U bent hier

Nieuws over de arbeidsmarkt - januari 2009

Bijna de helft van de Vlaamse ouders voelt zich gestresseerd op een gemiddelde werkdag. Vooral 's ochtends piekt de stress. Dit blijkt uit een grootschalige gezinsenquête van de Gezinsbond en de Vlaams minister van Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt (SP.A).

"Het bevestigt nog maar eens dat de tijdsdruk hoog is', zegt Anne-Mie Drieskens van de Gezinsbond. "We vermoeden dat al lang, want bij wijze van steekproef hebben we aan ouders gevraagd wat ze vooral willen dat de politiek hen geeft. En het antwoord was: meer tijd."

De Gezinsbond vraagt vooral om maatregelen waardoor ouders flexibeler kunnen werken. "Het moet gemakkelijker worden om thuis te blijven tijdens de examenperiode van je kinderen, of om wat tijdskrediet te nemen als je zit met een moeilijke puber", zegt Drieskens. "Als je met stress kampt door onverwachte gebeurtenissen, sleur je ook je kinderen mee. Het is niet goed voor hen om in die stress-sfeer te zitten. De grote druk die op gezinnen ligt, drijft paren uit elkaar."

Bron: www.standaard.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: netwerksites zoals Facebook zijn... leuk, onnozel of gevaarlijk.

Dit zijn de resultaten:

 • Leuk: 50%
 • Onnozel: 27%
 • Gevaarlijk: 22%

In 2008 bleven bijzonder veel werknemers voor korte tijd ziek thuis. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. Het cijfer lag in vijf jaar tijd nooit zo hoog als vorig jaar.

Het onderzoek gaat enkel over de periode tot eind oktober, maar geeft toch een beeld van de afwezigheden wegens ziekte. Het gemiddelde absenteïsme lag in het eerste halfjaar op 2,44 procent, tegenover 2,37 procent in 2007. In het algemeen zouden stress, verhoogde werkdruk en ontevredenheid een belangrijke rol spelen. In kleine bedrijven blijken er minder afwezigheden door ziekte.

Bron: nieuwsblad.be

De Belg streeft gemiddeld naar een gezinspensioen van 1.409 euro. Dat blijkt uit een rondvraag bij een representatief staal van 1.000 Belgen tussen 18 en 55 jaar door Netto, de bijlage die zaterdag bij de krant De Tijd zit. In werkelijkheid ligt het gemiddeld gezinspensioen 13 procent lager, op 1.250 euro. De Belg overschat dus zijn wettelijk pensioen, dat bleek ook al uit andere enquêtes.

Bron: hln.be

Op welk pensioen hoop jij?

Amper 1 op 5 (18%) sollicitanten onderhandelt over arbeidsvoorwaarden die afwijken van wat de werkgever standaard aanbiedt. In de ict, de horeca en de media durven 1 op 3 sollicitanten onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden. De onderhandelingen draaien meestal om een interessantere jobinhoud (24%), een afwijkend uurrooster (22%), vakantieregeling (17%) en veel minder over een financiële beloning (14,5%).

(bron: Vacature)

Heb jij ooit onderhandeld over afwijkende arbeidsvoorwaarden?

In Australië is de sollicitatieprocedure gestart voor eilandwachter op het Great Barrier Reef, het koraalrif voor de oostkust van Australië dat zo geliefd is onder toeristen en backpackers.

De eilandwachter mag zes maanden betaald wonen op de tropische eilanden op het rif. Beetje varen, beetje zwemmen. En dat voor een riant salaris: bijna 77.000 euro. De vlucht naar Australië wordt geregeld -ook voor afgewezen sollicitanten- en de ambtswoning op het bewoonde Hamilton Island zit in het pakket secundaire voorwaarden. Familie of vrienden zijn ook welkom.

Stunt
Het is een reclamestunt van het toerismebureau van de Australische staat Queensland voor het Great Barrier Reef en de hotels en resorts daar, samen goed voor een omzet van 18 miljard Australische dollars.

En het werkt. De vacature is opgepikt door de internationale pers. Een slimme manier om de aandacht te trekken.

Maar, marketingstunt of niet, de baan blijft echt. Je kunt tot 22 februari een video uploaden. In maart worden vijftig video's uitgekozen, waarna een shortlist wordt samengesteld van elf kandidaten. Begin mei zijn de echte sollicitaties, eentje krijgt de baan.

Meer info: www.islandreefjob.com

Steeds meer Britse werknemers nemen geen echte lunchpauze meer, maar eten snel tussen het werk door aan hun bureau. Stress en een toenemende werkdruk zouden hier de oorzaak van zijn.

