U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt

Van 20 tot 24 maart 2017 organiseren microStart en Impulskrediet de Week van het Microkrediet. Tijdens die week zetten ze de positieve effecten van microkredieten in de verf:

  • microkredieten verlagen de drempel tot ondernemerschap voor wie moeilijk aan financiering geraakt
  • ze zijn een innovatieve oplossing tegen werkloosheid en sociale uitsluiting
  • op persoonlijk vlak kunnen ze je leven een hele nieuwe wending geven

Imker Marc Severi maakte er al gebruik van. Dit is zijn verhaal:

Marc was in een vorig leven treinbestuurder, en jarenlang vrijwillig in de weer als Hasselts stadsimker. Nu is hij zelfstandig imker. Hij kweekt bijenvolken (zo’n volkje bestaat uit een 50.000 bijen onder de hoede van één koningin), zet deze uit in fruitplantages en op bedrijfsterreinen, verkoopt honing en andere bijenproducten, en geeft workshops rond bijen en imkeren.

Er komt veel kijken bij de uitbouw van een eigen zaak. Daarom pakte Marc de uitdaging voorzichtig aan: hij volgde een starterscursus bij het Starterslabo in het gebouw van Stebo in Genk. Marc: "Daar zitten de juiste mensen op de juiste plaats om starters een goede start te laten nemen. Ik heb er ook kennis gemaakt met de mensen van Impulskrediet. Ik had zoveel vertrouwen in deze mensen dat ik langs deze weg mijn financiering wou laten gebeuren.”

Marc leende via een Impulskrediet van Hefboom 19.000 euro om zijn activiteiten volop te ontplooien én te promoten. Daarmee investeerde hij in bijkomende bijenkasten, maar ook in de aankoop van een tent om op markten te kunnen staan, en in de uitwerking van een eigen huisstijl en een mooie website!

Gepost op 14 maart 2017

Je hebt een passie voor techniek en motorsport en bent jonger dan 26 jaar. Je wil werken in de industrie, maar weet nog niet goed in welke sector. Doe dan ervaring op in de echte wereld van de auto-industrie met het bouwen en ontwerpen van een elektrische racewagen in het Greenpower formula 24+ team.

Met een groepje van 6 tot 8 cursisten verken je op een leuke manier het circuit van alle beroepen en opleidingen in de industrie. Van metaal, elektriciteit, carrosserie en lassen tot ontwerp en vormgeving, confectie en grafische technieken. Alles om je elektrische racewagen zelf te maken. 

De finish van je opleidingstraject is flitsend. Je mag piloot zijn van je zelfgemaakte racewagen in een Formula 24+ wedstrijd tussen de 6 deelnemende teams. 
Volg de opleiding en vertrek zo vanuit pole position naar jouw beroepskeuze!

Wanneer? De oriënterende opleiding start begin april.

Duur racetraject: 6 tot 8 weken

Waar? Opleidingscentra van Gent (Wondelgem), Brugge, Anderlecht, Vilvoorde, Herentals of Hasselt.

Schrijf je snel in! De plaatsen zijn beperkt

Gepost op 8 maart 2017

Van 13 tot en met 24 februari zijn MNM en VDAB opnieuw samen sterk voor werk! Elke werkdag tussen 12:00 en 13:00 zendt MNM live uit de Werkwinkel van Antwerpen (13-14/2), Hasselt (15-17/2) en Brugge (20-24/2). In de uitzendingen hebben we het over werk en opleiding, ervaring opdoen en creatief solliciteren.

 

Deze week in Libelle, een interessant artikel "Een leuk loon? Of leuke collega's? 13 pas afgestudeerden over carrière en geld"

VDAB-medewerkster Lenny Stevens deelt er haar tips en cijfers voor jongeren op zoek naar een job met toekomst.

”Je studiekeuze kan grote gevolgen hebben in je latere leven. Volg je hart, maar denk er ook goed over na”

88% van de jongeren vindt binnen het jaar werk

Als het beter gaat met de economie, dan plukken ook de jongeren daar de vruchten van. Van de schoolverlaters in 2014, was een jaar later nog amper 12% op zoek naar werk, dat is iets beter dan het jaar voordien (13%). Het totaal aantal werkzoekende jongeren jonger dan 25 daalde op een jaar tijd met 2% (van 54.764 naar 53.658). In totaal is 23% van de Vlaamse werkzoekenden jonger dan 25. 

