming, maar onderweg stortte de Boeing neer.  Hier zijn we dan. Samen op een kruispunt. Een beetje verloren, maar overlevers.

Ruwe diamanten

Jobcoaching is een ontdekkingsreis doorheen jezelf. Je krijgt zicht op je talenten en wat je als mens zo uniek maakt. Talenten die je voorheen niet zag of vergeten bent. Je krijgt een spiegel. Een spiegel die alles toont, ook de puistjes en rimpels die je soms wegstopt. Dat is oké. We blijken allemaal ruwe diamanten te zijn. Mensen die elke dag enorm straffe dingen doen, maar geen haan die ernaar kraait. Onzichtbare helden die dingen maken, zorg dragen of inspireren. Er is iets dat hen laag houdt. Een zelfbeeld dat een deuk heeft gekregen of een tegenslag onderweg. Begrijp jij waarom je op deze aardbol rondloopt en wat jouw missie is? Verdomd moeilijke vragen, maar we gaan er door.

Hoe maak je van een ruwe diamant een glinsterend juweel? Eerst en vooral door de steen te erkennen als diamant. Weinigen zien hun talent als iets waardevol. We zijn zo bescheiden, zo nederig. En dan moet je ontdekken hoe je je talent op een hoger niveau kunt brengen en het zichtbaar maken. Een netwerk opbouwen dat steunt en vooral zelf de handen uit de mouwen steken. Kansen leren zien en die ook durven grijpen.

Een talent ontwikkelen en kiezen voor een nieuwe richting is hard labeur. Je moet namelijk je levenspatroon helemaal veranderen in de richting van je talent; wat de boel wel eens op zijn kop kan zetten. Iemand die jarenlang thuis zat met een ziek kind besluit om kapper te worden. In één week tijd regelt ze opvang  voor het kind, schrijft ze zich in voor een opleiding en bokst ze op tegen enorm veel weerstand van de familie. Een week van serieuze moed. Een week die haar leven 360° heeft gedraaid. Blijven ademen en volhouden.

Regisseur zijn van je loopbaan: het kan!

Een vervelend stemmetje in veel mensen hun hoofd: ‘Ik kan dat niet’. Waarom? Een reeks antwoorden volgt om het vage antwoord te illustreren :

 • Ik heb geen geld
 • Ik ben te oud
 • Ik ben te dom en op school lukte het ook al niet
 • Ik moet een groot gezin onderhouden
 • Ik spreek de taal onvoldoende
 • ….

Nanananananananana…

Waarop zijn die stemmetjes gebaseerd? Ze waarschuwen omdat verandering niet plezant is. Het trekt je weg uit je vertrouwde omgeving. Zelfs als die vertrouwde omgeving dikke miserie is, dan nog lijkt dat soms veiliger. We zitten vast en lopen rondjes. We nemen al die vervelende stemmetjes vast en dagen ze uit:

 • Hoeveel geld heb je precies nodig en waarvoor?
 • Stel dat je volgende maand zou sterven, waar  zou je dan spijt van hebben?
 • Waarom lukte het niet op school? Wat lukte wel?
 • Hoe ziet je gezin er precies uit en waar dromen jullie juist van?
 • Welke talen spreek je wel en hoe heb je ze geleerd?
 • ….

We laten ons niet klissen door die stomme stemmetjes. Elk probleem is er om opgelost te worden. We stoppen niet met denken tot we voldoende scenario’s hebben. Ja, jobcoaching is een bootcamp dat pijn doet aan het hoofd, maar helend is voor je ziel. Waar zit dat licht aan het einde van de tunnel?

Regisseur zijn van je eigen loopbaan is de dingen vanuit een ander perspectief bekijken en dan  durven springen in de richting die jij het leukste vindt. We maken een plan om de sprong mogelijk te maken en verzinnen zelfs een paar alternatieve routes in geval het niet meteen lukt. Het stemmetje in je hoofd krijgt een andere toon: het kan!

Fier rond de tafel

Het geheim van jobcoaching is in staat zijn je zelfinzicht te koppelen aan het oplossen van problemen. Je leert jezelf beter kennen en dan ga  je alle lastige problemen die op je weg gekomen zijn, stap voor stap oplossen.  Gelukkig sta je niet helemaal alleen. Van het ogenblik het duidelijk is wat je precies wil gaan doen en hoe je het gaat aanpakken, lijkt het alsof er een ganse reeks dominosteentjes in beweging komen. VDAB begint mee te zoeken naar opleidingen. Het interimkantoor komt aan met jobaanbiedingen.  En jij, jij bent ondertussen al weg. Je begint alles te regelen, mensen aan te spreken en je bent volop in de weer met het opruimen van je leven. Op het einde van het traject komen we nog even samen. Gewoon om fier te zijn en te vertellen hoe het allemaal is gegaan.