7 procent van de Britse werknemers neemt helemaal geen pauze tijdens de werkdag, ze eten snel iets aan hun bureau terwijl ze doorwerken, 76 procent kiest ervoor om de hele dag door snacks te eten om zijn of haar energiepeil hoog te houden. De gemiddelde lunchpauze duurt nu gemiddeld nog slechts 29 minuten. Wat de onderzoekers als een bewijs zien dat de tijd van het traditionele lunchuurtje voorbij is.

"Een hectische levensstijl en lange werkdagen zorgen ervoor dat lange lunchpauzes haast niet meer bestaan", aldus de onderzoekers.

Bron: www.hln.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: glijdende werkuren zijn... een must, een pluspunt of niet belangrijk.

Dit was het resultaat:

 • Een must: 34%
 • Een pluspunt: 59%
 • Niet belangrijk: 6%

Britse bedrijven geven hun werknemers extra verlofdagen zodat ze plastische chirurgie kunnen ondergaan. Zeker voor de feestdagen merken werkgevers op dat steeds meer mensen een beroep doen op botox om er goed uit te zien.

Rekruteringsbedrijf Blue Skies: "Bedrijven zijn heel inventief met incentives voor hun personeel. En als werknemers ingaan op het 'botoxverlof', wil dat zeggen dat er vraag naar is."

Bedrijfsleider Stephen Fox: "We merken op dat veel werknemers een dagje vrij nemen voor de feestdagen. Niet alleen om cadeautjes te kopen, maar ook om naar de kapper, de schoonheidsspecialiste en de cosmetische chirurg te gaan. Daarom bieden we nu elk personeelslid een vrij dagje in december aan. Officieus noemen we dit 'botoxverlof' omdat mensen dit goedje laten inspuiten op zo'n dag."

Bron: www.hln.be

Open bureaus, waarbij je vlak naast je collega's zit, maken mensen ziek. Het lawaai, de overbevolking en het gebrek aan privacy verhogen de bloeddruk van de werknemers en leiden tot stress, vermoeidheid en griep.

Wetenschappers ontdekten dat een gebrek aan persoonlijke ruimte, werknemers onzeker en agressief maakt. Ze kunnen zich in open bureau's minder goed concentreren en zijn minder productief.

Professor Vinesh Oommen bekeek verschillende oude onderzoeken waarbij het effect van de verschillende soorten bureaus op werknemers werd bestudeerd. "Het bewijs dat we vonden is schokkend. Bij 90% van de werknemers heeft een structuur van bureau-eilanden een negatieve invloed."

Bron: www.hln.be

Na decennia van strijd voor vrouwenemancipatie lijkt de slinger terug te keren. Dat blijkt uit een enquête van ziekenfonds Euromut.

Anno 2009 willen vrouwen instaan voor het huishouden en verkiezen ze een minder veeleisende baan dan hun man. Terwijl mannen meer voelen voor een gelijke verdeling van professioneel en huishoudelijk werk.

Bron: www.knack.be

Maandag de meest deprimerende dag van de week? Dat had je gedacht. Volgens Amerikaanse psychologen voelen op woensdag veel meer mensen zich down en depri. En daarvoor bestaat volgens hen een heel eenvoudige verklaring. Woensdag is van alle dagen het verst van het weekend verwijderd. Logisch dus dat veel mensen zich op die dag overladen voelen met werk en daardoor in een dipje belanden. Dat het weekend synoniem is voor relaxed en stressvrij is volgens de onderzoekers trouwens ook een fabeltje. Veel mensen proppen die twee dagen zo vol met activiteiten dat ze haast als werkdagen gaan aanvoelen en dus eerder inspanning dan ontspanning worden.

Bron: hln.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: een evaluatiegesprek is... zinvol, overbodig, intimiderend.

Dit was het resultaat:

 • Zinvol: 60%
 • Overbodig: 13%
 • Intimiderend: 25%

Ervoor zorgen dat producten op hun plaats van bestemming terechtkomen... Dat is in een notendop wat logistiek doet. 

De logistieke sector is een essentieel onderdeel van het economische proces en wordt steeds belangrijker.

Om de sleutelrol van deze sector in Vlaanderen in de verf te zetten startte ‘Flanders Logistics’ een mediacampagne. Flanders Logistics is een samenwerkingsproject van de Vlaamse overheid en de logistieke sector.

Meer info vind je op www.flanderslogistics.be.

Het onderzoeksrapport ‘Wie houdt wie voor de gek?’ van OPP (een internationaal HR-adviesbureau) toont aan dat maar liefst 50% van de Europese werknemers zich op het werk anders gedraagt dan thuis. Opvallend is dat dit kameleonachtige gedrag veel stress oplevert en belemmerend werkt op het ontwikkelen van potentieel.

Vooral werknemers in het Verenigd Koninkrijk (64%), Ierland (61%) en Duitsland (58%) proberen bewust op het werk een andere persoonlijkheid aan te nemen. In Nederland (36%) en België (38%) zijn minder werknemers geneigd om een ´werkmasker´ op te zetten.