Meer en meer afgestudeerden 

Almaar meer Vlaamse jongeren beseffen dat ze zonder enige kwaliicatie weinig kans maken op de arbeidsmarkt. En dus verlaten steeds minder jongeren de schoolbanken zonder een diploma, getuigschrift of gelijkaardig. Van 2011 tot 2014 daalde hun aantal met maar liefst 27%. Dat is de positieve kant van de crisis: dat studenten en hun ouders beter gaan nadenken over hun studiekeuze en de invloed ervan op hun latere leven. 

60% van de hooggeschoolden is vrouwelijk

Het gaat goed met de vrouwen op studiegebied én op de arbeidsmarkt. 60% van de hooggeschoolden is vrouwelijk. Bij de laaggeschoolden is het net omgekeerd: 60% is een man. Maar welk diploma vrouwen ook halen, ze vinden gemiddeld gezien makkelijker een job: op een paar uitzonderingen na zijn er op bijna alle studieniveaus minder vrouwelijke dan mannelijke schoolverlaters ingeschreven als werkzoekende, 10% tegenover 14%.

Sneller aan het werk in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen geraken schoolverlaters het makkelijkst aan een job, minder dan 10% is na een jaar nog zoekende. In Antwerpen ligt de zoektocht naar werk het moeilijkst, daar is 14% (t.o.v. een totaal in Vlaanderen van 12%) na een jaar nog op zoek naar een job. Meer dan elders in Vlaanderen breken jongeren er hun studie af of zoeken ze hun heil in het deeltijds onderwijs, dat nog steeds met een negatief imago kampt. Jammer, want het is een regio met veel kans op werk, bijvoorbeeld in de haven.
Opmerkelijk is dat Limburg aan een opmars bezig is: in 2013 scoorde deze provincie nog het slechtst (met maar liefst 16% jongeren zonder werk na een jaar), nu doen ze heel wat beter.

Jobs met toekomst

Vooral wie toegepaste wetenschappen gestudeerd heeft, vindt makkelijk werk. De arbeidsmarkt schreeuwt om mensen met een STEM-opleiding, wat staat voor science (wetenschappen), technology (technologie), engineering (ingenieursstudies) en mathematics (wiskunde). Wie technische of ingenieurs studies gedaan heeft, statistiek (data-analyse), auto, voeding en klassiekers zoals bouw, hout en mechanica-elektriciteit zit op rozen. Een warm pleidooi dus ook voor de technische opleidingen, die zeker niet onder moeten doen voor ASO. Als je hoopt makkelijk aan werk te geraken, kun je beter studies zoals kantoor, verkoop en handel, en kunstopleidingen vermijden. Maar veel hangt natuurlijk ook af van je persoonlijkheid, sociale vaardigheden en enthousiasme. Kies met je hart, maar laat je ook goed informeren over de toekomstmogelijkheden van de opleiding die je wilt volgen.

Hoe hoger het diploma, hoe sneller werk

Professionele bachelors en masters scoren het best op de arbeidsmarkt. Gemiddeld is slechts 5% na een jaar op zoek naar werk. Maar het is vooral belangrijk om je studie, welke studie dan ook, af te maken. Wie na beroepsonderwijs bijvoorbeeld een 7de jaar doet, zal veel makkelijker aan werk geraken. Ook Leertijd - een combinatie van werken en leren met een leercontract - geeft een mooi vooruitzicht op werk, als de studie afgerond wordt met een getuigschrift of diploma. De boodschap blijft dus: haal dat (hoger) diploma! 

Extra begeleiding, aub

Wie na een jaar nog geen enkele werkervaring heeft kunnen opdoen, is er minder goed aan toe. Het gaat over 2780 jongeren (4% van het totaal aantal schoolverlaters). Ze hebben een vlotte aansluiting met de arbeidsmarkt gemist en moeten intensief begeleid worden om niet in de langdurige werkloosheid terecht te komen. 

