U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - december 2008

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag of je een weekendtrip met je collega's zou zien zitten? Dit was het resultaat:

 • Graag: 31%
 • Liever niet: 41%
 • Geen sprake van: 27%

Een op vijf werknemers ziet op tegen werken met Kerst, ook al hoort het bij hun job, schrijft de krant Metro. Volgens een onderzoek van de Nederlandse vakbond CNV zou 22% van de werknemers al liever gaan werken op 25 december als ze er extra geld voor zouden krijgen, maar ook een taartje of een kerstborrel zou veel goed kunnen maken. Een ruime meerderheid van de werknemers voelt zich wel gewaardeerd door het publiek, behalve in de politiesector en in het openbaar vervoer.

Ga jij hiermee akkoord of vind je het net leuk om tijdens de feestdagen te werken? Bekijk ook eens ons filmpje met mensen die getuigen over werken tijdens de feestdagen.

Onderzoeksbureau Towers Perrin deed onderzoek naar het startsalaris van hoogopgeleide jongeren in ruim 30 landen. En wat blijkt: van de onderzochte landen wordt er het minst betaald in voormalige Oostbloklanden (met als dieptepunt Polen, gemiddeld startsalaris 15.600 euro). Het loont helaas ook niet om de zon op te zoeken (in Spanje en Italië krijg je ongeveer 22.500 euro).
Neen, de drie landen waar starters het beste af zijn, zijn:

 • België: 33.500 euro
 • Duitsland: 33.600 euro
 • En als top of the bill: Zwitserland, 53.300 euro maar liefst. Als starter!

De conclusie is duidelijk. Wij kunnen ons enkel verbeteren door naar Zwitserland te trekken. Op naar de koekoeksklok en het Rode Kruis, de deeltjesversneller en Toblerone-chocolade, de skilift en het autowegenvignet. Zwitersland, here we come!

Dan kan je Liese een groot plezier doen door een korte online enquête in te vullen. Ze gaat over de beeldvorming over ouderen. 

Liese zal de resultaten anoniem verwerken voor haar scriptie in de Gerontologie. Alvast bedankt!

Meer dan 40% van de Belgische werknemers heeft vaak tot zeer vaak te kampen met stress op het werk. Op termijn kan dit leiden tot hartziektes, burn-out en depressies.

De helft tot zestig procent van het ziekteverzuim in bedrijven heeft te maken met stress. Niet voor niets heeft de Wereldgezondheidsorganisatie stress tot een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid uitgeroepen. Meer lichaamsbeweging of uitgekiende ontspanningstechnieken als yoga en medidatie zijn de beste remedies.

Bron: www.gva.be

Een originele reclamecampagne of een wansmakelijk HR-beleid? Oordeel zelf: http://www.youchoosewefire.be/

De financiële sector en de overheid zijn de twee sectoren in Vlaanderen met de meest ‘werkbare’ jobs. Een ‘werkbare job’ biedt voldoende leermogelijkheden, is goed te combineren met het privé-leven en levert de werknemer weinig tot geen motivatie- of stressproblemen op.

De barometer werd opgesteld door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Globaal genomen steeg de werkbaarheidsgraad voor alle werknemers in Vlaanderen tussen 2004 en 2007. De globale score steeg van 52,3 in 2004 naar 54,1 in 2007.

Sterkste stijgers waren de bouwsector, de financiële sector en de groot- en kleinhandel. Ook onderwijs scoort goed. De laagste scores werden opgetekend bij werknemers in de transportsector, post en telecom en in de textielsector. Ook voeding en horeca zijn minder ‘werkbaar’.

Bron: www.metrotime.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag wat je vindt van deadlines? Dit was het resultaat:Vervelend: 8%Stresserend: 47%Een houvast: 44%

Volgens onderzoek van het Britse Institute of Leadership and Management voelt de meerderheid van de managers hun verantwoordelijkheid als een zware last.

Bijna tweederde blijkt manager tegen wil en dank, en heeft die functie alleen maar omdat ze die aangeboden kregen, ze hen meer geld opleverde of omdat het een logische volgende stap in hun carrière was. Niet omdat ze zo graag leiding willen geven.