Bron: www.managersonline.nl

Kan (en mag) jij jezelf zijn op je werk?

Uit vrees voor baanverlies toont ruim een derde van de Nederlandse werknemers zich bereid om 80 uur per week te werken. Een kwart wil zelfs een lager loon aanvaarden. Dat blijkt uit onderzoek van het netwerkbedrijf Cyber-Ark.

Maar de crisis lokt ook venijnige trekjes uit. Als een werknemer weet dat hij morgen aan de deur wordt gezet, is liefst 71% bereid gevoelige informatie door te spelen aan zijn nieuwe baas.

Evenveel hebben zelfs al zulke data opgeslagen om te onderhandelen met eventuele toekomstige werkgevers. Drie procent van de Nederlanders en de Britten zou zelfs overgaan tot chantage om hun baan te behouden, bij Amerikanen is dat 15%.

Bron: www.jobat.be

Wat zou jij doen als je vrees voor je baan?

De financiële crisis heeft de jongste werknemers onder ons op een brutale wijze doen ontwaken. Tot nu toe waren ze gewend aan een wereld waarin bedrijven om hen vochten. Maar nu werkgevers massaal banen schrappen, zijn jongeren de eerste slachtoffers. Afgelopen maand waren er 11% meer jongeren werkloos dan een jaar geleden.

Maar oudere managers moeten beseffen dat de crisis ooit zal wegebben en dat ze dan opnieuw massaal jonge en gegeerde talenten moeten aanwerven. De internetgeneratie draait zijn hand niet om voor de nieuwste technologieën, en daar kunnen bedrijven alleen maar van profiteren. Ondernemingen die er niet in slagen om deze generatie te integreren, zullen daar uiteindelijk de prijs voor betalen.

Bron: www.metrotime.be

De meeste managers zien de verantwoordelijkheden die hun functie met zich meebrengt, als een zware last. Zes op de tien managers heeft dan ook niet bewust voor zijn of haar baan gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Institute of Leadership and Management. Ze hebben de functie enkel omdat ze deze aangeboden kregen, omdat ze meer geld opleverde of omdat het een logische volgende stap in hun carrière was. Niet omdat ze zo graag leiding willen geven.

Eerder onderzoek toonde ook aan dat veel managers gepromoveerd worden zonder dat van tevoren duidelijk is wat er van hen verwacht wordt in hun nieuwe rol en welke vaardigheden daarvoor vereist zijn. Cruciale zaken om de promotie tot een succes te maken.

Bron: www.mt.nl

De Vlaming heeft gemiddeld zeven vrienden. Bijna 1 op 10 (8%) zegt dat hij of zij geen vrienden heeft. Dat staat in het januarinummer van het gratis tijdschrift "çava? " van de Christelijke Mutualiteit (CM) Midden-Vlaanderen. CM Midden-Vlaanderen ondervroeg zo'n 1.500 Vlamingen over vriendschappen.

Vier op tien leerde zijn vrienden kennen op het werk, ruim een derde via het verenigingsleven en meer dan een vierde via het uitgaansleven. Bijna de helft gaf aan dat ze hun vrienden leerden kennen via gemeenschappelijke vrienden.

Meer dan een derde zou een afspraak met vrienden laten doorgaan, ook als de baas zou vragen om over te werken.

Bron: www.knack.be

Uit een onderzoek van Oasis Dental Care blijkt dat een goed gebit essentieel wordt geacht voor CEO’s (46%), accountants, advocaten en dokters (55%), en zeker voor receptionisten (65%).

Meer dan een derde van de ondervraagden denkt dat slechte tanden iemands hele uiterlijk overschaduwen en 85% vindt een glimlach belangrijk wanneer je iemand voor het eerst ontmoet.

“Nu het steeds moeilijker wordt op de arbeidsmarkt, kan een goed verzorgd gebit je een voorsprong opleveren bij het solliciteren naar een felbegeerde baan”, zegt Pat Langley, klinisch directeur van Oasis Dental Care. “Het ziet ernaar uit dat een stralende glimlach een steeds belangrijker troef wordt in de ultra-competitieve jobmarkt van vandaag.”

Bron: www.jobat.be

Air India heeft tien hostessen ontslagen omdat ze volgens het bedrijf te dik zijn om te vliegen. Midden vorig jaar werden ze nog aan de grond gehouden met het dringende bevel af te vallen, maar omdat dat niet lukte, werden ze nu ontslagen. Ze hadden ook geweigerd om andere taken binnen het bedrijf 'op de grond' aan te nemen. Ook andere airhostessen riskeren ontslag bij dezelfde 'overtreding'.