“Vroedvrouw of ergotherapeut? Architect of niet? Klinisch psycholoog of bedrijfspsycholoog? Dankzij VDAB weten we hoeveel jobs er momenteel voor deze beroepen zijn.” 

Tom en Elke weten nu al of hun studiekeuze garantie biedt op veel werk. Ze ontdekten het op de eerste Studie- en informatiedagen, zeg maar SID-ins, in Leuven.

In alle provincies krijgen studenten de komende dagen en weken op zo’n SID-in informatie over een aantal beroepssectoren. Vorig jaar telden deze informatiemomenten samen bijna 61.000 bezoekers. Het aanbod voor hen is ruim! Voor de bacheloropleidingen alleen al gaat het om een 160-tal mogelijke diploma’s met verschillende opleidingen per diploma. 
Die worden aangeboden voor 17 hogescholen en 5 universiteiten. Voor het hoger beroepsonderwijs HBO5 gaat het om een 45-tal graduaatsdiploma’s die worden aangeboden door samenwerkingsverbanden tussen hogescholen en Centra voor Volwassenenonderwijs en/of secundaire scholen.
De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming organiseren de SID-ins in de 5 Vlaamse provincies. Natuurlijk kan VDAB hier niet ontbreken!

“Volgend jaar willen we allemaal voor ingenieur studeren.” 

Laatstejaarsstudenten Pieter, Lucas en Nicolas hebben slim gekozen voor een ingenieursstudie die naar een knelpuntberoep leidt. Zij kregen op de SID-in van Leuven, net als vele andere studenten, inzicht in de arbeidsmarkt en vernamen wat hen later als jonge werkzoekenden te doen staat. 

De beroepeninformatie die VDAB geeft, is interessant voor jongeren die meteen willen werken na het secundair onderwijs, maar ook voor wie verder wil studeren. 

“Nu weet ik dat ik zelfs na mijn hogeschoolstudies nog een opleiding kan volgen om me bij of om te scholen.” 

Lise wil psychologie studeren. Ze vergroot haar kans op werk door verder te kijken dan het diploma en ook haar sterke punten in de kijker te zetten.

Op de SID-ins geeft VDAB informatie over welke opleiding jongeren het best volgen om een bepaald beroep uit te oefenen, waar de jobkansen liggen en in welke beroepssectoren ze terechtkunnen met hun diploma.

Daarnaast kunnen studenten bij de VDAB-stand terecht met vragen over hun competenties, hun droomjob,  studierichtingen met veel kans op werk en de arbeidsmarkt. 

Er zijn de komende weken nog SID-ins op volgende locaties:

  • tot 14 januari in de Brabanthal in Leuven
  • van 19 tot 21 januari in Flanders Expo in Gent
  • van 26 tot 28 januari in Kortrijk Xpo  in Kortrijk
  • van 16 tot 18 februari in Antwerp Expo in Antwerpen
  • van 23 tot 25 februari in de Limburghal in Genk
Wil je zelf meer weten over bepaalde beroepen? Neem een kijkje op vdab.be/beroepeninfo voor onze beroepenfilms, de lijst knelpuntberoepen én een reeks getuigenissen. Weten welk beroep het best bij jou past? Je zal verrast staan van de vele tests op onze site.

 

Een fijn werkbaar werkjaar in 2017!

 

Onze collega's van het Luchthavenhuis blikken terug op de aanslagen begin dit jaar. Hoe hebben zij dit beleefd? Wat betekende dit voor hun job? En hoe zit het voor 2017?

Valérie Fierens, bedrijfsconsulente sector Luchthaven: "Op 22 maart stond de wereld stil. Opeens werd onze bruisende werkplek overschaduwd door een wolk van stof en rook. Glasscherven, bloedvlekken en achtergelaten spullen waren de stille getuigen van het drama dat er zich die fatale ochtend afspeelde. Gelukkig bleef ons team ongedeerd. De gevolgen van de aanslag waren niet te onderschatten: de luchthaven werd hermetisch afgesloten voor onderzoek en renovatie, op vlak van tewerkstelling viel alles stil. Dagenlang was er geen enkele activiteit op de luchthaven. Hoe moest dit nu verder? Zouden we ooit nog terugkeren naar de luchthaven?