Het traject duurde 2 maanden. Het begon met een wit blad. Daarna kwamen een aantal schetsen van dromen. Verwarring en een emotionele rollercoaster. Waar ben ik in hemelsnaam beland? We gingen door een verkwikkend bad om te leren omgaan met verandering, stress en angsten. We zijn mensen van vlees en bloed. Mensen met een brein dat soms raar doet, vooral als het door heeft dat je aan een snood plan aan het werken bent om je leven een nieuwe wending te geven. We geven het een plaats. En dan kiezen we de schets waar ons hart het meest van ging kloppen. De schets werd een plan. Een plan werd werkelijkheid. En we zijn vertrokken…

Dankjewel ESF en VDAB om elk jaar duizenden werkzoekenden zo’n kansen te geven. Een traject dat iedereen verdient. We vonden het een grote eer om onder de vleugels van RiseSmart hier een steentje toe bij te dragen.

Deze blogtekst verscheen op 23/7/2017 op dinobusters.org

Acht weken lang bouwden bouwden zes Greenpower formula 24+ teams van jonge werkzoekenden (-26) uit heel Vlaanderen zelf een elektrische racewagen. Ze maakten op een flitsende manier kennis met al onze opleidingen in de industrie. Van metaal, elektriciteit, carrosserie en lassen tot ontwerp en vormgeving, confectie en grafische technieken. Ze proefden van alles een beetje.

En op 30 juni stelden ze met trots hun zelfgebouwde elektrische racewagen voor op de Evodays. De zes teams, uit iedere provincie eentje, namen het tegen elkaar op in de Formula 24+ racewedstrijd in Kinepolis van Hasselt. Het was een flitsende finish van ons opleidingstraject in samenwerking met Adopt ID.

We organiseerden deze opleiding om jongeren te helpen in hun beroepskeuze binnen de industrie.

NewsMonkey maakte voor ons deze reportage van de race. En als we de jongeren mogen geloven, dan was dit unieke project een succesformule!

 

Veel VDAB’ers zetten zich in hun vrije tijd belangeloos in voor goede doelen. Jaarlijks wordt een van die doelen verkozen tot ‘project in de kijker’. VDAB helpt zo’n project door haar expertise te delen, door collega’s kennis te laten maken met het project en met praktische ondersteuning. Dit jaar is het Limburgse Fonto Nova project in de kijker.

In februari organiseerde vzw De Oever een thema-avond voor de jongeren die bij hen in begeleiding zijn. Vanaf 17.00 uur werden de jongeren onthaald in de feestzaal in Wimmertingen, nabij Hasselt.  Er wachtte hen een lekker avondmaal met hamburgers! Nadien gaven VDAB-collega’s Milena en Johan het beste van zichzelf. Ze vertelden honderduit over de niet altijd gemakkelijke zoektocht naar werk. 

In totaal tekenden bijna 30 jongeren van de Oever present. Naast Fonto Nova waren ook andere deelprojecten vertegenwoordigd, zoals Saudade, De Kering en De Dijk. Begeleidsters Kristel en Kelly spreken van een succes

Kristel: “30 jongeren, dat is een behoorlijk grotere opkomst dan de vorige thema-avond. Die ging over relaties en seksualiteit, een beladen thema.  De grote opkomst van deze avond bewijst dat alles rond werk de jongeren nauw aan het hart ligt.”

Kelly: “De infosessie had eigenlijk nog interactiever mogen zijn. Onze jongeren hebben het soms moeilijk om lange tijd aandachtig te blijven als ze zo veel informatie krijgen. Toch bleven de meesten de hele avond lang geconcentreerd luisteren naar wat de VDAB’ers vertelden.  De boodschap kwam zeker over!”

Filimon, 18 jaar, getuigt:  “Ik  heb interessante dingen gehoord vanavond. Vooral het stukje over studentenwerk was nuttig. Ik studeer nog en wil graag voor deze zomer een vakantiejob zoeken. “

In de volgende maanden bieden andere VDAB-collega’s samen met de begeleiders van vzw De Oever meer diepgaande sessies loopbaanoriëntering aan. 

 

Johan en Milena met een van de jongeren.

Veel VDAB’ers zetten zich in hun vrije tijd belangeloos in voor goede doelen. Jaarlijks wordt een van die doelen verkozen tot ‘project in de kijker’. VDAB helpt zo’n project door haar expertise te delen, door collega’s kennis te laten maken met het project en met praktische ondersteuning. Dit jaar is het Limburgse Fonto Nova project in de kijker.

Fonto Nova, een initiatief van vzw De Oever, is gelegen in Genk. Het project richt zich op buitenlandse, niet begeleide minderjarigen en jongeren die net meerderjarig werden en biedt hen tijdelijke opvang en begeleiding op maat. Zo leren ze op termijn zelfstandig wonen en hun weg vinden in onze maatschappij. De jongeren komen uit heel de wereld. De meesten onder hen vluchtten zonder ouders naar ons land. Ze spreken een andere taal en hebben een andere godsdienst. Opvang en begeleiding is meer dan nodig.