De vrouwen die vorig jaar niet meer mochten vliegen, sleurden hun werkgever voor het gerecht. De rechter oordeelde toen dat Air India wel degelijk het recht had de airhostessen aan de grond te houden. In hun contract staat dat ze niet te veel gewicht mochten aankomen. Het staatsbedrijf Air India moest op fit personeel kunnen rekenen om de concurrentie met privémaatschappijen te overleven. Air India hanteert normen voor maximumgewicht in verhouding tot de lengte.

Bron: hln.be

Op de homepagina kon je stemmen op de vraag: ben je bang om je job te verliezen?

Dit was het resultaat:

 • Ja: 29%
 • Nee: 46%
 • Ik heb geen job: 44%

Overuren presteren is oké, zolang het in goede omstandigheden gebeurt. Dit blijkt uit een studie waarover het Magezine rapporteert.

Veel mensen die geregeld overwerken zijn tevreden en gemotiveerd, aldus de studie. Ze scoren zelfs hoger op de ‘bevlogenheidsschaal’. Dat is een graadmeter voor de passie waarmee je je werk doet. Verder blijkt dat 'overwerkers' niet vaker klagen over emotionele uitputting dan anderen. Maar, alles verandert als je veel overwerkt tegen je zin, en bovendien zonder dat je ervoor vergoed wordt. Dan riskeer je gezondheidsproblemen.

Doe jij vaak overuren? Voel je je daar goed bij of doe je het tegen je zin?

In Amerikaanse en Japanse bedrijven zijn teamuitjes na de werkuren vaak een verplicht nummer, aldus het Magezine. Een weekend gaan skiën met je baas en collega's, samen de sauna induiken, gaan bowlen...

Is zo'n bedrijfscultuur aan jou besteed? Of gruwel je alleen al bij de gedachte en hou je werk en privé liefst strikt gescheiden? 

Het merendeel van de werknemers nam vrij tussen kerst en Nieuw. Wie toch werkte, greep deze rustige dagen waarschijnlijk aan om… orde te scheppen op het bureau. Uit onderzoek van 'Organize yourself' blijkt dat de opruimwoede in deze periode welig tiert. "We kunnen rustig spreken van een jaarlijks fenomeen," zegt Arjan Dokman, professional organizer en directeur van Organize yourself.

Dokman stelt echter dat het beter is het hele jaar door orde te scheppen op de werkplek. Voor de organisatie staat het als een paal boven water dat een rommelige werkplek en gebrek aan overzicht een belangrijke bijdrage leveren aan veel gevallen van stress, overspannenheid en burn-out. Een paar honderd mailtjes in je inbox, uitpuilende postbak-torens en de ontelbare papierstapels op het bureau: je wordt er letterlijk ziek van.

Goed nieuws voor de onverbeterlijke sloddervossen: een overzichtelijke werkplek creëren en behouden valt aan te leren! Het is een kwestie van de juiste mentaliteit te kweken: ruim dagelijks op. Dat werkt beter dan het houden van jaarlijkse 'opbergwerken'.

Bron: www.hln.be

Tegenwoordig hoor je alleen nog over ontslagen, faillissementen en ander ontij. In het Magezine zegt recruitment coördinator Martin dat dit paniekvoetbal is en getuigt van kortermijndenken. Volgens hem zouden bedrijven nu net mensen moeten aannemen in plaats van te ontslaan.

Martin: "Zodra de cijfers tegenvallen, is de eerste reflex: snijden in de kosten. En loon vertegenwoordigt in België een fors deel van de uitgaven. Alles wat je aan die kant minder uitgeeft, hou je aan de andere kant over, lijkt de redenering. Gevolg: die bedrijven worden geconfronteerd met verlies van kennis en competenties. Zaken die ze op een gegeven moment absoluut weer nodig zullen hebben om competitief te zijn. Want totnogtoe is geen enkele recessie van definitieve aard gebleken."

Ga je akkoord met Martin of vind je z'n stelling onzin?

De nieuwjaarsfeestjes en recepties op het werk komen eraan! Het ideale moment om je netwerk uit te breiden. Dat doe je, volgens de Nederlandse communicatieadviseur Rob Tol, zo:

1. Glimlach, maak oogcontact en geef een ferme handdruk.

2. Raak de ander niet als eerste aan.

3. Toon interesse, geef complimenten.

4. Vraag eerst om het visitekaartje van je gesprekspartner. Overhandig dan pas je eigen visitekaartje.

5. Doe geen beloften die je niet zal nakomen.

6. Praat minder dan je luistert.

7. Kijk niet langs iemand heen op zoek naar een interessantere gesprekspartner.

8. Wees bewust dat als je gaat zitten, je niet meer zomaar weg kan.

9. Telefoneer of sms niet in gezelschap.

Bron: www.hln.be