Enkele weken na de aanslagen kwam het leven op de luchthaven weer op gang. Dat was voor een groot stuk dankzij de massale inzet van de luchthavengemeenschap: een hechte groep van medewerkers uit verschillende bedrijven en organisaties. Zij deden er alles aan om zo snel mogelijk terug te keren naar “business as usual”. Ook ons VDAB bleef niet bij de pakken zitten. We werden opgevangen door collega’s in Leuven, Vilvoorde en Brussel en konden daar verder werken.

Intussen zijn we 9 maanden verder. Sinds deze zomer draait Het Brussels Airport House weer op volle toeren! In 2017 gaan we onze activiteiten nog verder uitbouwen. We willen hét aanspreekpunt zijn voor tewerkstelling op de luchthaven. In 2017 vind je ons zeker terug op talloze jobbeurzen. Hoogtepunt wordt de Luchthavendag op 22 april. 2016 sluiten we af met een dubbel gevoel, maar we kijken vooral hoopvol uit naar een vruchtbaar 2017!"

Heb je interesse om op de luchthaven te werken? Kom eens langs in het Brussels Airport House of surf naar www.brusselsairporthouse.be of www.vdab.be/luchthaven.

(Op de foto: het luchthaventeam in de vernieuwde vertrekhal van de luchthaven: Carina, Valérie, David, Ann, Simon, Anne, Karen, en Dries.)

 

 

Jos wordt metaalbewerker

Jos: "De coaching tijdens de opleiding heeft me geholpen om te bereiken wat ik wou: werken in de metaalsector. Wat ik dacht dat onmogelijk was, werd toch werkelijkheid. Het vertrouwen dat ze me bij VDAB gaven, motiveerde om mijn doel te halen. Ondanks mijn leeftijd, achtergrond en gebrek aan ervaring ben ik nu aan de slag in een sterk metaalbedrijf. Ik haal terug enorm veel voldoening uit mijn werk. Ik wil iedereen bedanken die me ondersteund heeft gedurende het volledige traject."

Jos werkte meer dan 18 jaar als verpleger, eerst in een ziekenhuis en later als zelfstandige. Via VDAB heeft hij zich omgeschoold tot metaalbewerker. Hij maakte kennis met de metaalsector in de opleiding ‘metaalbad’ die VDAB samen met PCVO campus Maasmechelen organiseert. Gedurende 2 maanden kreeg Jos hier een inleiding in wat het werken in de metaalsector allemaal inhoudt.

Daarna volgde hij gedurende 6 maanden de opleiding metaalconstructie, waar hij onder andere leerde lassen en monteren. Na zijn opleiding kon hij stage lopen in het metaalverwerkend bedrijf Diliën, waar hij nu via IBO is tewerkgesteld. Jos en het bedrijf zijn beide heel tevreden. Er is een grote kans dat er een vast contract van onbepaalde duur volgt.

Marijke wordt verzorgende

Marijke: “Je bent nooit te oud om bij te leren. Nu kan ik elke dag mensen helpen, en dat geeft mij veel voldoening.”

Na de sluiting van Ford Genk, waar Marijke 26 jaar werkte als arbeider, wilde ze iets totaal anders doen. Na het volgen van verschillende infosessies bij VDAB, besliste ze om te starten met de opleiding verzorgende. Op één jaar tijd schoolde ze zich volledig om. Eerst volgde ze de theoretische modules omgangskunde, verzorging en recht. Daarna paste ze de nieuw verworven kennis toe op specifieke doelgroepen tijdens een half jaar stage. Twee maanden na het behalen van haar bekwaamheidsattest kon Marijke al aan de slag bij De Voorzorg, als verzorgende in de thuiszorg.

 

Gepost op 8 december 2016

Foaud wordt winkelmedewerker

Foaud: "‘ Tijdens de opleiding kan ik mijn talen oefenen. Hopelijk vind ik snel een job in een winkel na mijn stage of misschien kan ik wel op mijn stageplaats aan het werk."