Chris geeft huiswerkondersteuning aan enkele jongeren. Ze vertelt:

“Niet-begeleide buitenlandse minderjarigen hebben meer tijd, informatie en ondersteuning nodig om zich in onze samenleving te integreren; en de arbeidsmarkt is daarvan een belangrijk onderdeel. Hun vragen en noden zetten we beter niet te lang 'on hold'. We moeten de jongeren inzichten bezorgen in het ingewikkelde kluwen en netwerk van onze samenleving en de arbeidsmarkt. Fonto Nova wil hen weerbaar maken en hen motiveren tot keuzes die hen vooruit helpen in het leven.”

Johan Cremers

In Antwerpen maakt VDAB jongeren warm voor ondernemerschap! Samen met UNIZO en Syntra AB organiseren we, voor het derde jaar op rij, het project Jongeren en Ondernemerschap. En met succes: van de 14 starters die vorig jaar deelnamen, zijn er vandaag acht die een eigen zaak hebben opgestart in hoofdberoep.

Het project 'Jongeren en Ondernemerschap' kadert in een ruime aanpak van de jeugdwerkloosheid in de provincie Antwerpen. Naast werken in loondienst, moet zelfstandig ondernemerschap een volwaardige piste worden in de loopbaan van een jongere.
 

Voor wie?

Ben je werkzoekende? Ben je tussen de 18 en 30 jaar? Woon je in de provincie Antwerpen? Heb je een concreet ondernemersidee? En ben je bereid om een zelfstandige zaak op te starten in hoofdberoep? Dan kan je je aanmelden om deel te nemen!

Wat houdt het in?

 • Als je geselecteerd wordt, krijg je eerst de mogelijkheid om je ondernemersidee te onderzoeken op haalbaarheid. Dat gebeurt bij Syntra AB.
 • Heb je nog geen diploma bedrijfsbeheer? Ook dat kan je behalen bij Syntra AB.
 • Vervolgens word je gecoacht via workshops en individuele gesprekken. Dat gebeurt door startersadviseurs en experten van UNIZO.
 • Bedoeling is dat je tegen eind april 2018 met je eigen zaak in hoofdberoep bent gestart!

Schrijf je in

Inschrijven kan tot 30 september 2017: stuur een mailtje naar ann.nuyens@vdab.be en vermeld zeker je contactgevens!

Gepost op 21 juni 2017

Mohamad (28) ontvluchtte de Syrische oorlog en kwam naar België. Omdat het vandaag Wereldvluchtelingendag is zetten we zijn verhaal in de kijker.

Mohamad: “Ik leerde al op jonge leeftijd lassen en snijbranden in de garage van mijn vader. En later werkte ik drie jaar op een schip waar ik extra las-ervaring opdeed. Hoewel ik graag met mijn handen werk, besloot ik om verder te studeren. Ik schreef me in voor de richting Rechten. Jammer genoeg moest ik die studie stopzetten door de oorlog in mijn land. Ik vluchtte naar België en kwam terecht in Antwerpen. Hoewel ik de taal niet sprak, kon ik toch aan het werk als snijbrander bij een metaalrecyclagebedrijf. Nu leer ik al doende Nederlands. Ik ben blij dat ik snel aan de slag kon. Stilzitten is niets voor mij.”

Mohamad werkt intussen al meer dan drie maanden bij Vermetal in Schelle. Hij doet er dankzij ‘Tech-Check’ een betaalde stage met als doel een vast contract. Zaakvoerder Luc Moortgat is zeer tevreden met deze samenwerking: "Om bij ons te werken hebben de mensen veel goesting nodig.” En die goesting zit er volgens ons zeker in bij Mohamed.

Tech-Check startte als een project gesubsidieerd door de stad Antwerpen. Hun missie:  lokale werkgevers sneller aan geschikt technisch personeel helpen en erkende vluchtelingen activeren. Tech-Check screent eerst de vaardigheden en arbeidsattitude van anderstalige nieuwkomers. Is die screening positief, dan kunnen ze aan de slag bij een van de project-partners. Nieuwkomers worden op de werkvloer verder opgeleid zonder eerst een taalcursus af te ronden.

VDAB zet sinds 1 juni, samen met vzw De Lift het project verder. We richten ons niet enkel naar erkende vluchtelingen, maar naar alle laag- en middengeschoolde anderstalige nieuwkomers. Daarnaast is Tech-Check nu ook een provinciaal project en beperkt het zich niet meer tot stad Antwerpen.

Het verhaal van Mohamad is een mooi voorbeeld van ‘Integratie door werk’, het actieplan dat we vandaag voorstelden aan de pers.