Meer dan een kwart twijfelt aan zijn leidinggevende capaciteiten en veertien procent worstelt met de werkdruk. 

Bron: managersonline.nl

Meer dan de helft van de Nederlanders solliciteert het liefst via de e-mail, aldus managersonline.nl. Online sollicitatieformulieren komen op de tweede plaats in de top vier van de populairste manieren van solliciteren. Dit blijkt uit een vergelijking met voorgaande onderzoeken van Stepstone.

Het stijgend succes van e-mails gaat vooral ten koste van de traditionele sollicitatiebrief per post. Deze wordt momenteel nog slechts door acht procent van de deelnemers gebruikt, tegen een 14,8 procent twee jaar geleden.

Solliciteer jij meestal via e-mail of schriftelijk?

Het Rode Kruis vraagt de Vlamingen om bloed te geven als eindejaarsgeschenk.

Een arbeider die bloed geeft, krijgt een geschenkje van enkele euro's. Een ambtenaar krijgt -bij besluit van de Vlaamse regering op 7 december 2007- een vrije dag. Voor een plasmagift kan dat maximaal 12 keer per jaar. Voor bloed maximaal vier dagen per jaar.

Een vrije dag voor bloedgevers uit privé-bedrijven wordt sporadisch nog gegeven maar helaas steeds minder.

Bron: www.hbvl.be

De Belg is vorig jaar voor het eerst langer aan de slag dan de gemiddelde EU-burger. Dat blijkt uit nieuwe Eurostat-cijfers.

In 2007 bedroeg de gemiddelde 'effectieve leeftijd van uittreding uit de arbeidsmarkt' in ons land 61,6 jaar. Daarmee lag onze feitelijke pensioenleeftijd iets hoger dan de EU- en eurozonegemiddeldes van respectievelijk 61,2 en 61,3 jaar.

In 2005 werkten we maar tot 60,6 jaar. Daarmee zaten we toen nog licht onder het EU-gemiddelde van 61 jaar en het eurozonegemiddelde van 60,8 jaar.

Vooral de Belgische vrouwen droegen bij tot de inhaalbeweging. Zij werken nu tot 61,9 jaar. Daarmee houden ze het langer vol dan de mannen. Die stoppen op 61,2 jaar.

Bron: www.demorgen.be

De helft van alle werknemers geeft toe wel eens dronken te zijn geweest op het jaarlijkse bedrijfsfeestje, zo blijkt uit een enquête van event­planner.be bij 1.000 Vlamingen.

De rondvraag toont echter ook aan dat 39% van de werknemers zich kan bedwingen als de baas in de buurt is, en dat 10% op de feestjes met het werk geen druppel alcohol aanraakt.

In deze periode worden er traditioneel veel bedrijfsfeestjes georganiseerd. Volgens eventplanner.be mogen bedrijven ondanks de crisis niet besparen op die feestjes. “In deze periode leren de collega's elkaar namelijk makkelijker kennen en groeien ze beter naar elkaar toe”, klinkt het.

Bron: www.metrotime.be

Voor minister van Werk Joëlle Milquet en haar Brusselse collega Benoît Cerexhe (beiden cdH) moet het mogelijk zijn een vlottende verlofdag te voorzien die door iedereen naar keuze kan worden opgenomen.

Afgelopen weekend kwam vanuit de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims het pleidooi voor een modulair systeem waarbij de werknemer vrij verlofdagen kan kiezen. Moslims moeten vandaag immers aan hun wettelijk verlof knabbelen om vrijaf te nemen tijdens het Offerfeest, terwijl ze op christelijke feestdagen verplicht moeten thuisblijven.

Milquet en Cerexhe zien wel wat in dat voorstel. Ze zeggen evenwel dat het totaal aantal verlofdagen niet mag verhogen.

Bron: www.demorgen.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: zou je weer hetzelfde studeren? Dit was het resultaat:

 • Zeker: 15%
 • Misschien: 27%
 • In geen geval: 56%

December. Donkere dagen en guur weer zorgen voor overvolle dokterskabinetten. Het ideale moment om ons ziekteverzuim eens onder de loupe te nemen. En wat blijkt? Een internationale enquête van Stepstone leert ons dat lang niet iedereen op dezelfde manier omgaat met ziek zijn, lezen we in het MagEzine.