Foaud is 33 en afkomstig uit Marokko. Daar heeft hij letteren gestudeerd. Hij heeft er gewerkt als schilder en gerant van een cybercafé. In 2009 is hij zijn familie achterna gekomen naar België. Hier heeft hij eerst gewerkt in een kippenslagerij en een afvalsorteercentrum. 

Fouad houdt van sociaal contact en wil graag een job waarbij hij klanten kan helpen. Daarom volgt hij met de opleiding winkelmedewerker bij VDAB en Bruxelles formation.

Deze opleiding duurt 3 maanden, gevolgd door 1 maand stage. In deze opleiding worden de lessen zowel in het Nederlands als in het Frans gegeven. Fouad leert er verkooptechnieken, en goed omgaan en communiceren met klanten. Hij doet momenteel stage bij Colruyt, en dat bevalt hem heel goed. Hij mag er rekken aanvullen en met de palletwagen rijden. Hij volgt deze opleiding om zijn kansen op werk te verhogen. Want hij vindt het moeilijk om werk te vinden zonder het juiste diploma.

Jurn wordt IT-er

Jurn: "Nu kan ik tonen wat ik kan en al een pak ervaring opdoen in IT nog voor ik mijn avondschool informatica heb afgewerkt. Met de praktijkgerichte aanpak van VDAB ga je veel sneller vooruit."

Jurn startte zijn loopbaan bij een chocoladefabrikant, waar hij doorgroeide tot assistent inpakverantwoordelijke. Van jongs af aan was Jurn gepassioneerd door alles wat met computers te maken had, en na zijn werkuren ging hij in avondschool een opleiding informatica volgen. Hij solliciteerde ook voor verschillende jobs als bediende, maar door zijn gebrek aan ervaring mocht hij nooit op gesprek gaan.

Dit was het signaal voor Jurn om een alternatieve weg te zoeken. Via een ex-collega ontdekt hij de .net opleiding van VDAB. Hier werkte hij zich al snel in de kijker en tijdens een bezoek aan CC Heverlee  werd hij gespot door Ann Vandingenen, HR-Manager bij Avento. Na een stage bij dit bedrijf volgde Jurn een IBO, en vorig jaar in december kreeg hij er een vast contract. Jurn werkt er nu al meer dan een jaar als Microsoft Dynamics CRM Developer.

Gepost op 7 december 2016
Chris: "Begin dit jaar ging het bedrijf waar ik 34 jaar gewerkt heb failliet. Ik had nooit gedacht dat ik op 52-jarige leeftijd nog zo snel een andere job zou vinden."
 

Chris Wouters is 52 en woont in Rijkevorsel. Hij deed de derde graad BSO Metaalbewerking in VITO Beerse. Op zijn 18 begon hij te werken als zeefdrukker in een bedrijf in Wijnegem. Jammer genoeg ging dit bedrijf in maart van dit jaar failliet. Chris heeft er 34 jaar gewerkt.

Daarna volgde hij outplacement bij Skill BuilderS. Chris is een handige Harry en doet thuis en bij familie regelmatig klussen. Hij had altijd al graag een opleiding klusjesman willen volgen maar het is er nooit van gekomen. In overleg met zijn coach koos hij voor de VDAB-opleiding onderhoudsmedewerker gebouwen. Hij volgde 10 weken opleiding in het opleidingscentrum Bouw in Schoten en leerde vooral veel bij over elektriciteit en loodgieterij. 

Bij de start van de opleiding was Chris er niet helemaal gerust in. Hij had 34 jaar bij dezelfde firma gewerkt. Zou hij als 52-jarige wel gemakkelijk aan een nieuwe job geraken? Maar al snel vond hij een stageplaats bij de gemeentedienst van Rijkevorsel. Hij voerde er klussen elektriciteit, schrijnwerkerij en schilderwerken uit. Jammer genoeg was er geen vacature. Gelukkig kwam er bij VDAB Schoten op dat moment een vraag van een school in Westmalle binnen. Chris kan er op 19 december starten als klusjesman!

Gepost op 6 december 2016