U bent hier

‘No Jobs’ van Fons Leroy

Onze afgevaardigd bestuurder Fons Leroy heeft een boek geschreven over de arbeidsmarkt van de toekomst. De titel van het boek is ‘No Jobs’, maar duidt geenszins op een negatief toekomstbeeld. “Ik geloof wel in het einde van de ‘jobs’, maar dan in heel strikte zin zoals velen een job vandaag typisch beleven: repetitief, taakgericht, beklemmend.” 

Werken anno 2050

Fons Leroy kijkt in ‘No Jobs’ in zijn glazen bol om een vooruitblik te geven op de arbeidsmarkt anno 2050. Zo’n oefening is volgens hem essentieel om een stap te kunnen zetten in de richting van een samenlevingsmodel gebouwd op ‘goede arbeid’. “We moeten nu al keuzes maken op vlak van technologie zodat we de mens kunnen bevrijden van saaie en repetitieve arbeid. Ook al is die toekomst onzeker, het is aan ons om die toekomst te maken en niet louter te ondergaan.”

Fons Leroy: Het is aan ons om de toekomst te maken en niet louter te ondergaan.

Killer robots

Het boek ‘No Jobs’ gaat dieper in op de relatie tussen mens en machine en Leroy ziet robotisering en digitalisering niet als een gevaar, maar net als een grote opportuniteit. Geen killer robots dus die een bedreiging zijn voor de mens, maar killer robots die geestdodend werk uitschakelen. Hierdoor krijgen we meer tijd om ons op een nuttige en creatieve manier bezig te houden en creëren we loopbanen die meer voldoening opleveren.

Je kan het boek online bestellen bij Borgerhoff & Lamberigts