Elf procent van de Belgen beslist om meteen een dagje thuis te blijven wanneer ze zich niet lekker voelen. De meerderheid (52%) gaat in zo’n geval toch naar het werk en blijft enkel thuis wanneer ze echt heel ziek zijn. De rest (37%) gaat altijd werken. Ziek of niet. Eén op vijf doet dit uit angst om zijn job te verliezen. De anderen omdat ze hun werk te belangrijk vinden.

Ga jij werken als je ziek bent?

Om stress tegen te gaan wordt steeds meer gebruik gemaakt van meditatie, lezen we in het MagEzine. Ook op de werkvloer. Mediteren is meer dan alleen een ontspanningstechniek. Het is mentale conditietraining. Mensen die mediteren worden mentaal weerbaarder, kunnen zich makkelijker concentreren en zijn stressbestendiger. Helderder denken leidt tot doordachtere beslissingen en meer creativiteit. Bovendien is een betere beheersing van gedachten en emoties goed voor de sfeer op de werkvloer.

Geloof jij in meditatie?

Wil je je oma voor haar 75ste verjaardag verrassen met een weekendtrip? Slecht idee. Oudere mensen hebben het door een wijziging in de hersenen moeilijker om zich aan te passen aan veranderingen. Maar eigenlijk zijn de meesten van ons niet bijster flexibel. Bij heel wat mensen wekken veranderingen zoals een verhuis of een nieuwe job weerstand op, zo lezen we in het MagEzine.

Hoe ga jij om met veranderingen? Hou je ervan of niet?

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: wat krijg je van de sint op je werk? Dit was het resultaat:

 • Niks: 54%
 • Lekkers: 40%
 • Een geschenk: 5%

44% van de werknemers laten anderen toe hun bedrijfscomputer te gebruiken zonder toezicht. Meestal gaat het om collega's, familie en vrienden. Uit een onderzoek van Cisco Systems blijkt dat zelfs 5% zijn paswoord vrijgeeft aan mensen die niet in het bedrijf werken. Mobiele computers kunnen hierdoor makkelijk besmet raken en het virus overbrengen naar het centrale systeem.  Deze manier van omgaan met paswoorden is gevaarlijk en zet de veiligheidsmaatregelen die door het bedrijf worden genomen op de helling.

Om veiligheidsredenen moet je een paswoord om de paar maanden wijzigen. Hiermee zou de aansprakelijkheid van de houder van het paswoord ondubbelzinnig moeten zijn. Desondanks blijft het probleem dat teveel mensen hun paswoord makkelijk vrijgeven bestaan.

Bron: Express.be

Bijna drie op vier Belgische werkzoekenden solliciteert het liefst via e-mail. Dat blijkt uit een onderzoek van het rekruteringsbureau StepStone. Twee jaar geleden gaf iets meer dan de helft van de Belgische sollicitanten de voorkeur aan e-mail. Op de tweede plaats staan online sollicitatieformulieren. De voorkeur voor de traditionele sollicitatiebrief per post zakt van 20 % naar 5 %. Ook telefonische sollicitaties krijgen slechts een voorkeur van 5 % van de verzoekenden. België is een Europese koploper op het vlak van sollicaties per e-mail. Elders heeft de geschreven brief nog iets meer succes dan in België.

Bron: Express.be

Bijna de helft van de werknemers ontvangt aan het einde van het jaar het liefst een kerstbonus van de werkgever. Dit blijkt uit een online onderzoek van het Nederlandse Unique Uitzendburo. Het traditionele kerstpakket, favoriet van vorig jaar, staat nu op de tweede plaats met 35 procent van de stemmen.

"In deze tijd, waar de kredietcrisis het nieuws domineert, is het niet verwonderlijk dat werknemers kiezen voor een financieel extraatje," aldus Michel de Lassacquère, algemeen directeur van Unique.

Bron www.managersonline.nl